Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 4. apríla 2023 - 11.45 h.

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva ustupuje od zámeru zriadiť štátnu distribučnú spoločnosť na dodávku liekov a zdravotníckych pomôcok. Z návrhu sa v medzirezortnom pripomienkovom konaní nepodarilo odstrániť viaceré zásadné pripomienky, týkajúce sa najmä jej financovania.



Bratislava - Je prirodzené stáť na strane tých, ktorí o svoju slobodu bojujú, ktorých sloboda bola napadnutá. Pri príležitosti 78. výročia oslobodenia Bratislavy to na Námestí Eugena Suchoňa vyhlásil dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Na snímke dočasný predseda vlády SR Eduard Heger dáva krátke vyhlásenie novinárom po pietnom akte kladenia vencov k pamätníku na Námestí Eugena Suchoňa pri príležitosti 78. výročia oslobodenia Bratislavy v utorok 4. apríla 2023.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Ministerstvo práce koncom minulého roka vypísalo výzvu z plánu obnovy na výstavbu a obnovu domovov sociálnych služieb za 200 miliónov eur, ktorú však samosprávne kraje ako prevádzkovatelia týchto domovov nevedia využiť. Museli by pri tom porušiť zákon, tvrdí opozičný poslanec Národnej rady SR Peter Cmorej (SaS).

- Jeho stranícky kolega a predseda parlamentného sociálneho výboru Vladimír Ledecký zase upozornil na podľa neho zbytočný a predražený projekt rezortu investícií. "Cieľom projektu je napĺňať Atlas rómskych komunít údajmi, ktoré aj doteraz máme a ktoré si každý z vás môže pozrieť," zdôraznil s tým, že Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity dostane na tento účel od MIRRI takmer 900.000 eur. Doteraz na to podľa neho stačila pomerne jednoduchá excelovská tabuľka.



Bratislava - Dočasne poverený šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer sa dnes a zajtra zúčastní v belgickom Bruseli na ministerskom rokovaní Severoatlantickej aliancie. Ešte pred ním sa v sídle Aliancie uskutoční ceremónia slávnostného vztyčovania fínskej vlajky pri príležitosti oficiálneho vstupu Fínska do NATO.



Bratislava - Slovensko a Česko by mohli uzavrieť novú zmluvu o štátnej hranici. Ministerstvo vnútra predložilo jej návrh do medzirezortného pripomienkového konania.



Bratislava - Deficit verejných financií by v tomto roku mohol dosiahnuť 7,093 miliardy eur alebo 6 percent HDP. V aktuálnom marcovom rozpočtovom semafore to predpokladá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Zlepšila tak svoj februárový odhad na úrovni 6,3 percenta HDP, hospodárenie by malo byť lepšie o 346 miliónov eur.



Bratislava - Súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union kritizujú vyhlášku o programovom rozpočtovaní (prerozdeľovaciu vyhlášku), ktorú rezort zdravotníctva zverejnil minulý týždeň. Upozorňujú, že nie je postavená na reálnych výpočtoch a škodí zdravotníctvu i pacientom. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa vyhlášku rešpektuje.



Bratislava - Lekárske odborové združenie podalo na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou podnet na preverenie postupu zdravotných poisťovní v súvislosti s prerozdelením financií nemocniciam. Výška preddavkov je podľa neho odlišná, a to v neprospech štátu.

Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský počas brífingu cez prestávku v rámci rokovania medzi LOZ a vládou SR v Bratislave v utorok 21. novembra 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Na Slovensku sa čoraz viac rozmáha čierny predaj zákuskov, koláčov a toriet, ktoré sa vyrábajú v neregistrovaných potravinárskych prevádzkach. Uviedol to predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.



Kyjev - Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila pri ruských útokoch v noci na dnes 14 zo 17 bezpilotných lietadiel, z toho 13 nad Odeskou oblasťou. Obete zatiaľ neboli hlásené. Dnes to oznámila ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil na platforme Telegram príspevok o stretnutí v Kyjeve, na ktorom bol aj Mike Pompeo, bývalý minister zahraničných vecí USA. Podľa ukrajinského prezidenta sú takéto návštevy silným signálom podpory Ukrajincov v ich boji za slobodu a demokraciu. Pompeo včera počas návštevy Kyjeva vyhlásil, že bude pracovať na tom, aby Washington dodal Ukrajine stíhačky F-16 a rakety dlhého doletu.



Moskva - Západní lídri majú krv na rukách za podporu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, čo viedlo k vytvoreniu "teroristického štátu", vyhlásil predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters. Volodin tiež uviedol, že zabitie prominentného vojnového blogera Vladlena Tatarského v Petrohrade bolo "teroristickým činom" spáchaným Ukrajinou.

Na snímke sprava ruský premiér Michail Mišustn a predseda dolnej komory ruského parlamentu - Štátnej dumy Vjačeslav Volodin kráčajú na zasadnutie Štátnej dumy v Moskve 23. marca 2023.
Foto: TASR/AP


New York - Slovenský útočník Miloš Kelemen odohral v zámorskej NHL v noci na dnes v drese Arizony 9 a pol minúty na ľade Seattlu, domáci sa postarali o hladký triumf 8:1. Kelemen si pripísal dva mínusové body.



Montreal - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský si už v tejto sezóne nezahrá. Oznámil to jeho klub Montreal Canadiens. Slovenský útočník vo svojej prvej sezóne v NHL získal 10 bodov za 4 góly a 6 asistencií.