Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Slovensko

Slovensko podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny

Ukrajinskí vojaci držia ukrajinskú zástavu, ktorú zložili členovia proruských jednotiek v sídle ukrajinského námorníctva v Sevastopole 19. marca 2014. Foto: TASR/AP

Vyhlásilo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR pri príležitosti 7. výročia anexie Krymu.

Bratislava 26. februára (TASR) - Slovensko je principiálnym podporovateľom suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Vyhlásilo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR pri príležitosti 7. výročia anexie Krymu.

"Anexia Krymskej autonómnej oblasti a mesta Sevastopoľ Ruskou federáciou bola porušením medzinárodného práva," tvrdí rezort slovenskej diplomacie. Slovensko poukazuje na pokračujúce obmedzovanie základných práv a slobôd obyvateľov Krymu, ktorí nesúhlasia s opatreniami miestnej administratívy. Zároveň vyzýva na prepustenie politických väzňov a zastavenie prenasledovania krymských Tatárov a predstaviteľov Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny.

"Slovenská republika opätovne vyzýva na umožnenie prístupu pozorovateľom medzinárodných organizácií na územie polostrova. V spolupráci s ďalšími krajinami a medzinárodnými organizáciami sa bude aj naďalej podieľať na snahách o obnovu územnej celistvosti Ukrajiny v súlade s medzinárodným právom," skonštatovalo MZVEZ SR.