Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 1. februára 2022 – 11.45 h.



Bratislava - Prostredníctvom 31.595 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 14.643 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 20 obetí. Viac ako 61 percent ľudí s pozitívnym PCR testom nebolo zaočkovaných. Pozitívny antigénový test malo 3870 osôb, takmer 63 percent z nich nebolo zaočkovaných. V nemocniciach je 1663 pacientov s ochorením COVID-19. Takmer 78 percent z hospitalizovaných nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky.



Bratislava – Rodičovský bonus, ktorým chce minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak kompenzovať nižšie dôchodky ľudí, ktorí vychovali deti, zatiaľ nemá podporu koalície. Nie v tej podobe, v akej ju predložil. Povedal minister financií Igor Matovič počas včerajšej koaličnej rady.



Bratislava - Novela autorského zákona v predloženom znení prehlbuje prax neférového odmeňovania a neistého postavenia autorov. Zopakovali to zástupcovia autorov pred dnešným začiatkom schôdze Národnej rady, na ktorej sa poslanci majú novele venovať v druhom čítaní. V prípade jej schválenia sú tvorcovia rozhodnutí obrátiť sa na prezidentku Zuzanu Čaputovú so žiadosťou o vetovanie zákona.



Bratislava - Mimoparlamentné KDH vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zvolala stretnutie relevantných politických strán, Združenia miest a obcí Slovenska, Únie miest Slovenska a Združenia krajov SK8 k zmene systému volieb do Národnej rady. Hnutie presadzuje osem volebných obvodov.



Bratislava - Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita vyzývajú Národnú radu, aby zvážila negatívny potenciál novely zákona o vysokých školách. Parlament má o novele zákona začať rokovať na februárovej schôdzi, ktorá sa začne dnes popoludní.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka požiadal spolu so zástupcami Najvyššieho súdu, Najvyššieho správneho súdu i Slovenskej advokátskej komory o diskusiu na tému súdnej mapy s premiérom Eduardom Hegerom. Stretnúť sa majú 8. februára.

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas rokovania Ústavnoprávneho výboru NR SR 1. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Okamžité platby už od dnes fungujú aj na Slovensku. Do systému sa zapojili VÚB, Tatra banka a Slovenská sporiteľňa.



Kátov – Na Slovensku otvorili prvú balzamovaciu miestnosť s oficiálnym certifikátom v obci Kátov v okrese Skalica. Doteraz neexistovala na Slovensku možnosť, aby pozostalí nechali telo zosnulého zabalzamovať.



Kodaň - Od dnes už nie je v Dánsku povinné nosenie rúšok na verejnosti. Opäť sa môžu otvoriť nočné kluby či reštaurácie a pri vstupe už nebude potrebné predkladať tzv. covidpasy ani negatívny výsledok testu. Bez obmedzení budú môcť prebiehať aj hromadné podujatia. V platnosti zostávajú opatrenia pre osoby prichádzajúce do Dánska, ktoré musia pri vstupe do krajiny predkladať potvrdenie o zaočkovaní proti covidu alebo o jeho prekonaní. Nezaočkovaní musia pri príchode zo zahraničia absolvovať test a prípadne sa odobrať aj do karantény, v závislosti od toho, odkiaľ prichádzajú.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajina začala dovážať plyn zo západnej Európy cez Maďarsko. Oznámil prevádzkovateľ ukrajinskej plynárenskej prepravnej sústavy, ktorý tak otvoril novú dodávateľskú trasu, keďže hrozba vojny s Ruskom podkopáva energetickú bezpečnosť Kyjeva.



Peking - Organizátori Zimných olympijských hier 2022 v Pekingu zaznamenali ďalších 24 prípadov koronavírusu. Tri dni pred štartom hier sa počet infikovaných vyšplhal na 200.

Zdravotník v špeciálnom ochrannom odeve stojí pred stanom počas testovania na ochorenie COVID-19 v obytnom bloku v Pekingu v stredu 26. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Washington - Slovenského hokejového obrancu Martina Fehérváryho vybrala oficiálna stránka NHL do šesťčlenného All-star tímu nováčikov prvej polovice sezóny.



Chicago - Bývalý slovenský hokejista Marián Hossa sa stal súčasťou poradenskej skupiny, ktorá pomôže Chicagu Blackhawks vo výbere nového generálneho manažéra.



New York - Hokejisti Vancouveru v zostave so slovenským brankárom Jaroslavom Halákom zvíťazili v noci nadnes v NHL na ľade Chicaga 3:1. Halák vykryl 20 striel a mal 95,2-percentnú úspešnosť zákrokov.

New Jersey s Tomášom Tatarom prehralo na klzisku Toronta 4:6. Tatar natiahol šnúru bez bodu na deväť zápasov, na ľade strávil 13:52 min.