Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Slovensko

SNS navrhuje úpravy pri zodpovednosti za realizáciu projektu EHMK

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zákon by v prípade schválenia mohol byť účinný od 1. januára 2025.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Za realizáciu projektu Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) prostredníctvom tretej osoby, teda priameho realizátora, by mohol zodpovedať vykonávateľ. Tomu by sa doplnilo právo na náhradu škody voči tzv. priamemu realizátorovi. Úpravu navrhujú poslanci Národnej rady (NR) SR za SNS v novele zákona o EHMK, ktorú podali do parlamentu. Právnou úpravou by sa mal zmeniť aj zákon poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR.

SNS chce upraviť zákon o EHMK tak, aby bol v súlade s osobitnými predpismi. "Navrhuje sa upraviť zodpovednostný vzťah pre prípad, ak bude vykonávateľ realizovať projekt EHMK prostredníctvom tretej osoby (priameho realizátora) a dopĺňa sa právo vykonávateľa na náhradu škody voči priamemu realizátorovi," ozrejmili poslanci v dôvodovej správe k návrhu.

Novelou by sa tiež mala umožniť kontrola účelu použitia príspevku zo štátneho rozpočtu. "Zo súčasnej právnej úpravy vyplýva, že finančné prostriedky poskytnuté ako príspevok sa pripísaním na účet vykonávateľa považujú za vyčerpané na určený účel," uviedli poslanci.

Návrhom chce tiež SNS zaviesť povinnosť pre vykonávateľa postupovať pri poskytovaní príspevku alebo jeho časti priamemu realizátorovi podľa zákona o verejnom obstarávaní. "Poskytnutie príspevku zo strany vykonávateľa (mesta alebo právnickej osoby ním zriadenej alebo založenej) priamemu realizátorovi iba zmluvou bez postupu podľa zákona o verejnom obstarávaní je v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní," tvrdia predkladatelia. Zakotviť tiež chcú oprávnenie Najvyššieho kontrolného úradu vykonávať kontrolu hospodárenia s príspevkom.

Zákon by v prípade schválenia mohol byť účinný od 1. januára 2025.