Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

SNS: Vláda SR má žiadať Maďarsko o zoznam osôb s dvojakým občianstvom

predseda SNS Andrej Danko FOTO TASR/Miroslav Košírer

Maďarská vládna strana Fidesz by chcela tieto údaje utajiť.

Bratislava 21. marca (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) opätovne vyzýva vládu Slovenskej republiky, aby bezodkladne a dôrazne žiadala od Maďarska zoznam osôb zo susedných štátov, ktorým bolo udelené maďarské štátne občianstvo. Vyhlásil to predseda SNS Andrej Danko v reakcii na návrh maďarského poslanca za tamojšiu vládnu stranu Fidesz Árpáda Potápiho.

Potápi navrhol, aby Maďarsko chránilo údaje o zemepisnom pôvode žiadateľov o maďarské občianstvo.

"Maďarská vládna strana Fidesz by chcela utajiť tieto údaje, argumentujúc, že by to mohlo poškodiť zahraničnopolitické a národnobezpečnostné záujmy Maďarska. Na druhej strane však neberie na vedomie, že takýmto spôsobom poškodzuje záujmy svojich susedov," reaguje Danko.

Podľa zákonov Slovenskej republiky osobe s cudzím štátnym občianstvom zaniká slovenské občianstvo. Ani ďalší sused Maďarska, Ukrajina, dvojaké občianstvo neuznáva.

"SNS rozhodne protestuje proti arogancii Budapešti, ktorá nerešpektovaním legislatívy susedných štátov poškodzuje ich záujmy, snaží sa vyhnúť aj istým ekonomickým povinnostiam voči svojim novým občanom žijúcim mimo maďarského územia a svojím spôsobom taktiež zasahuje do fungovania systému dotknutých krajín," vyhlásil predseda SNS.

Žiadateľov o maďarské občianstvo je už 402 000

Maďarsko chce v budúcnosti chrániť údaje o zemepisnom pôvode žiadateľov o maďarské občianstvo, aby neboli zneužité. Vyplýva to z individuálneho návrhu, ktorý na úpravu zákona o občianstve pripravil poslanec za vládnu stranu Fidesz Árpád Potápi. Návrh odôvodnil tým, že na Slovensku a Ukrajine dvojaké občianstvo neuznávajú.

Potápi v parlamente v utorok večer uviedol, že oboznámenie sa s príslušnými údajmi v zahraničí o žiadateľoch môže poškodiť aj zahraničnopolitické a národnobezpečnostné záujmy Maďarska.

Poslanec Fideszu informoval, že o maďarské občianstvo požiadalo doposiaľ 402.000 žiadateľov, z ktorých 320.000 už zložilo občiansku prísahu.

Štátny tajomník rezortu verejnej správy a justície Bence Rétvári povedal, že návrh vláda podporí a zdôraznil, že pre kabinet je dôležité, aby sa zahraniční Maďari po prijatí maďarského občianstva cítili v čo najväčšom bezpečí.

Poslanec opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Pál Steiner uviedol, že prijatím novely by sa obmedzila možnosť oboznámiť sa s údajmi maďarských občanov žijúcich v zahraničí. Tým sa podľa neho chce vláda vyhnúť povinnosti poskytovania informácií a navyše novela občianskeho zákona tak môže otvoriť aj priestor k manipulácii volieb.