Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 23. decembra 2021 - 11.45 h.



Bratislava - Prostredníctvom 13.531 RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 3391 prípadov nákazy koronavírusom. Viac ako 70 percent z infikovaných nebolo zaočkovaných. Najviac pozitívne testovaných bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Košickom. V nemocniciach je 2803 pacientov s ochorením COVID-19, intenzívnu starostlivosť potrebuje 502 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie má 250 pacientov. Viac ako 83 percent z hospitalizovaných pacientov nie je zaočkovaných, alebo má len jednu dávku očkovacej látky. Počas stredy pribudlo 41 obetí.



Bratislava - Počas včerajšieho dňa pribudlo 23.740 ľudí zaočkovaných treťou dávkou vakcíny, druhú dávku očkovacej látky dostalo 3647 osôb a prvú dávku vakcíny 2858 ľudí.



Bratislava - Kapacitné obmedzenia v prevádzkach a na hromadných podujatiach sa od dnešného dňa menia z 25 štvorcových metrov na osobu na 15 štvorcových metrov na osobu. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Zmena vyplynula z návrhu ministerstva zdravotníctva, ktoré reagovalo na uplatňovanie nariadení v praxi. V prevádzkach i na hromadných podujatiach je totiž potrebné držať si odstup od iných ľudí v dvojmetrovej vzdialenosti, čo vychádza na plochu 16 štvorcových metrov na osobu.



Bratislava – Slováci, podobne ako Česi, si 24. december užívajú už tri desaťročia ako voľný deň. Pred rokom 1989 bol Štedrý deň pracovným dňom, pokiaľ nepripadol na sobotu alebo nedeľu. Zmenila to novela zákona z roku 1951, ktorú poslanci federálneho parlamentu schválili 9. mája 1990. Tá zaradila Štedrý deň medzi dni pracovného pokoja spolu s Prvým a Druhým sviatkom vianočným.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc


Bratislava - Ústav pamäti národa v tomto roku priznal postavenie veterána protikomunistického odboja viac ako 200 ľuďom. Počet žiadostí vzrástol aj vzhľadom na možnosť získať príplatok pre veteránov, čo umožnila nová legislatíva. Od decembra 2020 do konca novembra 2021 prijal ústav 735 žiadostí.



Bratislava - Najvýraznejšou zmenou v roku 2021 v školstve je, že sa začalo pracovať na novom obsahu vzdelávania, teda na novom učive. Tvoria ho ľudia priamo z praxe – odborníci, riaditelia, učitelia. Uviedol to v rozhovore pre TASR minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling zo strany Sloboda a solidarita.



Bratislava – Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak z hnutia Sme rodina by si vedel predstaviť vyšší objem peňazí na podporu zamestnanosti alebo sociálnu pomoc v rozpočte na rok 2022. Je však spokojný s tým, že schválený zákon roka počíta s navýšením štyroch dôležitých príspevkov. Minister vyzdvihol zvýšenie opatrovateľského príspevku, príspevku na asistenciu, finančného príspevku na činnosť zariadení sociálnych služieb a príspevku na krízovú intervenciu.

Oprava kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej.
Foto: OZ Katarínka


Dechtice - Viac ako 200 dobrovoľníkov sa počas roka zapojilo do prác na obnove kostola a kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej v Malých Karpatoch pri Dechticiach. Občianske združenie Katarínka sa spolu so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže snaží o záchranu pamiatky už od roku 1994. Noví dobrovoľníci pre rok 2022 sa môžu zaregistrovať od januára 2022.



Dublin - Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair prudko zvýšila prognózu celoročnej straty. Oproti pôvodným odhadom najnovšie očakáva, že strata za obchodný rok 2021/2022 bude viac než dvojnásobne vyššia. Ako dôvod uviedla nové obmedzenia vo Francúzsku, v Nemecku a Maroku pre šíriaci sa nový variant koronavírusu omikron. Z rovnakého dôvodu až o tretinu zhoršila aj prognózu v oblasti prepravy cestujúcich na január.



Washington - Americký prezident Joe Biden vystúpi 6. januára s prejavom pri príležitosti prvého výročia násilného vtrhnutia prívržencov jeho predchodcu Donalda Trumpa do budovy Kapitolu vo Washingtone.

Na archívnej snímke stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa sa snažia dostať cez bariéry pred budovou Kapitolu vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Denver - Americká organizácia SafeSport zamietla odvolanie atletického trénera Alberta Salazara voči júlovému doživotnému zákazu činnosti pre sexuálne a emocionálne obťažovanie. Američan má dištanc aj v spojitosti s dopingom. V roku 2019 niekoľko športovcov vyšlo na verejnosť s tým, že ich tréner sexuálne a emocionálne obťažoval.



Miláno - Futbalisti Interu Miláno uzavreli kalendárny rok domácim víťazstvom 1:0 nad FC Turín. Tím, v ktorom pôsobí aj slovenský reprezentačný obranca Milan Škriniar, uspel siedmykrát za sebou a vedie Seriu A so štvorbodovým náskokom pred mestským rivalom AC Miláno.

Slovenský futbalista v drese Interu Miláno Milan Škriniar (druhý vľavo) sa teší so spoluhráčmi po výhre 1:0 v zápase 19. kola talianskej Serie A, Inter Miláno - FC Turín, v Miláne v stredu 22. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


Paríž - Francúzsky futbalista Jonathan Ikone mieri z klubu OSC Lille do Fiorentiny. S talianskym klubom by mal krídelník v najbližších dňoch podpísať päťročný kontrakt.