Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 31. júla 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Zamestnávatelia v potravinárstve a v živočíšnej výrobe budú za svojich zamestnancov pol roka platiť nižšie odvody. Prvýkrát za nich nebudú platiť poistné za august 2023 a naposledy za január 2024. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá bude účinná od 1. augusta.

- Zamestnávatelia budú počas pol roka platiť len poistné na úrazové poistenie a garančné poistenie. Naďalej však budú mať vykazovaciu povinnosť vo vzťahu k poistnému za zamestnávateľa.



Bratislava - Dôchodkové dávky sa od 1. júla mimoriadne valorizujú o 10,6 percenta. Suma minimálneho dôchodku sa tiež naviaže na výšku životného minima. Prvýkrát budú všetky dôchodkové dávky vo zvýšenej sume vyplatené v auguste, zvýšená suma bude doplatená spätne od 1. júla. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc


Bratislava - Stále väčšie množstvo Slovákov chce ísť pracovať do zahraničia. Najčastejšie reagujú na ponuky práce v Nemecku. V prvom polroku bolo uverejnených viac ako 1800 ponúk na prácu v Nemecku. Spolu na tieto ponuky prišlo viac ako 30.000 reakcií.

- Druhou najlákavejšou krajinou na prácu pre Slovákov je Česko, na takmer 1800 ponúk práce prišlo vyše 18.000 reakcií.

- Na treťom mieste medzi obľúbenými krajinami na prácu v zahraničí je Holandsko, inzerátov bolo 510 a reakcií viac ako 16.000. Najatraktívnejšou pozíciou pre záujemcov o prácu je copywriter. Vyplýva to z dát portálu Profesia.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Marko Erd


Bratislava - Produkcia piva na Slovensku vlani mierne vzrástla. Pivovary len tesne nedosiahli úroveň výroby predpandemického roku 2019. Produkcia nealkoholického piva pritom medziročne stúpla až o takmer tri pätiny. Mierny pokles zaznamenal segment radlerov. Informoval o tom výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík. Na Slovensku podľa neho aktuálne pôsobí 101 pivovarov.



Luxemburg - Medziročná inflácia v eurozóne sa v júli spomalila na 5,3 percenta z 5,5 percenta v júni, uviedol štatistický úrad Európskej únie Eurostat vo svojom rýchlom odhade.



Doneck - Dvaja ľudia dnes zahynuli v Moskvou ovládanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny po tom, čo ukrajinské ostreľovanie zasiahlo autobus s civilistami, informuje TASR na základe správy stanice Sky News.



Kyjev - Ruský raketový útok zasiahol v dnešných ranných hodinách ukrajinské mesto Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedlo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo vnútra. Kryvyj Rih je rodným mestom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a nachádza sa tam oceliareň.

- Ruská armáda v noci na dnes opäť zaútočila raketami na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny. O výbuchoch v meste informovali miestni verejní činitelia i gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Podľa prokuratúry ruská armáda v noci na dnes vypálila na Charkov a Charkovskú oblasť niekoľko rakiet zo systémov S-300. Útok viedla z Belgorodskej oblasti.

Hasiči pracujú na mieste po raketových útokoch na poschodovú obytnú budovu 31. júla 2023 v ukrajinskom meste Kryvyj Rih.
Foto: TASR/AP


Moskva — Budovu obvodného policajného oddelenia v meste Trubčevsk ležiacom v ruskej Brianskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou v noci na dnes zasiahol ukrajinský dron. Uviedol to tamojší gubernátor Alexander Bogomaz.



Moskva/Minsk - Šéf ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin dnes vyhlásil, že jeho žoldnieri nateraz nerobia nábor nových členov, v budúcnosti sa to však môže zmeniť.

- Denník The Guardian pripomína, že budúcnosť Vagnerovej skupiny je po júnovom neúspešnom pokuse o vzburu proti veleniu ruskej armády stále nejasná. Časť vagnerovských žoldnierov následne odišla z ruských základní do Bieloruska.



Budapešť — Predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér zvolal na dnes mimoriadnu schôdzu parlamentu. Iniciovali ju opozičné strany po tom, čo súhlas s členstvom Švédska v NATO vyjadrilo aj Turecko.

- Šéf úradu vlády Gergely Gulyás minulý týždeň uviedol, že parlamentná frakcia Fideszu sa na mimoriadnej schôdzi nezúčastní, keďže parlament bude mať na jeseň riadnu schôdzu a nie je dôvod na mimoriadne zasadanie.



Montemor - Pätnásť slovenských lodí sa na MEJ a do 23 rokov v rýchlostnej kanoistike v portugalskom Montemore prebojovalo do A-finále. Najlepšie výsledky dosiahli kajakárka Romana Švecová a juniorský dvojkajak v zložení Ľudovít Tóth, Dominik Doktorík. Na 1000 m trati obsadili 4. miesto.