Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 26. januára 2024 - 11.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala predpoludním ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho. Nový rezort vznikne od 1. februára tohto roku.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) a Dušan Keketi (nominant SNS), ktorého vymenovala do funkcie ministra cestovného ruchu a športu SR v Prezidentskom paláci v Bratislave v piatok 26. januára 2024.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bratislava - Minister spravodlivosti Boris Susko počas diskusie k novele Trestného zákona kritizoval opozíciu za "démonizovanie" alternatívnych trestov a restoratívnej justície. Preferovanie nepodmienečných trestov považuje za stredoveký prístup. Opozícia sa voči tomu ohradila. Jej predstavitelia novele vyčítajú nedostatočnú pripravenosť na zavádzanie alternatívnych trestov z technického, finančného i personálneho hľadiska.

Bratislava - Petičný výbor už podal podpisy potrebné pre kandidatúru predsedu SNS a podpredsedu Národnej rady Andreja Danka na prezidenta. Pre TASR to potvrdil Danko s tým, že výbor odovzdal 20.000 vyzbieraných podpisov.

- Líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró odovzdal do Národnej rady podpisy potrebné na prezidentskú kandidatúru. Od občanov vyzbieral takmer 30.000 podpisov.
Na snímke kandidát na prezidenta SR Krisztián Forró počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámil svoju kandidatúru 26. januára 2024 v Bratislave. Líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró odovzdal v piatok do Národnej rady (NR) SR podpisy potrebné na prezidentskú kandidatúru. Od občanov vyzbieral takmer 30.000 podpisov.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Rozpočet na tento rok zhoršuje dlhodobú udržateľnosť slovenských verejných financií. Nebol totiž zostavený v súlade s výdavkovými limitmi, ktoré by udržateľnosť zlepšovali tempom 0,5 % hrubého domáceho produktu ročne. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth.

Pezinok - Obžalovaný Marián M. dostal za rozsiahlu a dlhodobo páchanú závažnú extrémistickú trestnú činnosť šesťročný trest väzenia. Rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku zatiaľ nie je právoplatný.

Borský Mikuláš - Dvoch mŕtvych ľudí so strelným poranením, 71-ročnú ženu a 73-ročného muža, našli záchranári v ich rodinnom dome v Borskom Mikuláši v okrese Senica. Aktuálne prípad prevzal policajný vyšetrovateľ.

New York - Rusko a Ukrajina sa na pôde Bezpečnostnej rady OSN navzájom obviňovali zo zrútenia ruského transportného lietadla Il-76, ktoré podľa Moskvy prevážalo ukrajinských vojnových zajatcov určených na výmenu. Zahynuli všetky osoby na palube.

Kyjev - Takmer dva roky po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu označil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov situáciu na Ukrajine za "veľmi vážnu" a upozornil, že dodávky humanitárnej pomoci do tejto oblasti sa spomaľujú.

Soul - Južná Kórea a Spojené štáty vykonali prvé spoločné cvičenie kybernetickej bezpečnosti. Cieľom bolo podporiť spoločnú obranu proti narastajúcim kybernetickým hrozbám.

Washington - Americký štát Alabama včera večer prvýkrát v dejinách USA uskutočnil popravu použitím dusíka. Väzňa Kennetha Eugena Smitha usmrtili po tom, čo mu na tvár nasadili dýchaciu masku a kyslík nahradili dusíkom, následkom čoho po niekoľkých sekundách upadol do bezvedomia.

Ženeva - Poprava usvedčeného vraha inhalovaním dusíka, ktorú vykonali v Alabame, by sa mohla rovnať týraniu. Vyhlásil to vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Peking - Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes potvrdilo, že súd v Pekingu v roku 2022 odsúdil britského občana na päť rokov väzenia za špionáž. Čínske úrady o tomto prípade doteraz neinformovali.

Moskva - Moskovský súd predpoludním rozhodol o predĺžení väzby amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorý čelí v Rusku obvineniam zo špionáže. Väzbu mu predĺžil o ďalšie dva mesiace.

New York - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský zaznamenal v noci na dnes asistenciu v zápase zámorskej NHL. Jeho Montreal vyhral nad NY Islanders 4:3. New Jersey so Šimonom Nemcom, ktorý nebodoval, prehralo na ľade Caroliny 2:3.
- Slovenský hokejista Maxim Čajkovič má v NHL nového zamestnávateľa. Vedenie Minnesoty Wild vymenilo dvadsaťtriročného útočníka do Pittsburghu Penguis za obrancu Willa Butchera.

Melbourne - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová postúpila do finále dvojhry junioriek na grandslamovom Australian Open v Melbourne. V pozícii turnajovej jednotky zvíťazila v semifinále nad desiatou nasadenou Japonkou Ene Kojkeovou 6:4, 2:6, 6:3.

Melbourne - Taliansky tenista Jannik Sinner sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na grandslamovom Australian Open. V pozícii turnajovej štvorky zdolal v semifinále najvyššie nasadeného obhajcu titulu Srba Novaka Djokoviča 6:1, 6:2, 6:7 (6), 6:3.