Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Slovensko

Rezort: Diplomati SR sa aktívne pripravujú na výkon zahraničnej služby

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súčasťou programov sú prednášky a zároveň praktické vzdelávanie so simuláciou špecifických i sťažených podmienok.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR sa začal nový cyklus atestačného vzdelávania pre zamestnancov rezortu diplomacie. Jeho výsledkom je nielen príspevok k profesionálnemu rastu, ale zároveň splnenie jednej z podmienok pre udelenie diplomatickej hodnosti - atašé, druhý tajomník a následne radca. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva.

"Naši zamestnanci sú pre zahraničnú službu tou najcennejšou hodnotou. Slovenskí diplomati reprezentujú v zahraničí nielen ministerstvo ako svojho zamestnávateľa, ale sú tiež suverénnym hlasom Slovenskej republiky a jej občanov. Našou úlohou je preto odborne ich pripraviť a poskytnúť im čo najlepšie možnosti na prehlbovanie ich vedomostí," zdôraznil šéf rezortu Juraj Blanár (Smer-SD).

Atestačné vzdelávanie je rozdelené do troch stupňov. Obsahom prvého stupňa sú oblasti diplomatického protokolu a etikety, konzulárnej agendy, bilaterálnej a multilaterálnej spolupráce. V druhom stupni sa pridáva rozvoj všeobecných odborných znalostí či osobnostných a základných manažérskych zručností. V poslednom stupni je atestačné vzdelávanie zamerané na prehĺbenie znalostí a zručností potrebných pre výkon riadiacej funkcie. Súčasťou programov sú prednášky a zároveň praktické vzdelávanie so simuláciou špecifických i sťažených podmienok s cieľom poskytovať výkon zahraničnej služby na profesionálnej úrovni aj v krízových situáciách.

"Je dôležité neustále na sebe pracovať. Vzdelávanie je obojsmerná cesta, ktorá je prínosom pre našich zamestnancov a pomáha im pri správnom rozhodovaní sa, kde chcú ďalej pôsobiť a zastupovať Slovenskú republiku," povedala v príhovore aktuálneho cyklu atestačného vzdelávania generálna tajomníčka služobného úradu MZVEZ Miroslava Vozáryová. Doplnila, že rezort diplomacie poskytuje pracovníkom aj ďalšie vzdelávacie aktivity v oblasti jazykového vzdelávania, osobnostného rozvoja, manažérskych alebo IT zručností.

Od roku 2009 absolvovalo odbornú prípravu zameranú na osvojenie si znalostí a kompetencií potrebných pre výkon diplomatickej profesie 565 pracovníkov ministerstva.