Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Slovensko

Slovenská katolícka charita vyhlásila pre zdražovanie energií zbierku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Zvyšovanie cien energií pocítia podľa Dzurecha v niektorých pobytových zariadeniach až päťnásobne. Nárast cien energií sa však týka aj ambulantných sociálnych služieb charity.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Slovenská katolícka charita (SKCH) má pre zdražovanie energií a plynu problém uživiť svoje pobytové zariadenia. Ako najväčší neverejný poskytovateľ sociálnych služieb prevádzkuje celkovo 345 takýchto zariadení. Keďže päťnásobný nárast cien za energie je pre mnohé z nich nezvládnuteľný, charita preto vyhlásila verejnú zbierku. TASR o tom informovala manažérka oddelenia komunikácie SKCH Monika Molnárová.

"Na naše služby je odkázaných tisíce ľudí. Prevádzkovať ich tak musíme aj vtedy, keď si kríza s krízou doslova podávajú štafetu," uviedol generálny sekretár SKCH Miroslav Dzurech. Enormné zdražovanie cien za energie a plyn zasiahlo podľa charity najmä pobytové zariadenia, v ktorých je potrebná 24-hodinová starostlivosť o klientov.

V špecializovanom zariadení pre ľudí s mentálnym a fyzickým znevýhodnením v Novej Ľubovni narástli v porovnaní s predošlým rokom ceny za plyn o viac ako 200 percent. "Kým v roku 2021 sme mali mesačné platby vo výške 632 eur, od októbra už platíme 2010 eur mesačne. Toto je nárast len za vykurovanie plynom, čakáme ešte na vyčíslenie cien za energie," priblížil riaditeľ zariadenia Dom Charitas sv. Jána Almužníka Ján Regeci.

Ohrozené je aj fungovanie troch charitných hospicov, ktoré museli už pred energetickou krízou hľadať zdroje na dofinancovanie takmer polovice celkových nákladov. "Situácia začína byť veľmi vážna. Je potrebné si uvedomiť, že máme hospitalizovaných terminálne chorých a umierajúcich pacientov. K štandardu patrí, že im zabezpečíme určitú teplotu prostredia, osvetlenie, určitý komfort. Pri každodennej práci s umierajúcimi potrebujeme navyše elektrické postele, odsávačky a zdviháky," vysvetlila koordinátorka charitného hospicu Dom pokoja a zmieru u Bernadetky v Nitre Leona Šóthová.

Zvyšovanie cien energií pocítia podľa Dzurecha v niektorých pobytových zariadeniach až päťnásobne. Nárast cien energií sa však týka aj ambulantných sociálnych služieb charity. "Štát by mal hľadať spôsob, ako nás previezť cez energetickú krízu. Ak nechceme časť nákladov preniesť na klienta, je potrebné, aby nám s dofinancovaním pomohlo ministerstvo a samosprávne kraje," zdôraznil.