Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. mája 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci národnej rady posunuli novelu zákona o ochrane prírody a krajiny do druhého čítania. Právna úprava z dielne envirorezortu má riešiť situáciu s premnoženými medveďmi. Poslanci o nej rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Odbornú pracovnú činnosť v povolaniach praktická sestra - asistent, zubný asistent a sanitár by mohli od leta vykonávať aj študenti daných odborov. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci parlamentu posunuli do druhého čítania. Národná rada ju prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky presunuli poslanci parlamentu na ďalšiu riadnu schôdzu. Tá sa má podľa harmonogramu začať 11. júna.



Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková by mala v národnej rade čeliť odvolávaniu z funkcie. Opozícia odovzdala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze. Tá by sa mala podľa rokovacieho poriadku zvolať do siedmich dní od podania návrhu.
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie po kontrolnom dni predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) na Ministerstve zdravotníctva SR 15. apríla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer



Bratislava - Štátne nemocnice sa dofinancujú sumou 191 miliónov eur. Dostanú navyše aj 70 miliónov na pokrytie nárastu produkcie z dôvodu skracovania čakacích lehôt, zavádzania DRG systému, ako aj implementáciu optimalizácie siete nemocníc. Vyplýva to z informácie o opatreniach na podporu finančného zdravia verejných koncových nemocníc v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva.



Bratislava - Okruh zamestnaní, pre ktoré možno udeliť národné vízum vybraným skupinám štátnych príslušníkov z tretích krajín, sa rozšíri o 35 profesií.



Bratislava - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví by mohol nariadiť dodávateľovi tepla, ktorý stratil povolenie na činnosť, aby svoju sústavu tepelných zariadení za úhradu poskytol inému držiteľovi povolení. Vyplýva to z návrhu novely zákonov o energetike, o regulácii v sieťových odvetviach a o tepelnej energetike, ktorý schválila vláda. Tá zároveň požiadala parlament o prerokovanie návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Slovensko a Taliansko uzavrú dohodu o policajnej spolupráci. Krajiny majú kooperovať za účelom predchádzania a boja proti kriminalite. Návrh na uzavretie dohody schválila vláda.



Bratislava/Brzotín - Minister životného prostredia Tomáš Taraba odvolal z funkcie riaditeľa Správy Národného parku Slovenský kras Milana Olekšáka. Poverený riadením národného parku bude od zajtra Martin Golian.



Bratislava - Kórejská spoločnosť Wia Slovakia plánuje v Dolnom Hričove pri Žiline zriadenie prevádzky na výrobu hnacích hriadeľov pre elektromobily. Súčasťou projektu má byť aj technologické centrum na vývoj ďalších prototypov hnacích hriadeľov. Firma dostane na tento projekt štátnu investičnú pomoc 6,36 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov.



Bratislava - Spoločnosť Meta System Slovakia plánuje investovať do nového závodu na palubné nabíjačky pre elektromobily v Trnave viac ako 126 miliónov eur. Na tento zámer získa štátny investičný stimul 9,25 milióna eur.



Bratislava - Výrobca automobilových komponentov ZF Slovakia plánuje v trnavskom závode diverzifikovať výrobu a spustiť produkciu 400- a 800-voltových elektromotorov. Spoločnosť zároveň plánuje aj rozšírenie existujúceho technologického centra. Na projekt za viac ako 132 miliónov eur dostane firma štátny investičný stimul vo výške 11,25 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu.



Bratislava - Súčasťou aktivít v rámci osláv 80. výročia Slovenského národného povstania bude aj obnova pamätného miesta na Jankovom vŕšku pri obci Uhrovec. Štát má na renováciu mohyly s pomníkom i zabezpečenie spomienkových osláv na tomto mieste vyčleniť 265.893 eur.



Phoenix - Senát amerického štátu Arizona odsúhlasil zrušenie zákona z roku 1864, ktorý zakazuje takmer všetky druhy interrupcií. Senát schválil zrušenie v pomere 16 ku 14, čo sa podarilo aj vďaka dvom republikánskym senátorom.



Bratislava - Martin Fehérváry posilní slovenskú hokejovú reprezentáciu na majstrovstvách sveta v Ostrave. K tímu sa pripojí v pondelok 6. mája.
Brankár Charlie Lindgren (79) z Washingtonu Capitals a jeho spoluhráč Martin Fehérváry (42) v akcii proti Artemimu Panarinovi z New Yorku Rangers počas druhého zápasu 1. kola play off NHL zámorskej NHL New York Rangers - Washington Capitals 23. apríla 2024 v New Yorku.
Foto: TASR/AP