Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 16. februára 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Súčasná politická situácia, charakterizovaná legislatívnou parlamentnou smršťou, ohrozujúcou ústavné princípy a verejné financie, je pre Slovensko neúnosná a žiada si skorší termín predčasných volieb. Pre TASR to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová.



Vysoké Tatry/Bratislava - Ministerstvo vnútra nateraz neuvažuje nad zriadením tzv. lyžiarskej polície. Reagovalo tak na nedávnu tragédiu, pri ktorej po zrážke s iným lyžiarom na svahu zahynul osemročný chlapec. Lyžiarsku políciu, ktorá by mala väčšie právomoci, by privítali niektorí prevádzkovatelia zimných stredísk.



Bratislava - Stráž prírody vyzýva na ohľaduplnosť k prírode počas zimných dní. V zime sa najčastejšie stretáva s neoprávnenými vjazdami do chránených území na snežných skútroch, snowhawkoch a štvorkolkách so snežnými pásmi.



Prievidza - Možnosť zvýšiť svoju konkurencieschopnosť a uplatniteľnosť na trhu práce využilo v rámci národného projektu Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra od jeho spustenia do konca minulého roka celkovo 318 zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza. Vlani doň vstúpilo 171 pracovníkov.



Kyjev - Ukrajina sa dnes opäť stala terčom masívneho raketového útoku zo strany Ruska, ktoré podľa ukrajinských zdrojov vystrelilo minimálne 36 riadených striel a iných rakiet, pričom najmenej 16 z nich zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana.

Ukrajina, 15. február 2023
Foto: TASR/AP


Kyjev/Jeruzalem - Izraelský minister zahraničných vecí Eli Cohen pricestoval do ukrajinskej metropoly Kyjev.



Moskva - Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin pripustil, že jeho súkromná žoldnierska skupina čelí na Ukrajine ťažkostiam a čoskoro bude musieť znížiť svoj početný stav. Podľa denníka The Guardian, ktorý informáciu priniesol, ide o ďalší z náznakov toho, že Prigožinov politický vplyv v Kremli v poslednej dobe slabne.



Napier - Nový Zéland dnes vyslal vojenské lietadlá a vrtuľníky, aby doručili vodu, potraviny a palivo do miest odrezaných od sveta po tropickej cyklóne Gabrielle. Tamojšie preťažené úrady dostávajú ponuky na pomoc aj zo zahraničia.



Hatay - Matku a jej dve deti sa podarilo zachrániť živých spod trosiek v Turecku približne 228 hodín po ničivých zemetraseniach, ktoré oblasť postihli v priebehu minulého týždňa. V Turecku prišlo o život 35.418 ľudí. Celkový počet obetí v oboch krajinách prekročil podľa dostupných údajov hranicu 40.000.

Záchranári a zdravotníci vyťahujú ženu z trosiek zrútenej budovy v meste Antakya na juhovýchode Turecka 15. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Ankara - Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, ktoré minulý týždeň zasiahlo Turecko a Sýriu, vyvolalo pochybnosti o prebiehajúcej výstavbe novej atómovej elektrárne. Ide o vôbec prvú atómovú elektráreň na území Turecka.



Praha - Spojené štáty poskytnú Česku v rámci vojenskej spolupráce ďalších 200 miliónov dolárov teda takmer 187 miliónov eur na modernizáciu armády. Oznámil to nový veľvyslanec USA v Česku Bijan Sabet.



Berlín - Nemecký minister obrany Boris Pistorius zvažuje opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby. Ako uviedol, Nemecko by tak zlepšilo svoju pripravenosť na reakciu na katastrofy a posilnilo ozbrojené sily, ako aj záchranárske služby.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius odpovedá na otázky novinárov po stretnutí ministrov obrany NATO v sídle NATO v Bruseli 15. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Berlín - Do Nemecka prišlo v roku 2022 v dôsledku ruskej invázie približne 1,1 milióna ľudí z Ukrajiny. Počet imigrantov z Ukrajiny, ktorí v Nemecku za rok 2022 aj zostali predstavuje 962.000, čo je viac než 834.000 osôb, ktoré prišli zo Sýrie, Afganistanu a Iraku počas predošlých utečeneckých vĺn v rokoch 2014-2016.



Toulouse - Airbus v minulom roku zvýšil tržby aj upravený prevádzkový zisk. Airbus v roku 2022 dodal svojim zákazníkom 661 lietadiel, čo bolo o 8 percent viac ako v roku 2021. Zaostal však za svojím cieľom, keď pôvodne plánoval dodať 720 lietadiel.



Courchevel/Meribel - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová figurovala v 1. kole štvrtkového obrovského slalomu na majstrovstvách sveta na 9. mieste.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati počas 1. kola obrovského slalomu na MS v alpskom lyžovaní vo francúzskom stredisku Courchevel-Méribel 15. februára 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann