Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Slovenskí europoslanci podporili postoj europarlamentu k vojne

Na archívnej snímke europoslanec Ivan Štefanec. Foto: TASR Jakub Kotian

Vladimír Bilčík (Spolu) tvrdí, že EÚ môže a mala by poskytnúť podporu Slovensku, aby mohlo účinnejšie pomáhať utečencom priblížiť sa k čo najnormálnejšiemu životu mimo ich vlasti.

Štrasburg 9. marca (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu jednohlasne odsúdili ruskú agresiu voči Ukrajine a vyzvali na solidaritu s ukrajinskými utečencami a krajinami, ktoré im pomáhajú. Dianie na Ukrajine odsudzujú aj slovenskí europoslanci, informuje zo Štrasburgu spravodajca TASR.

Poslanci po informáciách, že väčšina z dvoch miliónov utečencov, ktorí po ruskej invázii opustili Ukrajinu, smerovala do krajín EÚ, uviedli, že všetky štáty eurobloku musia byť naďalej solidárne.

Zákonodarcovia počas rozpravy vyzdvihli štáty EÚ, ktoré sú v prvej línii náporu utečencov z Ukrajiny, za ich doterajšie mimoriadne nasadenie a ocenili rýchlu reakciu Únie v snahe poskytnúť ochranu týmto utečencom. Zdôraznili však aj potrebu zaistenia dostatočnej finančnej podpory na udržanie pomoci v strednodobom a dlhodobom horizonte.

Vladimír Bilčík (Spolu) tvrdí, že EÚ môže a mala by poskytnúť podporu Slovensku, aby mohlo účinnejšie pomáhať utečencom priblížiť sa k čo najnormálnejšiemu životu mimo ich vlasti. Podporil preto návrh frakcie Európskej ľudovej strany (EPP), aby sa nevyčerpané prostriedky z eurofondov použili na pomoc ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou.

Eugen Jurzyca (SaS) vyjadril radosť, že EÚ a Slovensko pomáha utečencom, zároveň sa však obáva, že hlavná výzva ešte len príde, ak agresia bude trvať dlhšie. "Na to musíme byť pripravení nielen materiálne, ale aj mentálne," uviedol.

Peter Pollák (OĽaNO) konštatoval, že po počiatočnom šoku z rozpútania vojny na Ukrajine sa EÚ dostáva do fázy, keď je treba čeliť jej následkom. Tým je aj neustále zvyšujúci sa počet utečencov, najmä matiek s deťmi. "Nápor utečencov, zabezpečenie ich ochrany a potrieb nemožno zvládnuť individuálnym posudzovaním žiadostí o azyl. Myslím si, že aktivovanie EU smernice o dočasnej ochrane, ktorá v sebe zahŕňa prístup k vzdelaniu, na pracovný trh a zdravotnú starostlivosť, je tou najlepšou voľbou pre zvládnutie tejto bezprecedentnej humanitárnej krízy," vysvetlil.

Na archívnej snímke z 18. júna 2021 europoslanec Peter Pollák (OĽaNO).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Miriam Lexmann (KDH) ocenila, že EÚ koná jednotne voči Putinovej agresii. "Uvedomujeme si, že Ukrajina bojuje aj za naše hodnoty, za slobodu a demokraciu. Musíme Ukrajinu v tomto zápase podporiť, aby mala možnosť žiť slobodne a demokraticky," uviedla. Poukázala na to, že Slovensko má k dispozícii eurofondy, z ktorých môže čerpať pri pomáhaní utečencom. "Európska komisia intenzívne rokuje s vládami postihnutých členských krajín, kde prichádzajú ľudia utekajúci z Ukrajiny," vysvetlila.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) upozornila, že vzhľadom na narastajúci počet utečencov je potrebná koordinácia na úrovni EÚ a väčšie zapojenie eurokomisie vrátane vyčlenenia osobitných finančných prostriedkov pre tieto účely. "Ukrajina sa hrdinsky bráni agresorovi, bojuje o prežitie a platí za slobodu najvyššou daňou, ľudskými životmi, preto potrebuje našu podporu, aj keď to znamená ťažké rozhodnutia a výrazné ekonomické následky," odkázala.

Ivan Štefanec (KDH) priznal, že doteraz v EP nevidel takú jednotu ako pri pomoci Ukrajine, pričom podporu EÚ vníma v troch oblastiach - finančnej, legislatívnej a diplomatickej. "Je tu absolútna jednota aj čo sa týka podpory Ukrajiny ako kandidátskej krajiny," uviedol. Uviedol, že frakcia ľudovcov vyzvala eurokomisiu, aby využila všetky nevyužité peniaze z eurofondov na pomoc utečencom z Ukrajiny - na budovanie záchytných táborov, zaistenie sociálnych dávok a základných potrieb. V legislatívnej oblasti ocenil aktiváciu smernice, ktorá Ukrajincom dovolí študovať a pracovať v EÚ jeden rok namiesto 90 dní, a dodal, že ak vojna bude trvať dlho, bude možné tento termín predĺžiť. A zdôraznil, že EÚ robí všetko pre rýchle a mierové riešenie konfliktu, k čomu patria aj kroky v oblasti energetickej bezpečnosti.




(spravodajca TASR Jaromír Novak)