Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 9. novembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Vláda má svoju prvú verziu programového vyhlásenia. Musí ešte prejsť finančným ohodnotením. Uviedol to premiér Robert Fico. Koaličných partnerov požiadal o súčinnosť, aby o programovom vyhlásení mohli na vláde rokovať na budúci týždeň v utorok. Parlament by sa tak ním mohol následne zaoberať v stredu a vo štvrtok.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Predseda SNS Andrej Danko bude lídrom kandidátnej listiny strany do eurovolieb. Potvrdil to pre TASR a zdôraznil potrebu strany mať zastúpenie v Bruseli.

Na snímke predseda SNS Andrej Danko.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Strana SaS podala na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie na ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Podozrieva ho zo zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s postavením vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov mimo služby. Predpoludním o tom informovala poslankyňa Národnej rady Mária Kolíková.

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD).
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Predseda Súdnej rady Ján Mazák zdôrazňuje, že neobhajoval ústavný zákon umožňujúci kedykoľvek odvolať člena Súdnej rady. Uviedol to v reakcii na stanovisko Ministerstva spravodlivosti k odvolaniu troch členov Súdnej rady nominovaných vládou.



Bratislava/Pezinok - Na hlavné pojednávanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky Slovenska a exministra financií Petra Kažimíra sa predpoludním dostavili traja svedkovia. Kažimír, ktorý trvá na svojej nevine, čelí obžalobe z trestného činu podplácania.



Soul - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken varoval pred intenzívnejšou vojenskou spoluprácou Severnej Kórey a Ruska. Zároveň vyzval Čínu, aby pomohla zastaviť "nebezpečné" konanie KĽDR.



Tel Aviv - Pešia brigáda izraelskej armády po desiatich hodinách bojov dobyla pevnosť islamistického hnutia Hamas, známu ako Základňa 17, ktorá sa nachádza v meste Džabalíja ležiacom na severe pásma Gazy.



Berlín - Nemecké vzdušné sily sa od konca tohto mesiaca zapoja do ochrany juhovýchodného krídla NATO. V pláne je nasadenie štyroch stíhačiek Eurofighter a približne 80 vojakov, ktorí budú rozmiestnení na vojenskom letisku neďaleko rumunského mesta Konstanca.



Barcelona - Socialistická strana španielskeho premiéra Pedra Sáncheza dosiahla kontroverzne vnímanú dohodu s katalánskymi separatistami, ktorá zahŕňa aj prísľub udelenia amnestie. Dohoda by mala Sánchezovi umožniť vytvoriť novú vládu a udržať sa pri moci.



New York - Obraz svetoznámeho španielskeho maliara Pabla Picassa "Žena s hodinkami" sa predal na aukcii v New Yorku za 139,3 milióna dolárov. Informovali o tom agentúry AFP a DPA, podľa ktorých ide vôbec o druhú najvyššiu sumu, za ktorú kedy vydražili niektoré z Picassových diel.



Bratislava - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona nominoval na záverečné zápasy kvalifikácie ME 2024 proti Islandu a Bosne a Hercegovine až 30 hráčov. Oproti predošlému asociačnému termínu pribudol do tímu útočník Slovana Bratislava David Strelec a obranca AS Trenčín Matúš Kmeť.



Bratislava - Predpoludňajší žreb rozhodol o tom, že slovenská tenisová jednotka Anna Karolína Schmiedlová a argentínska dvojka Julia Rierová nastúpia zajtra o 15.00 h proti sebe v úvodnej dvojhre duelu o udržanie vo svetovej skupine Pohára Billie Jean Kingovej. V druhom singli si v bratislavskom NTC zmerajú sily slovenská dvojka Viktória Hrunčáková a líderka argentínskeho tímu Nadia Podoroská.



New York - Slovenský hokejista Martin Fehérváry sa v jedenástom zápase sezóny NHL dočkal svojho prvého bodu. V noci na dnes si pripísal asistenciu, jeho Washington však podľahol Floride 3:4 po predĺžení.

Brankár Darcy Kuemper z Washingtonu Capitals chytá strelu, uprostred bráni slovenský hokejista Martin Fehérváry počas zápasu zámorskej NHL Washington Capitals - Florida Panthers 8. novembra 2023 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


New York - Slovenský hokejista Martin Chromiak strelil v noci na dnes svoj štvrtý gól v prebiehajúcej sezóne AHL, ani ten však nezabránil prehre jeho Ontaria s Tucsonom 3:4 po predĺžení. V drese Tucsonu sa predstavili dvaja Slováci, Miloš Kelemen si pripísal plusový bod a strelu, Patrik Koch dve trestné minúty za krosček.

- Ďalší slovenský súboj sa uskutočnil v kalifornskom Palm Springs, kde sa Marián Studenič tešil z víťazstva Coachella Valley 4:2 nad San Diegom s Pavlom Regendom.