Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 7. júla 2023 - 11.45 h.



Praha - Česká republika Ukrajine daruje ďalšie útočné helikoptéry a státisíce kusov munície pre zbrane veľkého kalibru. Bude sa tiež podieľať na výcviku ukrajinských pilotov na lietadlá F16. Po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským to uviedol český premiér Petr Fiala.

Na snímke český premiér Petr Fiala (vľavo) privítal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Úrade vlády 7. júla 2023 v Prahe.
Foto: TASR Barbora Vizváryová


Bratislava - Zo Slovenska sa v máji 2023 vyviezol tovar v hodnote 9,5 miliardy eur, pri medziročnom raste o 3,5 percenta, na ktorom sa podieľal najmä vývoz automobilov. Celkový dovoz tovaru klesol v máji medziročne o 2,9 percenta na 8,8 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu tak bolo aktívne v objeme 686,1 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka lepší výsledok o viac ako 582 miliónov eur.



Bratislava - Národné centrum zdravotníckych informácií predĺžilo lehotu na predkladanie ponúk do súťaže na projekt OnkoAsist do polovice augusta.



Bratislava - Radiačná situácia na Slovensku bola v období od 30. júna do 6. júla stabilná. Ani v iných krajinách Európy nezaznamenali výrazné odchýlky od štandardne meraných hodnôt dávkových príkonov gama žiarenia.



Bratislava - Na novej električkovej trati v Bratislave na Strečnianskej ulici našli policajti 18 granátov. Policajný pyrotechnik muníciu zaistil a bola prevezená na odborné zneškodnenie.

Miesto nálezu delostreleckých granátov z II. sv. vojny
Foto: FB Polícia SR - Bratislavský kraj


Košice - Mimoriadna situácia pre epidémiu žltačky v Moldave nad Bodvou, Medzeve, Jasove a Drienovci už neplatí.



Háj - Medveď hnedý zaútočil na 20-ročného muža na miestnej farme v obci Háj. Dohrýzol mu obe ruky, jeho zranenia si vyžiadali ošetrenie v nemocnici. Na miesto obratom dorazil Zásahový tím pre medveďa hnedého. Aktuálne po jedincovi pátrajú, po jeho nájdení ho usmrtia.



Kyjev - Pri včerajšom ruskom raketovom útoku na západoukrajinské mesto Ľvov zahynulo deväť ľudí a najmenej 42 ďalších utrpelo zranenia.



Kyjev - Ukrajinská armáda ohlásila ďalší úspech v oblasti Ruskom ovládaného mesta Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti.

Ukrajinský vojak z 3. samostatnej útočnej brigády rozpráva na fronte do vysielačky a jeho spolubojovník strieľa z mínometu na ruské pozície neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok 29. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Explózia v továrni na výbušniny v strednej časti Ruska si vyžiadala najmenej šesť obetí na životoch, pričom ďalší dvaja ľudia utrpeli zranenia



Berlín - Nemecká Vojenská kontrarozviedka upozornila na zvýšenú mieru špionážnych aktivít zo strany Ruska a Číny, ktorá sa zameriava na nemecké ozbrojené sily.



Londýn - Britská polícia obvinila viac než 450 osôb v súvislosti s rozsiahlou operáciou, počas ktorej zaistila takmer 200.000 rastlín indického konope v hodnote približne 115-130 miliónov libier (135-152 miliónov eur).



Budapešť - Koronavírusové tlačové stredisko v Maďarsku už nebude zverejňovať týždennú bilanciu o nákaze novým koronavírusom.



San Francisco - Twitter sa vyhráža spoločnosti Meta, že ju zažaluje za spustenie novej aplikácie Threads, ktorá funguje na podobnom princípe ako Twitter.

Táto fotografia, urobená vo štvrtok 6. júla 2023 v New Yorku, ukazuje novú aplikáciu Meta Threads.
Foto: TASR/AP


Atlanta - Bývalý prezident Spojených štátov Jimmy Carter a jeho manželka Rosalynn oslávili 77. výročie svadby. Ide o najdlhšie zosobášený prezidentský pár v dejinách Spojených štátov.



Naí Dillí - Tibetský duchovný vodca dalajláma oslávil včera svoje 88. narodeniny.



Los Angeles - Slovinský hokejista Anže Kopitar sa dohodol s Los Angeles Kings na predĺžení kontraktu. Tridsaťpäťročný útočník bude v tíme NHL pôsobiť až do leta 2026 a zarobí ďalších 14 miliónov dolárov za dva roky.