Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 28. marca 2022 - 11.45 h.

Ankara/Kyjev - Ďalšie kolo mierových rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom sa má začať dnes v Istanbule. Bez bližších podrobností to oznámil nemenovaný popredný turecký predstaviteľ, ktorého citovala agentúra Reuters.



Kyjev - Ukrajina dnes neotvorí žiadne humanitárne koridory, pretože ukrajinské spravodajské služby upozornili na riziko možných ruských "provokácií" pozdĺž vytipovaných trás. Správu zverejnilo online spravodajstvo britskej televíznej stanice Sky News.
Na archívnej snímke z 22. februára 2022 rodina prekračuje spolu s ďalšími miestnymi obyvateľmi z Ukrajinou kontrolovaných oblastí do oblasti kontrolovanej pro-ruskými separatistami počas ich evakuácie do Ruska v meste Stanycia Luhanska, na východe Ukrajiny.
Foto: TASR/AP

Kyjev - Ruské jednotky sa stiahli z ukrajinského mesta Slavutyč, kde žijú prevažne zamestnanci komplexu jadrovej elektrárne v Černobyle. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na primátora tohto mesta.



Ženeva/Kyjev - Medzinárodný výbor Červeného kríža uviedol, že naďalej nedokáže poskytnúť pomoc ľuďom v obliehanom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, keďže ruské ani ukrajinské sily stále negarantovali humanitárnym pracovníkom bezpečný prechod. Informovala o tom britská stanica BBC.



Dubaj - Energetické trhy potrebujú ruskú ropu. Iní producenti jej výpadok nevykompenzujú. Povedal to dnes minister energetiky Spojených arabských emirátov Suhajl Mazrúí. Dodal, že zoskupenie OPEC+ musí zostať jednotné, sústrediť sa na stabilitu trhu a nesmie dovoliť, aby do jeho činnosti zasahovala politika.
Na archívnej snímke z 24. marca 2022 dobrovoľník drží dieťa utečenca utekajúceho pred vojnou zo susednej Ukrajiny po tom, čo prekročili hranicu trajektom na hraničnom priechode Isaccea-Orlivka v Rumunsku.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Vojna na Ukrajine zníži slovenské exporty a potlačí nahor ceny. Invázia Ruska na Ukrajinu negatívne zasiahne slovenskú ekonomiku, ktorá tento rok porastie tempom 2,1 percenta. V marci a druhom štvrťroku dôjde k výpadkom exportov do Ruska, Bieloruska a Ukrajiny a poklesne aj dopyt v eurozóne a krajinách V3. Vyplýva to z makroekonomickej prognózy analytikov Inštitútu finančnej politiky.



Tel Aviv
- K zodpovednosti za útok, ktorý sa odohral včera večer v izraelskom meste Chadera, sa v pondelok prihlásila militantná skupina Islamský štát. Útok si vyžiadal dve obete a štyroch zranených.



Bratislava - V Bratislave otvorili veľkokapacitné asistenčné centrum pomoci pre utečencov z Ukrajiny. Zriadilo ho hlavné mesto v spolupráci so štátom, neziskovým a súkromným sektorom v priestoroch bývalej dočasnej autobusovej stanice na Bottovej ulici. Centrum bude fungovať nepretržite a utečencom poskytne kompletnú pomoc.

Bratislava - Za včerajší deň prišlo na Slovensko 3427 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 657 mužov, 1816 žien a 954 detí. O dočasné útočisko požiadalo 673 osôb.



Bratislava - Prostredníctvom 5690 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 2778 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 22 obetí.



Varšava/Berlín - Ministri vnútra Poľska a Nemecka Mariusz Kaminski a Nancy Faeserová vyzvali Európsku komisiu, aby vypracovala plán na pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. Mal by zahŕňať systém prepravy utečencov v rámci EÚ a poskytovanie finančných prostriedkov krajinám najviac postihnutým utečeneckou krízou. Uvádza poľská tlačová agentúra PAP.



Soul - Severokórejský vodca Kim Čong-un dnes zdôraznil, že jeho krajina bude naďalej vyvíjať "silné úderné prostriedky" na posilnenie národnej obranyschopnosti.
Na snímke Kim Čong-un, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Berlín - V Nemecku zaznamenali vlani približne 9000 politicky motivovaných trestných činov súvisiacich s pandémiou koronavírusu. Doobeda to povedal šéf nemeckého Spolkového kriminálneho úradu Holger Münch.



Osrblie - V Národnom biatlonovom centre v Osrblí vznikne vďaka dotácii Vlády vo výške milión eur ešte z roku 2019 nová koliesková dráha v dĺžke 2,5 km. Popri kolieskovej dráhe budú vybudované nové rozvody zasnežovania v sume 200-tisíc eur, ktoré do budúcna opäť uľahčia práce a skrátia čas potrebný na zasnežovanie areálu.



San Salvador - Salvádorský parlament včera vyhlásil mimoriadny stav v reakcii na vysoký počet vrážd súvisiacich s činnosťou zločineckých gangov. Na Salvádore v piatok podľa polície zaznamenali najmenej 14 vrážd a v sobotu až 62, čo je aj v tejto krajine s veľkou úrovňou zločinnosti mimoriadne vysoký počet.



New York - Súboj slovenských obrancov v NHL bol úspešnejší pre Erika Černáka. Jeho Tampa Bay vyhrala na ľade New Yorku Islanders v zostave so Zdenom Chárom 4:1. Ruský útočník Jevgenij Malkin sa blysol hetrikom a pridal asistenciu.
Brankár Andrej Vasilevskij (88) z Tampy Bay Lighting, jeho spoluhráč Erik Černák a Zach Parise (11) z New York Islanders počas zápasu zámorskej NHL 27. marca 2022 v Elmonte.
Foto: TASR/AP