Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Slovensko

Reakcie koalície na odchod ministersky zdravotníctva Z. Dolinkovej

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Teraz.sk prináša reakcie koalície na odchod ministersky zdravotníctva Z. Dolinkovej.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 4. októbra (TASR) - Koaličný Hlas-SD chápe a rešpektuje rozhodnutie svojej nominantky Zuzany Dolinkovej odstúpiť z postu ministerky zdravotníctva. Myslí si, že ju profesijne a ľudsky sklamalo prijatie konsolidačných opatrení, pre ktoré nemohla naplno realizovať všetky plány. Oceňuje jej prácu. Avizuje, že nový šéf rezortu bude pokračovať v rozbehnutých projektoch a hľadať riešenia na skĺbenie rozpočtových možností s potrebami zdravotníkov, aby pacienti mali kvalitnejšiu starostlivosť a lepšie služby. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia strany.



"Hlas-SD plne podporuje Zuzanu Dolinkovú a váži si jej obetavú prácu na poste ministerky zdravotníctva. Počas svojho 11-mesačného pôsobenia sa naplno venovala rozvoju zdravotníctva a riešeniu problémov, ktoré jej zanechali vlády Matoviča, Hegera a Ódora. Vstúpila do rezortu v chaose a zmätku - za stavu, ktorý bol dôsledkom 3,5-ročnej nezodpovednej politiky a nezvládnutia boja s pandémiou, čo viedlo k tisícom zbytočných obetí," vyhlásil Hlas-SD v stanovisku.

Vyzdvihol Dolinkovej prácu. "Napriek týmto nášľapným mínam sa pustila do rozvojových projektov, ako je výstavba nových nemocníc či podpora slovenských lekárov a zdravotníkov. Jej práca priniesla konkrétne výsledky - posilnila sa výstavba nemocníc v Martine a Banskej Bystrici, zlepšil sa proces schvaľovania nových liekov pre pacientov a zabezpečil sa nárast slovenských medikov na lekárskych fakultách," deklaroval.



Myslí si, že Dolinkovú sklamali konsolidačné opatrenia, ktoré priniesli obmedzenia, ktoré jej neumožnili naplno realizovať všetky plány. Tvrdí však, že konsolidácia verejných financií je po pôsobení predošlých vlád nevyhnutná. "V neposlednom rade jej rozhodnutie ovplyvnil neustály mediálny tlak, klamstvá a osobné útoky, ktorým čelila. Ako žena a matka tak prijala rozhodnutie, ktoré reflektuje nielen jej odborné, ale aj ľudské hodnoty," dodal.

Dolinková v piatok oznámila podanie demisie. Prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu ju plánuje odovzdať v krátkom čase. Dolinková necíti podporu pre presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente.

R. Kaliňák demisiu Dolinkovej rešpektuje, vníma zdravotníctvo ako dôležitú tému


Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) rešpektuje rozhodnutie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) podať demisiu. Prekvapilo ho to. Uviedol to v piatok novinárom. Nesúhlasí s tvrdením, že zdravotníctvo nie je premiérskou témou. Považuje ho za dôležité. Bude si podľa neho potrebné vydiskutovať tvrdenia Dolinkovej o nepociťovaní podpory od vlády. Zároveň si myslí, že v systéme zdravotníctva bude treba procesy zracionalizovať.

"Pacienti sa oprávnene sťažujú na to, že necítia obrovské zdroje, ktoré idú do zdravotníctva. Preto je dôležité urobiť tam poriadok. Neviem však odpovedať na otázku, či bolo dosť síl alebo energie na to, urobiť takú zásadnejšiu zmenu v zdravotníctve," povedal. Mieni, že finančné toky v systéme treba presmerovať do správnejších častí, aby to pociťoval pacient.

Ministerstvo obrany sa podľa jeho rezortného šéfa snažilo v rámci zdravotníctva "priložiť ruku k dielu". Kaliňák pripomenul, že spolupracujú na projekte novej nemocnice v Prešove. "V rámci konsolidácie prevezmeme na seba časť výstavby veľkej nemocnice, ktorá predovšetkým takisto na 85 až 90 percent bude slúžiť pre civilné obyvateľstvo. A to je aj náš príspevok v konsolidácii k podpore zdravotníctva," dodal.

SNS Dolinkovej rozhodnutie berie na vedomie, odsúdili útok na Kotlára


Slovenská národná strana (SNS) berie rozhodnutie ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) podať demisiu na vedomie. Dolinková podľa strany dlhodobo nepredstavila pre zdravotníctvo žiadnu víziu. TASR o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

"Odsudzujeme však jej útok na nášho poslanca Petra Kotlára a pýtame sa, koľko trestných oznámení dala ona na tých, čo kradli počas COVIDU-u," vyhlásila Škopcová a dodala, že počas Dolinkovej pôsobenia na rezorte zdravotníctva sa prehĺbilo zlé hospodárenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne.