Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

SNG a SNM vyjadrili podporu Matejovi Drličkovi, vyzdvihli jeho prácu

Na snímke generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) o nových projektoch a aktivitách v nadchádzajúcom období 7. septembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR Pavol Zachar

Drlička bol v utorok odvolaný z funkcie generálneho riaditeľa SND.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Vedenie Slovenskej národnej galérie (SNG) a Slovenského národného múzea (SNM) vyjadrilo podporu už bývalému generálnemu riaditeľovi Slovenského národného divadla (SND) Matejovi Drličkovi. Vyzdvihlo jeho doterajšiu prácu.

"Matej Drlička rozumie, že byť národnou inštitúciou je viac, než iba pripraviť program - je to aj atmosféra profesionality, otvorenosti a vľúdnosti," uviedla SNG na sociálnej sieti. Vyslovila tiež nádej, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) rozhodnutie zmení. "Bolo by to pre dobro národnej inštitúcie, ale aj pozitívne gesto," doplnila SNG.

Generálneho riaditeľa SNM Branislava Panisa odvolanie nemilo prekvapilo. "V mene svojom a myslím, že môžem povedať, že aj v mene mojich kolegýň a kolegov z múzea ďakujem Matejovi Drličkovi za ľudskú, korektnú a profesionálnu spoluprácu," poznamenal.

Drlička bol v utorok odvolaný z funkcie generálneho riaditeľa SND. Odvolanie z postu berie ako logické vyústenie neochoty vedenia Ministerstva kultúry (MK) SR o spoluprácu a dialóg. Podľa MK SR sú dôvodmi odvolania závažné pochybenia a strata dôvery od Šimkovičovej.