Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 19. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady sa od rána venujú návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. V rozprave vystupujú rečníci, ktorí sa prihlásili ústne, na svoj prejav majú desať minút. Do diskusie sa ich prihlásilo cez 60, od včera už stihli niekoľkí vystúpiť.

- Vládna novela Trestného zákona v jej predloženej podobe nesmie prejsť, je potrebné minimalizovať škody. KDH preto pripravuje pozmeňujúce návrhy, ktoré predloží a bude ich chcieť presadiť. Vyhlásil to predseda hnutia Milan Majerský.

- Opozičná SaS vyzýva generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby požiadal o vystúpenie v Národnej rade aj v súvislosti s novelou Trestného zákona a zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Informoval o tom hovorca strany Ondrej Šprlák.



Bratislava - Pre mladú štátnosť, ktorou je Slovenská republika, znamenal vstup do Organizácie Spojených národov silný odkaz uznania samostatnej zvrchovanej krajiny a zaradenie medzi štáty, ktoré sú uznané a rešpektované. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár to uviedol pri príležitosti 31. výročia prijatia Slovenska do OSN.



Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a UNICEF podpísali plán spolupráce na rok 2024. Rezort práce tak pokračuje v spolupráci s UNICEF, ktorá sa týka aj podpory a sociálnej ochrany detí z Ukrajiny. Dopoludnia o tom informoval rezort práce.



Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán je presvedčený, že v maďarsko-slovenských vzťahoch zostali v podstate už len pozitívne prvky. Uviedol to v súvislosti s utorňajšou schôdzkou s predsedom slovenskej vlády Robertom Ficom.

Slovenský premiér Robert Fico (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) pózujú počas spoločnej tlačovej konferencie v Budapešti v utorok 16. januára 2024.
Foto: TASR/DUNA/MTI-Szilárd Koszticsák


Washington - Spojené štáty včera vyhlásili, že nie sú vo vojne s Iránom podporovanými jemenskými povstalcami napriek opakovaným útokom na ich pozície v Jemene. Jemenskí povstalci húsíovia opakovane útočia na obchodné plavidlá v Červenom mori a tvrdia, že tak konajú v solidarite s Palestínčanmi vo vojnou zmietanom Pásme Gazy.

- Čína dnes vyzvala na ukončenie útokov na civilné plavidlá v Červenom mori po ďalšom raketovom útoku jemenských povstalcov na americké plavidlo v Adenskom zálive.



Berlín - Nemecký minister obrany Boris Pistorius dopoludnia varoval pred rozšírením ruskej vojny na Ukrajine do susedných štátov. K prípadnému ruskému útoku na niektorú z krajín Severoatlantickej aliancie by však podľa neho mohlo dôjsť najskôr o päť rokov.



New York/Washington - Generálny tajomník OSN António Guterres včera vyjadril znepokojenie v súvislosti so vzdušnými útokmi medzi Iránom a Pakistanom. Americký prezident Joe Biden zase uviedol, že tieto útoky ukazujú, že Irán v regióne nie je veľmi obľúbený.



Pchjongjang - Severná Kórea dnes oznámila, že vykonala skúšku svojho podmorského "systému jadrových zbraní" v reakcii na nedávne spoločné námorné manévre Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórei, ktoré zahŕňali použitie americkej lietadlovej lode na jadrový pohon.



Bangkok - Thajský súd dnes nariadil tamojšej vláde, aby do 90 dní prišla s núdzovým plánom na zníženie úrovne znečistenia ovzdušia. Rozhodnutie súdu prichádza začiatkom roka, teda v období, keď sa v Thajsku každoročne prudko znižuje kvalita ovzdušia.



Sarajevo Bývalého veliteľa bosnianskych síl a exministra obrany Selma Cikotiča obvinili z podielu na spáchaní vojnových zločinov v súvislosti so zavraždením skupiny chorvátskych zajatcov z roku 1993.



Bratislava - V Prešovskom kraji a v okrese Brezno sa môžu ojedinele tvoriť snehové jazyky. Výstraha prvého stupňa tam platí do dnes 17.00 h. V okresoch Banská Bystrica a Brezno upozorňujú odborníci aj na vietor na horách. Pre Michalovce a Sobrance platí výstraha pred povodňami.



New York - Slovenský obranca Martin Fehérváry prispel asistenciou k víťazstvu hokejistov Washingtonu nad St. Louis 5:2 v nočnom zápase NHL. Útočník Montrealu Juraj Slafkovský gólovo nenadviazal na uplynulé dva zápasy, v ktorých skóroval a pri prehre na ľade Ottawy 2:6 mal tri mínusové body.