Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 18. marca (TASR) – Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 18. marca 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Slovensko prerušuje s Ruskom spoluprácu vo vede, výskume a pri výmene ruských študentov. Taktiež aj s inštitúciami, ktoré patria pod Rusko. Bilaterálne projekty, ktoré boli s Ruskom dohodnuté, sa nebudú financovať. Slovenská republika nebude posielať vládnych štipendistov do Ruska a nebude ich ani prijímať. Financie, ktoré sa týmto spôsobom uvoľnia, budú použité na podporu bilaterálnych projektov s Ukrajinou alebo v rámci všeobecnej výzvy na podporu zamestnávania ukrajinských vedcov.



Bratislava - Základné a stredné školy, ktoré vzdelávajú žiakov z Ukrajiny, dostanú jednorazový príspevok vo výške 200 eur na každého ukrajinského žiaka. Na tlačovej konferencii to povedal minister školstva Branislav Gröhling. Minister tiež informoval, že školy majú pre ukrajinských žiakov zabezpečiť jazykový kurz.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva spúšťa proces oddlženia nemocníc. Nemocnice sa môžu uchádzať o oddlženie v hodnote 575 miliónov eur. Rezort v stredu 16. marca podpísal mandátne zmluvy so zdravotníckymi zariadeniami, ktoré prejavili záujem zúčastniť sa na oddlžení. V najbližších dňoch majú byť zverejnené v Centrálnom registri zmlúv.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Prostredníctvom 16.757 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 9782 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 33 obetí. Pozitívny výsledok antigénového testu malo 1160 osôb, viac ako 46 percent z nich nemalo očkovanie. V nemocniciach je 2364 pacientov s ochorením COVID-19. Viac ako 67 percent z hospitalizovaných nie je zaočkovaných, alebo má len jednu dávku očkovacej látky.



Bratislava - Mimoparlamentné strany Spolu, Šanca, ODS a Demokratická strana avizujú spoločný postup v jesenných komunálnych i krajských voľbách ako štvorkoalícia. Dnes podpísali memorandum o spolupráci v oboch voľbách s názvom Spoločne pre regióny.



Bratislava - Na hraničných priechodoch z Ukrajiny vybavila polícia za posledných 24 hodín (od štvrtka 17. marca od 6.00 h do piatka 6.00 h) celkom 5894 osôb.
Snímka zo 16. marca 2022 z príchodu ukrajinských utečencov na hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Starým ľudom pomáhajú členovia Červeného kríža z Ukrajiny aj Slovenska.
Foto: TASR – Milan Kapusta

Varšava - Viac ako dva milióny utečencov prišli do Poľska od začiatku vojny na Ukrajine. Informovala o tom poľská pohraničná stráž, na ktorú sa odvolávajú agentúra AFP a stanica BBC.



Doneck - Rusko vyhlásilo nad územím východoukrajinského Donbasu bezletovú zónu. Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News, ktorá sa odvolala na agentúru Interfax citujúcu vyjadrenie predstaviteľa proruského vedenia v Donecku.



Londýn - Ruská štátom podporovaná spravodajská televízia RT už v Británii nemôže vysielať. Britský mediálny regulátor Ofcom jej totiž s okamžitou platnosťou odobral vysielaciu licenciu. Dnes o tom informovala britská spravodajská televízia Sky News.
Na archívnej snímke z 27. októbra 2017 auto ruskej štátom podporovanej spravodajskej televízie RT prechádza okolo sídla televízie v Moskve.
Foto: TASR/AP

Moskva - Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) predlžuje zákaz letov na 11 letísk v strednej a južnej časti Ruskej federácie a na Krymskom polostrove. Zákaz platí do 26. marca, informovala agentúra DPA.



Bratislava - Novým generálnym riaditeľom Umeleckého súboru Lúčnica bude Pavol Pilař. Vedenia sa ujme 13. apríla.



New York - Slovenský hokejový obranca Martin Fehérváry prispel jedným gólom k víťazstvu Washingtonu Capitals v zápase zámorskej NHL na ľade Columbus Blue Jackets 7:2. Pre dvadsaťdvaročného beka to bol piaty presný zásah v sezóne. V newyorskom derby vyhrali Islanders na ľade Rangers 2:1. Zdeno Chára v drese Islanders strávil na ľade 18:01 minúty.
Na archívnej snímke z 29. novembra 2021 slovenský hokejista v drese Washingtonu Capitals Martin Fehérváry (vpravo) a hráč Caroliny Hurricanes Teuvo Teräväinen v zápase zámorskej hokejovej NHL Carolina Hurricanes - Washington Capitals v Raleigh.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Futbalisti obhajcu trofeje Slovana Bratislava sa v semifinále 53. ročníka Slovenského pohára Slovnaft Cupu 2021/2022 stretnú s AS Trenčín. Druhú dvojicu tvoria Spartak Trnava a FK Senica.



Berlín - Ruskí a bieloruskí atléti nemôžu štartovať na podujatiach Diamantovej ligy. Organizátori série tak reagovali na vojenskú inváziu na Ukrajine.