Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 28. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 28. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár by mal čeliť odvolávaniu z funkcie. Nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera vyzbierali potrebné podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Predseda parlamentu by mal schôdzu zvolať do siedmich dní od podania návrhu.



Bratislava - Diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš zvažuje kandidatúru na prezidenta Slovenskej republiky. Rozhodnutie prijme po septembrových parlamentných voľbách. Pre TASR uviedol, že o funkciu by sa chcel uchádzať ako nezávislý občiansky kandidát.



Bratislava - Poslanci Národnej rady vrátili na dopracovanie návrh nového zákona o športe. Rozhodli o tom v hlasovaní. Z návrhu vyplýva, že zdroje financovania športu zo štátneho rozpočtu by ostali zachované, zmeniť by sa malo percentuálne rozdelenie štátneho príspevku.

Na archívnej snímke poslanci počas schôdze parlamentu v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Kompetencie Slovenskej obchodnej inšpekcie a niektorých ministerstiev pri výkone cenovej kontroly a konaní o porušení cenovej disciplíny sa upravia. Vyplýva to z novely zákona o cenách skupiny poslancov opozičného Smeru-SD, ktorú Národná rada schválila.



Bratislava - Daňovo-odvodová záťaž v súvislosti s predajom virtuálnych mien sa zníži, čo by malo zjednodušiť ich používanie v bežnom živote. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorú Národná rada schválila. Do parlamentu návrh predložila skupina poslancov SaS, OĽANO a nezaradených.



Bratislava - Poslanci Národnej rady by mali po dnešnom dopoludňajšom hlasovaní ukončiť aktuálnu 94. schôdzu. Plénum odsúhlasilo návrh Borisa Suska zo Smeru-SD, ktorý žiadal, aby sa po odhlasovaní všetkých doteraz prerokovaných bodov ukončila schôdza.



Bratislava - Mládež na Slovensku sa radikalizuje. Deje sa to najmä v online priestore. Sú to ojedinelé prípady, nejde o spoluprácu viacerých ľudí či vytváranie skupín. Po rokovaní bezpečnostnej rady o tom informoval premiér Ľudovít Ódor a minister vnútra Ivan Šimko.

Na snímke zľava dočasne poverený minister obrany SR Martin Sklenár, dočasne poverený predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor a dočasne poverený minister vnútra SR Ivan Šimko počas tlačovej konferencie po 162. rokovaní Bezpečnostnej rady SR v Bratislave 28. júna 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Opatrenia pre sociálnu ochranu detí a kurately v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 anulovala vláda. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorý dnes schválila.



Bratislava - Ministerstvo školstva uhradí školám v plnej miere zvýšené prevádzkové náklady z dôvodu nárastu cien energií v roku 2023. Celková výška finančných prostriedkov predstavuje 12,4 milióna eur.



Bratislava - Neschválenie učebnice sexuálnej výchovy pre starších žiakov základných škôl bolo rozhodnutím komisie. Uviedol to minister školstva Daniel Bútora, ktorý vzal toto rozhodnutie na vedomie.

Na snímke minister školstva Daniel Bútora na návšteve Základnej školy Na Hôrke v Nitre 27. júna 2023.
Foto: TASR Henrich Mišovič


Bratislava - Čím dlhšie sa bude odďaľovať rekonštrukcia historickej budovy Slovenského národného divadla, tým drahšia bude renovácia. Ministerka kultúry Silvia Hroncová na to upozornila pred dnešným rokovaním vlády.



New York - Bývalý americký prezident Donald Trump podal žalobu za ohováranie na novinárku E. Jean Carrollovú za jej vyjadrenia o znásilnení. Exprezident ju mal znásilniť v 90. rokoch minulého storočia.

Bývalý prezident Donald Trump, utorok 27. júna 2023, v Concorde, N.H.
Foto: TASR/AP


Washington - Vážne zlyhania vo väzení v New Yorku poskytli súdenému sexuálnemu delikventovi Jeffreymu Epsteinovi príležitosť vziať si život. Vyplýva to zo správy dozorného orgánu amerického ministerstva spravodlivosti.



Vilnius/Kyjev - Litva kúpila od nórskej spoločnosti Kongsberg pre Ukrajinu dva systémy protivzdušnej obrany NASAMS.