Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 15. júla 2022 - 11.45 h.



Skopje - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová včera podporila snahu Severného Macedónska stať sa členom EÚ. Von der Leyenová v Skopje podporila francúzsky návrh, ktorý odstraňuje námietky Bulharska voči vstupu Severného Macedónska do eurobloku.



Bratislava - Otázku menšinovej vlády považuje hnutie OĽANO za predčasnú. Naďalej odmieta požiadavku SaS na odchod ministra financií a lídra hnutia Igora Matoviča z vlády. Strana Za ľudí verí, že tento osobný spor SaS a OĽANO vyriešia vzájomne akceptovateľným spôsobom.



Kyjev - Dve univerzity v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny zasiahli ráno ruské rakety, oznámil gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Informoval denník The Guardian.



Praha - EÚ sa v ďalšom súbore sankcií voči Rusku zameria na zlato z tejto krajiny a bude sa snažiť uzavrieť medzery využívané na obchádzanie doterajších sankčných balíkov. Uviedol to dopoludnia podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.



Kyjev – Ruské ozbrojené sily sa na východe Ukrajiny preskupujú, aby obnovili útoky na mesto Siversk. Delostrelectvom útočili aj na neďaleké mesto Kramatorsk. Uviedol to ráno ukrajinský generálny štáb. Píše agentúra DPA.

Ukrajinskí vojaci kontrolujú kráter po ruskom raketovom útoku na obytnú oblasť v ukrajinskom meste Kramatorsk 7. júla 2022, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Satelitné a klasické fotografie odhaľujú prudký nárast pohrebísk v oblastiach Ukrajiny ovládaných Rusmi. Vyplýva to zo správy mimovládnej organizácie Centre for Information Resilience, zverejnenej dopoludnia. Organizácia analyzovala zábery pohrebísk v šiestich oblastiach.



Varšava - Do Poľska prišlo cez poľsko-ukrajinské hranice od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu 4,78 milióna ľudí. Napísala ráno na Twitteri Pohraničná stráž.



Bratislava - Najvyšší kontrolný úrad registruje za prvý polrok takmer 400 podnetov od občanov. S prichádzajúcimi komunálnymi voľbami očakáva ich postupný nárast. Verejnosť preferuje elektronickú formu podaní pred zasielaním listov.



Bratislava – Rezort spravodlivosti hľadá priestory pre novovznikajúce správne súdy v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Fungovať by mali začať od januára 2023, malo by na nich pôsobiť 90 sudcov.



Washington - Európa predbehla Áziu a stala sa po šiestich rokoch najväčším spotrebiteľom americkej ropy. Podľa dostupných údajov amerického úradu pre sčítanie ľudu Európa od januára do mája tohto roku odobrala z USA v priemere 213,1 milióna barelov ropy, zatiaľ čo Ázia len 191,1 milióna barelov.



Budapešť - Európa sa pre rastúce ceny energií prepadne do recesie, čo podľa maďarského premiéra Viktora Orbána vyvolá boj o pracovné miesta aj v krajine, ako je Maďarsko, ktoré už čelí nedostatku pracovných síl.

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Paríž – Predaj áut v EÚ v júni aj za celý prvý polrok klesol, keďže výrobcov naďalej trápil nedostatok komponentov, ktorý obmedzoval ich produkciu. Vzhľadom na nedostatok čipov sa počet nových zaregistrovaných áut v EÚ v júni znížil, už 11. mesiac v rade, a to o 15,4 % na 886.510 kusov.



Kyjev - Ukrajina nezverejní oficiálny počet vojenských obetí, kým sa neskončí vojna, aby neposkytla Rusku strategickú výhodu. Oznámila to včera námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v príspevku na Facebooku.



Bratislava - Prostredníctvom 1740 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 846 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo tiež jedno úmrtie.



Bratislava - Počet žiadateľov o dočasné útočisko sa od začiatku vojny na Ukrajine stabilizoval na dennom priemere približne 200 ľudí. Najviac žiadostí zaznamenali v bratislavskom a michalovskom regióne



Bratislava - Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo včera na Slovensko 3339 ľudí. Z toho bolo 753 mužov, 1989 žien a 597 detí. O dočasné útočisko požiadalo 120 žiadateľov.



Bratislava – V Grécku sa od 1. júna do polovice júla utopilo päť Slovákov. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí apeluje na občanov, aby si pred vycestovaním uzatvorili komerčné cestovné poistenie, nepodceňovali horúce, dusné grécke počasie a silu mora.



Birmingham - Slovenská reprezentantka v kickboxe Alexandra Filipová získala na Svetových hrách v neolympijských športoch v americkom Birminghame striebro v kategórii do 70 kg.