Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Slovensko

Správa o činnosti Rady pre mediálne služby za rok 2023 nebola odobrená

Rokovanie NRSR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V rámci televízneho vysielania prijala RpMS vlani 282 podnetov. Z nich do konca roka vybavila 235, 12 vyhodnotila ako opodstatnených.

Bratislava 27. júna (TASR) - Rade pre mediálne služby (RpMS) v priebehu vlaňajška doručili 361 podnetov o obsahu vysielania rádií, televízií, internetového vysielania či audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie. Z 299 vybavených podnetov vyhodnotila 14 ako opodstatnených. Vyplýva to zo Správy o stave vysielania v SR a o činnosti RpMS za rok 2023, ktorú vo štvrtok neodobrili poslanci Národnej rady (NR) SR.

V rámci televízneho vysielania prijala RpMS vlani 282 podnetov. Z nich do konca roka vybavila 235, 12 vyhodnotila ako opodstatnených. Najviac podnetov smerovalo k televíziám TV Markíza a TV JOJ. Z hľadiska oblastí zákona sa najviac podnetov týkalo objektivity a všestrannosti vysielania. "Väčšina z nich smerovala v rámci jednotlivých televízií voči programovej službe TA3, najmä programom V politike," informoval regulátor.

Na rozhlasové vysielanie prišlo vlani RpMS 62 podnetov, do konca roka z nich vybavila 53, jeden podnet uznala ako opodstatnený. Väčšina podnetov smerovala k všestrannosti informácií, objektivite a vyváženosti. Najviac podnetov namietalo porušenie zákona u verejnoprávneho vysielateľa a jeho prvého rozhlasového okruhu. "Týkali sa prevažne objektivity a nestrannosti informácií odvysielaných v spravodajských programoch a programoch aktuálnej publicistiky, ktorých Rádio Slovensko vysiela výrazne viac ako komerční vysielatelia, z čoho vyplýva aj dominancia v počte podnetov," uviedla v správe RpMS. Rada ako opodstatnenú vyhodnotila námietku týkajúcu sa jedného z regionálnych rádií, porušenie zákona spočívalo v účinkovaní moderátora spravodajstva v reklamných šotoch.

V minulom roku rade doručili tiež deväť podnetov voči audiovizuálnej mediálnej službe na požiadanie a osem voči internetovému vysielaniu. Väčšinu z nich (11) RpMS vybavila do konca roka. "Podnety namietali predovšetkým vysielanie bez autorizácie, v menšej miere voči poskytovanému obsahu," píše sa v správe. Rada ako opodstatnenú vyhodnotila námietku týkajúcu sa nezabezpečenia objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky v jednej z diskusií v internetovom vysielaní na stránke slobodnyvysielac.sk.

RpMS takisto postúpila 88 podnetov Komisii na ochranu maloletých, ktorá je podľa zákona o mediálnych službách osobitným orgánom koregulácie pre oblasť ochrany maloletých. "Komisia vybavila do konca roka 66 podnetov, 19 zostalo nevybavených a tri podnety sa prešetrujú v rámci správneho konania," priblížila. Všetky vybavené podnety boli vyhodnotené ako neopodstatnené.