Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správu o činnosti Ústavu pamäti národa parlament nevzal na vedomie

Archívna snímka. Foto: TASR

ÚPN priznal v minulom roku postavenie účastníka protikomunistického odboja 134 osobám a udelil štatút veterána protikomunistického odboja 130 osobám.

Bratislava 27. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok nevzali na vedomie výročnú správu o činnosti Ústavu pamäti národa za rok 2023. Zo správy vyplýva, že medzi priority Ústavu pamäti národa (ÚPN) v minulom roku patrilo napĺňanie zákona o pamäti národa, aplikácia zákonov o protikomunistickom odboji, delimitácie dokumentov z rezortu spravodlivosti, ako aj riešenie priestorovej situácie ústavu.

"Navýšenie finančných prostriedkov umožnilo posilnenie personálnych kapacít ÚPN," píše sa vo výročnej správe. Ústav zdôraznil, že jeho prácu aj naďalej determinovala priestorová situácia, keďže ÚPN sídlil na dvoch miestach, v prenajatých a vypožičaných priestoroch, a v závere roka sťahovanie.

V roku 2023 boli ukončené štyri súdne spory. "Jedno konanie sa týkalo pracovnoprávneho sporu a v troch prípadoch išlo o ochranu osobnosti z dôvodu neoprávnenej evidencie vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti. V týchto prípadoch sa skončilo konanie v prospech ÚPN z dôvodu absencie pasívnej vecnej legitimácie," priblížil ústav v správe. Pripomenul, že úspešne sa skončil aj dlhoročný a medializovaný prípad s českým expremiérom Andrejom Babišom.

ÚPN priznal v minulom roku postavenie účastníka protikomunistického odboja 134 osobám a udelil štatút veterána protikomunistického odboja 130 osobám. "K 31. decembru 2023 tak ÚPN celkovo priznal postavenie účastníka protikomunistického odboja 1347 osobám a štatút veterána protikomunistického odboja 1262 osobám," píše sa v správe.

Ústav pripomína, že v najbližšej potrebuje riešiť rekonštrukciu nehnuteľností vo svojej správe a tiež otázku navýšenia finančných prostriedkov, "ktoré umožnia stabilizáciu personálnych kapacít ÚPN tak, aby aj naďalej bolo možné na potrebnej úrovni plniť všetky úlohy".