Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Slovensko uspelo v spore so spoločnosťou Achmea, nemusí ju odškodniť

Ilustračná snímka Foto: TASR

Na základe tohto uznesenia by zároveň mali byť ukončené súdne konania v Luxembursku. Slovensku by tak mali byť uvoľnené blokované finančné prostriedky vo výške 30 miliónov eur.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. septembra (TASR) - Slovenská republika uspela voči žalobe holandskej spoločnosti Achmea B.V., ktorá je akcionárom Union zdravotnej poisťovne. Nemecký ústavný súd rozhodol v prospech Slovenska a zamietol všetky body ústavnej sťažnosti spoločnosti. Slovensko tak Achmeu nemusí odškodniť sumou viac ako 22 miliónov eur. Zároveň sa tak ukončil dlhoročný spor týkajúci sa zákazu zisku zdravotných poisťovní. Ministerstvo financií SR o tom informovalo na webe.

Priblížilo, že nemecký ústavný súd vydal uznesenie o neprípustnosti tejto sťažnosti takmer po šiestich rokoch od jej podania. Zverejnil ho 13. septembra. "Toto uznesenie o neprípustnosti, ktoré je v prospech SR a ktoré nepriamo potvrdzuje správnosť a ústavnosť rozhodnutia nemeckého najvyššieho súdu, ukončuje dlhoročný medzinárodný arbitrážny spor medzi spoločnosťou Achmea B.V. a Slovenskou republikou, ktorý sa začal ešte v roku 2008," skonštatoval rezort financií.

Na základe tohto uznesenia by zároveň mali byť ukončené súdne konania v Luxembursku. Slovensku by tak mali byť uvoľnené blokované finančné prostriedky vo výške 30 miliónov eur. "Súbežne so súdnym konaním v Nemecku sa Achmea B.V. snaží pred súdmi v Luxembursku zabezpečiť vykonanie arbitrážneho rozhodnutia, a to od roku 2012. Luxemburský súd zablokoval prostriedky Slovenskej republiky v sume 30 miliónov eur v prospech Achmea B.V. a neskôr rozhodol, že tieto prostriedky majú ostať blokované až do finálneho rozhodnutia o ústavnej sťažnosti v Nemecku," vysvetlilo ministerstvo.

Podotklo, že SR tak obhájila všetky arbitrážne spory, ktoré vznikli v súvislosti so zákazom zisku zdravotných poisťovní, ktorý vláda zaviedla v roku 2007. "Slovenská republika doteraz neprehrala žiadnu medzinárodnú investičnú arbitráž a patrí tak pri obrane na medzinárodnom investičnom fóre k najúspešnejším štátom vôbec," skonštatoval rezort.

Achmea podala žalobu na SR v roku 2008. Dôvodom bol zákaz zisku súkromných zdravotných poisťovní, ktorý bol údajne v rozpore s bilaterálnou investičnou dohodou. Arbitrážny tribunál vydal v roku 2012 rozsudok, v ktorom konštatoval porušenie tejto medzinárodnej zmluvy zo strany Slovenska. Voči rozhodnutiu sa SR odvolala.

V marci 2018 rozhodol Súdny dvor Európskej únie v tejto súvislosti v prospech Slovenska. Na základe toho nemecký najvyšší súd v októbri 2018 zrušil pôvodné arbitrážne rozhodnutie proti SR. Achmea sa následne v decembri 2018 obrátila so sťažnosťou na nemecký ústavný súd. Okrem iného namietala, že porušil jej základné právo vykonávať podnikanie, právo na účinnú právnu ochranu a povinnosť nemeckého najvyššieho súdu obrátiť sa opäť na Súdny dvor EÚ. Tvrdila tiež, že súdny dvor v rozsudku prekročil svoje právomoci a porušil ústavnú identitu Nemecka.