Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 26. júna 2023 - 11.45 h.


Bratislava - Ruská agresia proti Ukrajine ešte zvyšuje potrebu návratu k ideálom Charty Organizácie Spojených národov a rešpektovaniu jej princípov. Skonštatoval to minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský pri príležitosti 78. výročia podpisu Charty OSN. Pripomína, že princípy, ktoré stanovuje princípy medzinárodných vzťahov, sú vďaka nadčasovosti a univerzálnosti platné aj dnes.

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský.
Foto: TASR Jaroslav Novák



Bratislava - Poslanec Erik Ňarjaš opúšťa klub OĽANO. Dôvodom sú významné názorové rozdiely s niektorými osobnosťami v hnutí. Avizoval, že v nadchádzajúcich voľbách pravdepodobne nebude kandidovať.



Bratislava - Nepriaznivé vplyvy extrémnych zrážok budú zrejme závažnejšie pre mestá. Práve v nich bude totiž nárast teploty najciteľnejší pre výskyt husto zastavaných nepriepustných plôch, tzv. mestských tepelných ostrovov. V súčasnosti býva počas leta teplota v mestách približne o 10 stupňov Celzia vyššia ako v ich okolí. Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR o tom informuje na sociálnej sieti.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Bratislava - Celková hodnota objemu nákladnej prepravy v apríli 2023 dosiahla 18,5 milióna ton tovaru, čo predstavovalo medziročne pokles o 10,9 percenta. Znižovanie prepravných objemov pretrváva už desať mesiacov za sebou. Informoval o tom Štatistický úrad SR.



Moskva - Moskva dnes zrušila bezpečnostné opatrenia, ktoré v ruskej metropole zaviedli cez víkend v súvislosti s neúspešným pokusom o vzburu zo strany vodcu ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, uviedli tamojší predstavitelia.

- Prerušená vzbura ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v Rusku potvrdzuje, že Moskva sa vedením vojny na Ukrajine a nezákonnou anexiou Krymského polostrova dopustila strategickej chyby. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

- Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell povedal, že nestabilita v tejto krajine, ktorá je zároveň jadrovou mocnosťou "nie je dobrá".

- Vývoj v spojitosti s postupom ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v Rusku znamená len začiatok a náznaky trhlín v Rusku, uviedla spoluzakladateľka ľudskoprávnej organizácie Memorial Irina Ščerbakovová.

Josep Borrell.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ruské jednotky podnikli v noci na dnes sériu útokov rôznymi zbraňovými systémami na Záporožskú oblasť na juhovýchode Ukrajiny, uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.



Kyjev - Ukrajina dobyla od začiatku protiútoku pozdĺž južného frontu späť územie s rozlohou približne 130 kilometrov štvorcových, oznámila námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.



Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg spolu hovorili o nedávnom vývoji situácie v Rusku i o možnom členstve Švédska v NATO. Erdogan prístup Turecka v členstvu Švédska do NATO označil za konštruktívny.



Londýn - Britský princ William spustí novú celoštátnu iniciatívu, ktorej cieľom je ukázať, že je možné skoncovať s bezdomovstvom a urobiť ho "zriedkavým, krátkym a neopakovaným", oznámil Kensingtonský palác.



Vroclav - Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Lenka Gajanová nepostúpila z kvalifikácie pištole na 25 m na III. európskych hrách v Poľsku. Na strelnici vo Vroclave si v rýchlej streľbe zapísala výkon 570 bodov a obsadila konečné 24. miesto.



Londýn - Španielsky tenista Carlos Alcaraz sa vďaka triumfu na turnaji v londýnskom Queen's Clube vrátil na čelo svetového rebríčka ATP. Opäť vystriedal Srba Novaka Djokoviča, ktorý klesol na druhé miesto. Tretí je naďalej Rus Daniil Medvedev.

- Najlepší slovenský singlista Alex Molčan klesol o osem priečok a patrí mu 81. miesto. Norbert Gombos je v najnovšom vydaní rebríčka 145., Jozef Kovalík 151. a Lukáš Klein 152.



Londýn - Poľská tenistka Iga Swiateková figuruje naďalej na čele svetového rebríčka WTA. V prvej trojke nenastali žiadne zmeny, druhá je stále Bieloruska Arina Sobolenková, tretia Jelena Rybakinová z Kazachstanu.

- Najlepšia slovenská singlistka Anna Karolína Schmiedlová klesla o dve miesta na 76. priečku. Viktória Hrunčáková je v najnovšom vydaní rebríčka 127., Rebecca Šramková 174.