Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Slovensko

Slová apoštolského nuncia o potrebe jednoty ocenil aj Pellegrini

Slávnostnou svätou omšou na Svätoplukovom námestí v Nitre sa 5. júla 2024 začali trojdňové oslavy Nitra, milá Nitra, ktorých súčasťou je celonárodná Cyrilo-metodská púť. Omšu celebroval arcibiskup Nicola Girasoli (na snímke v strede), apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku. Jeho slová o potrebe jednoty a súdržnosti národa si na námestí vypočuli tisícky veriacich z celého Slovenska. Foto: TASR- Henrich Mišovič

Prezident SR je podľa vlastných slov nesmierne vďačný za výzvu apoštolského nuncia urobiť prvý krok k jednote a bratstvu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Nitra 5. júla (TASR) - Slová o potrebe jednoty a súdržnosti národa rezonovali počas slávnostnej svätej omše v Nitre pri príležitosti celonárodnej Cyrilo-metodskej púte. Predniesol ich hlavný celebrant liturgickej slávnosti arcibiskup Nicola Girasoli, apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku. Odkaz apoštolského nuncia ocenil aj prezident SR Peter Pellegrini.

Podľa slov Girasoliho rozdiely a pluralita nikdy nie sú prekážkou jednoty, naopak, rozdielnosť jednotu obohacuje. S jeho odkazom sa stotožňujú aj emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka i nitriansky biskup Viliam Judák.

Prezident SR je podľa vlastných slov nesmierne vďačný za výzvu apoštolského nuncia urobiť prvý krok k jednote a bratstvu. "Byť jednotní neznamená potierať rozdielne názory, neznamená to, že sa musíme všetci na seba podobať a byť rovnakí. Naopak, byť jednotní, ale v rozmanitosti, je najsprávnejšia cesta, aby sa situácia na Slovensku upokojila, aby sme ďalšie roky hrdo a sebavedomo kráčali k lepšej budúcnosti," povedal Pellegrini.

Kardinál Duka doplnil, že okrem jednoty a súdržnosti potrebujeme aj vnútornú reformu srdca. "To nám musí povedať, že bez skutočnej lásky nie je cesta do budúcnosti." Biskup Judák ocenil, že slová arcibiskupa Girasoliho vliali ľuďom nádej a odvahu, aby urobili nielen prvý krok, ale aj ďalšie k zmiereniu.

Národná Cyrilo-metodská púť je súčasťou mestských slávností, ktorými si Nitra každoročne pripomína svoju slávnu históriu a v tomto roku aj 1161. výročie príchodu solúnskych bratov Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy.