Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

A. DANKO: Poslanci či politici by nemali smerovať na Ústavný súd

Andrej Danko Foto: TASR/Michal Svítok

Šéf SNS reagoval na zvolenie poslancov NR SR Jany Laššákovej a Mojmíra Mamojku v parlamente za kandidátov na ústavných sudcov.

Košice 3. decembra (TASR) – Sudcami Ústavného súdu (ÚS) SR by sa podľa predsedu SNS Andreja Danka nemali stávať politicky činní ľudia. "Považujem, veľmi slušne povedané, za nešťastné, keď sa poslanec, politicky činný človek, uchádza o post na Ústavnom súde," uviedol dnes pre TASR. Reagoval tak na zvolenie poslancov NR SR Jany Laššákovej a Mojmíra Mamojku (obaja Smer-SD) v parlamente za kandidátov na ústavných sudcov.

Podľa Danka sa treba strániť takýchto politických nominácií a o výbere sudcov by sa malo rozhodovať iným spôsobom. "Problém Slovenska je, že kto vládne, si myslí, že môže všetko. Problém Slovenska je, že nie je oddelená zákonodarná, výkonná a súdna moc, že parlament napríklad určuje, kto je tu generálny prokurátor," konštatoval. Snaha dvojice poslancov NR SR stať sa ústavným sudcom ho podľa jeho slov šokovala.

V súvislosti so zámerom košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD) spojiť referendum o mestských častiach s marcovými parlamentnými voľbami sa Danko vyjadril proti takémuto spájaniu. Volič by sa podľa neho mal sústrediť na parlamentné voľby a akákoľvek iná téma, by sa do toho nemala miešať. Za neprípustnú označil situáciu, ak je iniciátor referenda súčasne aj na kandidačnej listine v paralelne konaných voľbách.

Šéf SNS bude 9. decembra v rakúskom parlamente rokovať s predsedom Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinzom-Christianom Strachem. "My ako národná strana si od partnerskej FPÖ berieme v mnohom príklad. To predvianočné stretnutie by malo skončiť spoločnou tlačovou konferenciou a vyhlásením o tých témach a spoločných prienikoch, ktoré máme medzi sebou jasné," povedal. Spomenul pritom aj vážne výhrady smerom k Turecku či problém islamizácie.