Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. júna 2022 - 11.45 h.



Bratislava - Štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence, patriaca pod rezort obrany, uzatvorila včera kontrakt na komerčný predaj samohybných húfnic Zuzana 2 pre Ukrajinu. Dodaných jej bude osem kusov.



Budapešť - Maďarsko mieni opäť vetovať šiesty balík sankcií EÚ voči Rusku, na ktorom sa členské krajiny Únie dohodli na bruselskom summite v pondelok a ktorý má byť kompletizovaný dnes. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság, podľa ktorého Maďarsko teraz namieta proti zaradeniu patriarchu Kirilla na sankčný zoznam.



Varšava - Poľsko je na prvom mieste v hodnotení krajín poskytujúcich najväčšiu pomoc Ukrajine. Medzi jej desiatimi najväčšími podporovateľmi je aj Slovensko, informovalo poľské vydanie časopisu Forbes.



Kyjev - Britská stanica BBC News zhromaždila viaceré svedectvá obyvateľov juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, ktorí hovoria o tom, že ich príslušníci ruských okupačných síl bili a mučili. Ruské invázne sily ovládli metropolu oblasti Cherson už krátko po začiatku invázie.



Bratislava - Prostredníctvom 1088 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 148 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudla jedna obeť. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 173 pacientov.



Kyjev - Od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo už 243 detí a vyše 200.000 ich bolo násilne odvedených do Ruska. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príhovore, ktorý bol zverejnený včera večer na Medzinárodný deň detí. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian a televízie CNN.



Paríž/Londýn - Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes zablahoželal britskej kráľovnej Alžbete II. pri príležitosti jej platinového jubilea. Úctu panovníčke vyjadrili aj britský premiér Boris Johnson a arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Alžbeta sa vládnutia ujala vo februári 1952 po smrti svojho otca Juraja VI. Slávnostne korunovaná bola 2. júna 1953 vo veku 26 rokov.

Na archívnej snímke z 1. apríla 2011 britská kráľovná Alžbeta II. si drží klobúk počas silného vetra na základni Royal Air Force (RAF) vo waleskom Anglesey.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Hraničnými priechodmi z Ukrajiny na Slovensko včera prešlo 2846 osôb.



Paríž - Európska centrálna banka musí obmedziť svoje stimuly, keďže inflácia v eurozóne je príliš vysoká a príliš široká. Vyhlásil to člen Rady guvernérov a šéf francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.



Bratislava - Minister životného prostredia Ján Budaj sa zúčastní na Konferencii OSN o udržateľnom rozvoji v Štokholme. Cieľom je zvyšovať spoločné úsilie štátov v boji s klimatickou krízou, znovu definovať hodnotové reťazce a vzťah k prírode a tiež podporovať udržateľnú výrobu a spotrebu. Konferencia sa uskutoční dnes a zajtra.



Kyjev - Vojna sa neskončí, ak sa Ukrajina vzdá časti svojho územia v prospech Ruska, povedala ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská v rozhovore pre televíziu ABC News. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN.

Staršia žena kráča vedľa budovy poškodenej nočným raketovým útokom v meste Sloviansk na Ukrajine v stredu 1. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Dakar - Predseda Africkej únie a senegalský prezident Macky Sall sa zajtra stretne v meste Soči na juhozápade Ruska s tamojším prezidentom Vladimirom Putinom. Cieľom návštevy je "uvoľnenie zásob obilnín a hnojív, ktorých blokáda ovplyvňuje predovšetkým africké krajiny", uvádza Sallova kancelária. Prezidenti budú okrem toho hovoriť aj o zmiernení konfliktu na Ukrajine.



Košice Na post predsedu Košického samosprávneho kraja bude za stranu Hlas-SD kandidovať Róbert Suja. Známym sa stal vlani v pozícii dočasného generálneho riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií, následne sa venoval poradenskej činnosti.



New York
- Hokejisti New Yorku Rangers zdolali v noci na dnes v úvodnom zápase finále Východnej konferencie NHL dvojnásobného obhajcu trofeje Tampu Bay 6:2 a ujali sa vedenia v sérii. Slovenský obranca Erik Černák odohral v drese Lightning takmer 17 minút, pripísal si jeden bodyček a duel dokončil s dvomi mínusovými bodmi.

Hokejista New Yorku Rangers Filip Chytil sa teší po strelení gólu v prvom zápase finále play off Východnej konferencie zámorskej NHL New York Rangers - Tampa Bay Lightning v New Yorku v stredu 1. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Sao Paulo - Legendárny brazílsky futbalista Pelé vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zastavil vojenskú inváziu na území Ukrajiny. Trojnásobný majster sveta tak urobil v kontexte víťazného barážového zápasu Ukrajiny, ktorá v boji o miestenku na MS 2022 zdolala domáce Škótsko 3:1.