Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

SNS nesúhlasí s vynucovaním kontroly obyvateľov, víta veto prezidenta

Logo SNS Foto: SNS

Pre TASR to vyhlásil predseda strany Andrej Danko.

Bratislava 11. júna (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) víta rozhodnutie prezidenta SR Ivana Gašparoviča vetovať zákon o hlásení pobytu občanov, ktorý zavádzal okrem iného pod hrozbou pokuty povinnosť nahlásiť odchod z republiky na viac ako 90 dní príslušným úradom. Pre TASR to vyhlásil predseda strany Andrej Danko.

"Hoci SNS chápe, že ohlásenie pobytu občana v zahraničí na viac ako tri mesiace môže mať v istých prípadoch svoje opodstatnenie, nesúhlasí s vynucovaním si kontroly obyvateľov, keď majú právo na slobodný pohyb," dodal.

Novela zákona schválená poslancami Národnej rady (NR) SR by sa podľa neho dala ťažko aplikovať v bežnom živote a vymožiteľnosť zákona by nebola prakticky možná.

Podľa SNS neobstojí celkom ani vyjadrenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, že "štát nebude automaticky pokutovať ľudí za to, že si nesplnia povinnosť nahlásiť dlhodobý pobyt v zahraničí". "Takéto vyhlásenie pred začiatkom platnosti zákona totiž zaváňa planými sľubmi, pretože, ak zákon predpokladá sankcie, nikde nie je napísané, že pokuty sa vyberať nebudú a bude sa argumentovať práve znením zákona," podčiarkol Danko.

"SNS víta prezidentov krok a vyzýva poslancov, aby schválili zákon, ktorý nebude zaváňať šikanovaním a sledovaním ľudí, vyšli v ústrety názoru verejnosti a nechali rozhodnutie o ohlásení svojho pobytu na občanoch," uzavrel.

Prezident SR Ivan Gašparovič 10. júna vrátil do Národnej rady SR zákon o hlásení pobytu občanov, ktorý okrem iného zavádzal pod hrozbou pokuty povinnosť nahlásiť odchod z republiky na viac ako 90 dní príslušným úradom. Nepozdáva sa mu formulácia o povinnom hlásení týchto skutočností.

Aj hlava štátu uznáva, že ohlásenie pobytu občana v zahraničí na dobu dlhšiu ako 90 dní môže mať pozitívny vplyv na ochranu niektorých jeho práv najmä v prípade, ak sa niektoré písomnosti považujú zo zákona za doručené bez ohľadu na skutočnosť, či boli prevzaté, resp. či sa o ich doručení adresát dozvedel. "Čo však považujem za podstatné, ohlásenie pobytu môže pomôcť ochrane občana v zahraničí pri rozmáhajúcom sa obchodovaní s ľuďmi, najmä pri páchaní násilia na ňom, ak štátne orgány budú mať vedomosť o štáte a mieste jeho pobytu," tvrdí Gašparovič.

Prezidentovi sa však nepozdáva nová formulácia, podľa ktorej je občan "povinný ohlásiť" odchod z republiky na viac ako 90 dní a chce ju zo zákona vymazať. Rezort vnútra túto zmenu vysvetľoval tým, že doterajší zákon neukladal občanovi výslovne povinnosť odchod ohlásiť, a preto bola do zákona zavedená formulácia "je povinný ohlásiť". "S týmto odôvodnením nemožno súhlasiť," tvrdí prezident.

Ak by to totiž platilo, muselo by sa podľa neho ako povinné určiť aj uvedenie štátu, miesta a predpokladanú dobu pobytu občana. Schválený zákon však v tomto prípade hovorí, že občan tieto skutočnosti "uvedie", nie "je povinný uviesť". "V nadväznosti na uvedené považujem zmenu § 9 v čl. I. sedemnástom bode schváleného zákona za zbytočnú a vo vzťahu k iným ustanoveniam zákona za zmätočnú. Preto navrhujem v čl. I schváleného zákona vypustiť sedemnásty bod," odkázal poslancom prezident.