Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 16. augusta 2022 - 11.45 h.



Košice - V Dóme svätej Alžbety v Košiciach sa začal pohreb slovenského kardinála Jozefa Tomka, emeritného prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Pohrebnú svätú omšu celebruje kardinál a emeritný arcibiskup Dominik Duka z Prahy. Koncelebrantmi sú emeritný krakovský arcibiskup, kardinál Stanislaw Dziwisz a ostrihomsko-budapeštiansky arcibiskup a maďarský prímas, kardinál Péter Erdő.



Bratislava - Minister školstva Branislav Gröhling informoval, že školy dostanú v septembri na žiakov z Ukrajiny finančný príspevok. Pôjde o financie z eurofondov za predchádzajúce obdobie marec až august v objeme viac než desať miliónov eur. V novom školskom roku budú financie vyčleňované podľa počtu detí z Ukrajiny, ktoré vykáže škola ku koncu mesiaca. Príspevok na jedného žiaka bude zhruba 200 eur.



Bratislava - Návrh na prípadné riešenie vládnej krízy odchodom lídrov OĽANO Igora Matoviča a SaS Richarda Sulíka z vlády nepadol. Potvrdil to minister školstva Branislav Gröhling.



Bratislava - Deficit rozpočtu verejnej správy by mal ku koncu tohto roka dosiahnuť výšku 5,2 miliardy eur, čo zodpovedá schválenému rozpočtu. Vyplýva to z odhadu hospodárenia verejných financií k 30. júnu, ktorý zverejnilo ministerstvo financií.



Bratislava - Na pražskej burze PXE sa včera elektrina pre Slovensko s dodávkou v budúcom roku predávala za 504 eur za megawatthodinu (MWh), keď psychologickú hranicu 400 eur/MWh prelomila iba 1. augusta. Pred rokom sa pritom elektrina obchodovala za cenu približne 70 eur/MWh.

ilustračné foto
Foto: TASR


Bratislava - Štatistický úrad informoval, že hrubý domáci produkt v stálych cenách v 2. štvrťroku 2022 medziročne vzrástol o 1,7 percenta. Po očistení o sezónne vplyvy sa hrubý domáci produkt medziročne zvýšil o 1,6 percenta a medzikvartálne o 0,4 percent. V bežných cenách sa v druhom štvrťroku 2022 vytvoril hrubý domáci produkt v objeme 26,45 miliardy eur, čo predstavuje medziročne nárast o 9,9 percenta.



Bratislava - Prostredníctvom 2063 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 695 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo päť obetí. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 580 pacientov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo včera na Slovensko 2644 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 698 mužov, 1360 žien a 586 detí. O dočasné útočisko požiadalo 300 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3081 osôb.



Skalica - O post primátora Skalice sa bude v jesenných komunálnych voľbách uchádzať Oľga Luptáková.



Stupava - Súčasný primátor Stupavy Peter Novisedlák sa bude v jesenných komunálnych voľbách uchádzať o predĺženie svojho mandátu.



Bratislava - Jedinou slovenskou univerzitou v najnovšom vydaní ARWU, známeho aj ako Šanghajský rebríček, je Univerzita Komenského v Bratislave. Aktuálne jej patrí 701. – 800. pozícia.

Na archívnej snímke budova Univerzity Komenského v Bratislave.
Foto: TASR Dano Veselský


Kyjev - Jadrová katastrofa v Ruskom okupovanej Záporožskej atómovej elektrárni na juhu Ukrajiny by ohrozila celú Európu. V noci na dnes to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Moskva - Rusko nemá potrebu použiť v rámci takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine jadrové zbrane. Na bezpečnostnej konferencii v Moskve to vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu.



Moskva - Ukrajina oficiálne nepotvrdila ani nevyvrátila zodpovednosť za výbuchy, ku ktorým došlo dnes ráno na Krymskom polostrove anektovanom Ruskom. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak však po výbuchoch v statuse zverejnenom na aplikácii Twitter napísal, že okupácia Krymu Rusmi má za následok aj výbuchy skladov a vysoké riziko smrti pre "votrelcov a zlodejov".



Washington - Skupina novinárov a právnikov zažalovala americkú CIA a jej bývalého riaditeľa Mikea Pompea pre podozrenie, že ju agenti sledovali, keď zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea navštívila na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne.



Mníchov - Slovenský chodec Miroslav Úradník obsadil na atletických majstrovstvách Európy 6. miesto na 35 km trati.