Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 17. februára 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady v predpoludňajšom hlasovaní prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Hlava štátu žiadala, aby parlament pri opätovnom prerokovaní zákon neprijal ako celok.

Na archívnej snímke rokovacia sála.
Foto: TASR Martina Kriková


Bratislava - Termín júnových volieb je v rukách prezidentky Zuzany Čaputovej, tvrdí SaS. Ako poukázal predseda strany Richard Sulík, ak hlava štátu vymenuje úradnícku vládu, prakticky celý parlament vrátane SaS odsúhlasí predčasné voľby na jún. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahuje od skorých ranných hodín na východe Slovenska. "Ide o akciu s krycím názvom Valentín, ktorá je zameraná na dokumentovanie ekonomickej trestnej činnosti," priblížila polícia na sociálnej sieti. Podľa portálu Aktuality.sk má byť medzi zadržanými aj predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.



Londýn - Ruské ozbrojené sily zaznamenali od začiatku invázie na Ukrajinu pravdepodobne 175.000 - 200.000 obetí vrátane zhruba 40.000 - 60.000 mŕtvych. V dnes na Twitteri zverejnenej správe to uviedlo britské ministerstvo obrany.



Berlín - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa včera prostredníctvom videomostu na slávnostnom otvorení nemeckého filmového festivalu Berlinale prihovoril k filmovým tvorcom a umelcom. Zároveň ich vyzval, aby jasne deklarovali svoju podporu Ukrajine.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na obrazovke) sa prihovára divákom prostredníctvom video linku na otvorení 73. ročníka medzinárodného filmového festivalu Berlinale v Berlíne 16. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Washington - Americký prezident Joe Biden je zdravý, vitálny a schopný úspešne vykonávať povinnosti prezidenta. Vyhlásil to lekár Bieleho domu Kevin O' Connor, keď informoval o výsledkoch pravidelnej lekárskej prehliadky.



Istanbul - Záchranárom v Turecku sa opäť podarilo spod trosiek v meste Antakya vyslobodiť živých ľudí - tentoraz to boli dvaja muži. Obaja boli zasypaní 261 hodín po ničivom zemetrasení, ktoré minulý týždeň postihlo pohraničnú oblasť medzi Tureckom a Sýriou.

Muž kráča cez trosky zrútených budov v tureckom meste Hatay v sobotu 11. februára 2023.
Foto: TASR/AP


New York - Generálny tajomník OSN António Guterres oznámil, že svetová organizácia vyzýva na poskytnutie miliardy dolárov na pomoc postihnutým obyvateľom Turecka. Podobná výzva pre Sýriu zaznela v utorok večer.



Londýn - Britského kráľa Karola III. počas včerajšej návštevy mesta Milton Keynes na juhovýchode Anglicka "privítala" skupina demonštrantov, ktorá protestovala proti monarchii a požadovala vyhlásenie republiky.



Pchjongjang - Severná Kórea pohrozila "bezprecedentne" silnou reakciou na nadchádzajúce spoločné vojenské cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey, ktoré označila za prípravu na vojnu.



Tchaj-pej — Taiwanské ministerstvo obrany oznámilo, že na jeden z menších ostrovov patriacich Taiwanu dopadol čínsky meteorologický balón.



Peking - Vedenie vládnucej Komunistickej strany Číny dnes deklarovalo "rozhodné víťazstvo" v boji proti ochoreniu COVID-19. Príslušné vyhlásenie bolo vydané po skončení zasadnutia stáleho výboru tzv. politbyra, teda najužšieho komunistického vedenia, ktorému predsedá prezident a generálny tajomník strany Si Ťin-pching.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/DPA


Los Angeles - Americkému hercovi Bruceovi Willisovi lekári diagnostikovali demenciu. Včera to vo vyhlásení uviedla hercova rodina takmer rok po tom, ako pre zdravotné problémy skončil s herectvom.



Frankfurt nad Mohanom - Zamestnanci ôsmich nemeckých letísk vstúpili dnes do štrajku za lepšie platové podmienky, čo bude pre mnohých cestujúcich znamenať komplikácie v podobe zrušených či meškajúcich letov.



New York - Hokejisti Washingtonu Capitals prehrali v zámorskej NHL tretí zápas za sebou. V zostave bez kapitána Alexandra Ovečkina podľahli Floride 3:6, slovenský obranca domácich Martin Fehérváry nazbieral až štyri mínusové body. New Jersey s Tomášom Tatarom neuspelo na ľade St. Louis (2:4). Adam Ružička chýbal v zostave Calgary, ktoré doma podľahlo Detroitu 2:5.