Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 25. mája 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady konali počas mája, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 21,3 percenta hlasov. Nasleduje Progresívne Slovensko so 14,2 percenta a Hlas-SD so 14 percentami hlasov. Vyplýva to z volebného modelu agentúry NMS Market Research. Hnutie Republika by skončilo štvrté so ziskom 8,7 percenta hlasov. Nasledujú OĽANO so 7,3 percenta a SaS s 6,2 percenta hlasov. So ziskom 5,9 percenta by skončila Sme rodina a do parlamentu by sa dostalo aj KDH so ziskom 5,5 percenta hlasov.

Na snímke zľava podpredseda Smer-SD Ladislav Kamenický, predseda strany Smer-SD Robert Fico a podpredseda Smer-SD Richard Takáč počas tlačovej konferencie k výsledkom referenda 22. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Poslanci Národnej rady začali 15. deň aktuálnej schôdze diskusiou o návrhu na zakotvenie práva na používanie hotovosti do ústavy. Dnešok má byť posledným rokovacím dňom 90. schôdze parlamentu.


Bratislava - Expremiér Eduard Heger vyzval súčasného predsedu vlády Ľudovíta Ódora, aby dokončil dohodu so samosprávami týkajúcu sa schémy pomoci. Skonštatoval, že zo sľúbeného balíka 200 miliónov eur na kompenzáciu cien energií ostali nevyčerpané financie a bývalá vláda pripravila návrh dohody na ich prerozdelenie obciam a mestám.



Bratislava - Podniky evidované na Slovensku v marci 2023 v rámci nákladnej dopravy prepravili 16,7 milióna ton tovaru. Objemy prepraveného tovaru po ceste medziročne mierne klesli, po železnici zasa mierne stúpli. V oboch prípadoch išlo o medziročne podobné objemy. Informoval o tom Štatistický úrad.



Bratislava- Národná kriminálna agentúra obvinila v rámci akcie s krycím názvom Technik pracovníka stanice technickej kontroly v Žarnovici a ďalších šesť osôb z korupcie. Pracovník čelí obvineniu zo spáchania zločinu prijímania úplatku a šesť osôb z prečinu podplácania.



Bratislava – Hlavné mesto obnoví výber dane za užívanie verejného priestranstva. Rozhodli o tom dopoludnia bratislavskí mestskí poslanci schválením novely všeobecne záväzného nariadenia. Sadzba dane pre vonkajšie sedenia bola zrušená od 15. júna 2020 v súvislosti s pandémiou COVID-19.

– Hlavné mesto zavedie viaceré zmeny pravidiel v rámci systému celomestského regulovaného parkovania. Vyplýva to z nového všeobecne záväzného nariadenia o dočasnom parkovaní motorových vozidiel, ktoré predpoludním schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo.



Oslo - Najväčšia lietadlová loď na svete USS Gerald R. Ford vplávala včera do jedného z fjordov pri nórskom hlavnom meste Oslo. Ide o demonštráciu sily NATO v čase zvýšeného napätia medzi Západom a Ruskom v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Loď a jej posádka budú v najbližších dňoch vykonávať cvičenia s nórskymi ozbrojenými silami.

Americká lietadlová loď USS Gerald R. Ford pláva pri nórskom hlavnom meste Oslo v stredu 24. mája 2023.
Foto: TASR


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil dnes Rusko z terorizovania Ukrajincov po tom, čo ukrajinská armáda oznámila, že zostrelila až 36 útočných dronov iránskej výroby, ktorými Moskva v noci zaútočila na ukrajinské územie vrátane metropoly Kyjev.



Moskva - Ministri obrany Ruska a Bieloruska podpísali dnes dokument o rozmiestnení ruských taktických jadrových zbraní na území Bieloruska. Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že Moskva si ponechá kontrolu nad týmito zbraňami aj všetkými rozhodnutiami o tom, ako budú použité.



Bachmut - Ruská žoldnierska Vagnerova skupina začala dnes so sťahovaním svojich vojakov z pozícií vo východoukrajinskom meste Bachmut. Vyhlásil to šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin. Dôvodom mal byť jeho spor s ruskou armádou a vojenským vedením pre údajne nedostatočné zásobovanie vagnerovcov muníciou.



Rím - Tisícky archeologických artefaktov zaistila talianska polícia počas razie, pri ktorej rozbila sieť zlodejov a obchodníkov so starovekými artefaktmi. V súvislosti s vyšetrovaním prípadu vydala polícia dovedna 21 zatykačov.



Washington - Biely dom prejavil smútok nad úmrtím poprockovej speváčky Tiny Turner, ktorá zomrela včera vo veku 83 rokov pokojne po dlhej chorobe vo svojom dome v švajčiarskom meste Küsnacht blízko Zürichu.

Na archívnej snímke zo 14. júla 1985 Tina Turnerová a Mick Jagger vystupujú na koncerte Live-Aid vo Filadelfii. Tina Turnerová zomrela vo veku 83 rokov v utorok 23. mája 2023.
Foto: TASR - AP


Sunrise - Hokejisti Floridy Panthers sa stali prvými finalistami NHL v sezóne 2022/23. Vo štvrtom finále Východnej konferencie zvíťazili nad Carolinou Hurricanes 4:3.