Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 16. decembra 2021 - 11.45 h.



Bratislava - Prostredníctvom 17.319 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 5394 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 109 obetí. Spomedzi ľudí s pozitívnym PCR testom nebolo takmer 71 percent zaočkovaných. Počet pacientov v nemocniciach klesol na 3107, takmer 84 pacientov z nich nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky.



Bratislava - Tretiu dávku vakcíny dostalo 21.475 osôb, dokopy je ňou na Slovensku zaočkovaných 671.936 ľudí. Druhú dávku očkovacej látky dostalo 3640 ľudí, spolu ju má 2.512.620 osôb. Prvú dávku vakcíny dostalo 3503 ľudí, spolu ju má 2.709.661 osôb.



Bratislava – Slovensko vníma decembrový samit Európskej Únie z hľadiska dvoch zásadných priorít. Tými sú koordinovaný boj proti ochoreniu COVID-19 a jeho novým variantom, a tiež snahy o deeskaláciu napätia na ukrajinsko-ruských hraniciach. Uviedol to premiér Eduard Heger po príchode na dnešné zasadnutie Európskej rady.



Bratislava - Premiér Eduard Heger pripúšťa zvyšovanie platov pre učiteľov a zdravotníkov. Uviedol to v rozhovore pre TASR s tým, že o navýšení platov sa rokuje a takýto krok súvisí aj s podobou budúcoročného rozpočtu.



Luxemburg - Zásada "ne bis in idem", teda nikoho nemožno potrestať za ten istý skutok dvakrát, nebráni vydaniu európskeho zatykača voči osobám obžalovaným z únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča. Uviedol to v dnešnom rozsudku Súdny dvor Európskej únie. Podotkol tiež, že rozhodnutie z 29. júna 2001, ktorým došlo k zastaveniu trestného stíhania voči dotknutým osobám, má podľa vnútroštátneho práva účinky oslobodzujúceho rozsudku.



Bratislava – V Európe iba Slovensko má celonárodný 24-hodinový zákaz konzumácie v reštauráciách. Alokovaná vládna pomoc gastrosektoru je pritom nedočerpateľná. Pripravovaná vlna pomoci je zároveň ešte horšia, pretože diskriminuje ľudí v gastre podľa veľkosti ich prevádzok. Tvrdí to Iniciatíva Zachráňme gastro, ktorá vidí riešenie hlavne v nižšej dani z pridanej hodnoty, alebo v žalobách na Európsky súd pre ľudské práva.



Bratislava – Do Policajného zboru by mohli opäť prijímať už 18-ročných uchádzačov. Ministerstvo vnútra SR to navrhuje v novele zákona o štátnej službe, ktorú predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.



Bratislava - Mesto Bratislava sa bude pri tvorbe, schvaľovaní, zmenách či čerpaní mestského rozpočtu riadiť aj vlastnými rozpočtovými pravidlami. Majú zaviesť predvídateľnosť termínov a transparentnosť. Pravidlá dnes schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo.



Bratislava - Konferencia o budúcnosti Európy by mala myslieť aj na Rómov a iné skupiny občanov, ktorých reprezentatívne zastúpenie je v európskych inštitúciách veľmi nízke, uviedol slovenský europoslanec Peter Pollák zastupujúci hnutie OĽANO.



Paríž - Francúzsko od tohto víkendu sprísni opatrenia pre cestujúcich z a do Británie po tom, ako v tejto krajine rapídne stúpol počet nových prípadov nákazy koronavírusovým variantom omikron. Oznámila to dnes francúzska vláda.



Berlín - Nemecký súd odsúdil na doživotie 31-ročného muža za to, že vlani v západonemeckom meste Volkmarsen vrazil so svojím autom do karnevalového sprievodu, pričom zranil desiatky ľudí vrátane 20 detí.

Na snímke policajti a záchranári na mieste incidentu v západonemeckom meste Volkmarsen 24. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Paríž - V súčasnosti je vo svete zadržiavaných 488 novinárov vrátane 60 žien, 46 žurnalistov bolo počas roka zabitých, ďalších 65 držia ako rukojemníkov. Vyplýva to z dnešnej výročnej správy medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc. Počet zadržiavaných novinárov sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil o 20 percent a je najvyšší od začiatku oficiálnych záznamov organizácie. Najviac, až 127 novinárov, je zadržiavaných v Číne. Nasledujú Vietnam, Bielorusko a Saudská Arábia.



Abú Zabí - Majstrovstvá sveta v krátkom bazéne v Abú Zabí sa pre slovenské plávanie dnes začali dvomi národnými rekordmi. Postup do semifinále sa podaril vybojovať Andrei Podmaníkovej na 50 metrov prsia. Postúpila z 11. miesta v novom slovenskom rekorde 30,17 stotín sekundy. Svoje vlastné maximum 30,36 stotín sekundy zlepšila o 19 stotín. Národný rekord utvoril aj Richard Nagy, ktorý na 200 metrov motýlik zaplával 23. najrýchlejší čas s hodnotou minúta 56,93 sekundy. O deväť stotín tak zlepšil slovenský rekord Marcela Géryho z roku 1985.



New York - Nárast koronavírusových prípadov prinútil vedenie zámorskej hokejovej NHL, aby sprísnila protipandemické opatrenia. Liga zavedie striktnejšie covidové protokoly, hráčov čaká pravidelné denné testovanie či povinnosť nosiť rúška a dodržiavať odstup v klubových priestoroch.