Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 19. apríla 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Vláda schválila dlhodobý plán rozvoja podpory obrany štátu do roku 2035 z dielne ministerstva obrany. Prerokuje ho aj parlament.



Bratislava - Rekonštrukcia letiska Sliač nebude mať vplyv na termín dodania stíhačiek F-16. Informoval o tom dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Vylúčil, že by Slovensko stíhačky neprebralo. Ako priblížil, obnova letiska sa realizuje v rámci 33 projektov. Ich celková hodnota predstavuje asi 200 miliónov eur.

Na snímke dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď počas 148. schôdze vlády SR v Bratislave 19. apríla 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava/Peking - Posledná schôdza Národnej rady v tomto volebnom období by mohla byť 1. septembra formou slávnostného zasadnutia. Predseda parlamentu Boris Kollár to chce navrhnúť poslaneckému grémiu. Malo by ísť o schôdzu na počesť Dňa Ústavy SR a dňa otvorených dverí v parlamente.



Bratislava - Na Slovensko dnes pricestuje taliansky prezident Sergio Mattarella. Jeho dvojdňový program sa začne na Leteckej základni Malacky-Kuchyňa, ktorú navštívi spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Zajtra čaká hlavy štátov spoločné rokovanie v Prezidentskom paláci.



Bratislava - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v marci klesla na 5,61 percenta z februárových 5,76 percenta. Medziročne bola nižšia o 1,06 percentuálneho bodu. Klesol aj podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku na 4,29 percenta z februárových 4,40 percenta.



Beluša - Belušská strojárska firma KOVAL SYSTEMS sa bude podieľať na výrobe švédskeho bojového vozidla CV90. V súvislosti s kontraktom postaví novú halu, prijať plánuje ďalších približne 60 ľudí. Investíciu odhadla na desať miliónov eur.



Bratislava - Úrad na ochranu oznamovateľov uložil štátnemu podniku ministerstva hospodárstva pokutu 3500 eur. Ide o vôbec prvú peňažnú sankciu, ktorú úrad od začiatku svojej existencie uložil.



Kyjev - Rusko podniklo v noci na dnes útok dronmi na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa, ale obete neboli hlásené.

Ukrajinskí vojaci počas výcviku na fronte v Doneckej oblasti na Ukrajine, v sobotu 15. apríla 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Bývalý žoldnier z ruskej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina Alexej Savičev priznal, že vo vojne na Ukrajine zabil a umučil desiatky ukrajinských vojnových zajatcov. Jeho výpoveď je jedným z najpodrobnejších osobných opisov zverstiev páchaných ruskými silami na Ukrajine.



Brazília - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva odsúdil narušenie územnej celistvosti Ukrajiny Ruskom. Znova vyzval na ukončenie vojny, hoci jeho mierovú iniciatívu kritizuje ukrajinská vláda.



Luxemburg - Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v marci 2023 výrazne spomalilo na 6,9 percenta z 8,5 percenta vo februári. Dôvodom bol najmä pokles cien v energetike.



Washington - Americký prezidentský pár zverejnil daňové priznanie, podľa ktorého vlani zarobil 579.514 dolárov (528.175 eur). Joe a Jill Bidenovci tak zarobili menej než v predchádzajúci rok.



New York - Organizácia Spojených národov vyjadrila znepokojenie v súvislosti so správami, že Spojené štáty odpočúvajú komunikáciu generálneho tajomníka organizácie Antónia Guterresa.



Austin - Americký výrobca elektromobilov Tesla opäť znížil ceny niektorých svojich elektrických vozidiel Model Y a Model 3 na domácom trhu, už šiestykrát v tomto roku.



New York - Hokejisti Tampy Bay vstúpili úspešne do play off zámorskej NHL. Finalista uplynulej sezóny vyhral v prvom dueli 1. kola na ľade Toronta 7:3. Zápas v drese hostí nedohral slovenský obranca Erik Černák po faule Michaela Buntinga do oblasti hlavy v druhej tretine. Hráči New Jersey v zostave s Tomášom Tatarom prehrali doma v prvom dueli série s New Yorkom Rangers 1:5.



Porrentruy - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov včera opustili Zürich. Po krátkom kempe v najväčšom švajčiarskom meste a prípravnom zápase proti Fínsku (3:8) zamierili do dejiska majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie. Mladí Slováci si už vyskúšali aj ľad Raiffeisen arény v Porrentruy, kde odohrajú všetky zápasy základnej A-skupiny.