Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 12. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Vláda schválila svoj program. Kabinetu ho predložil premiér Ľudovít Ódor. Programové vyhlásenie vlády následne predloží na rokovanie Národnej rady SR a požiada parlament o dôveru.

- Z programového vyhlásenia vlády vyplýva, že prioritami vlády Ľudovíta Ódora sú transparentné a bezproblémové voľby, boj proti hybridným hrozbám a dezinformáciám, ako aj vnútorný poriadok, rozhodný boj s kriminalitou a pokračovanie v zápase o očistu verejného života.

- V oblasti obrany a bezpečnosti je dôležitá podpora Ukrajiny, udržanie obranných výdavkov minimálne na úrovni dvoch percent HDP a pokračovanie modernizačných projektov s dôrazom na systémy protivzdušnej obrany.

- Krátkodobými prioritami v programovom vyhlásení vlády za oblasť školstva sú implementácia zmien v cieľoch, obsahu a forme vzdelávania, zvyšovanie dostupnosti kvalitného vzdelávania a zavedenie výkonnostných zmlúv s verejnými vysokými školami a nová metodika ich financovania.

- Medzi krátkodobé priority v oblasti zdravotníctva patria moderné nemocnice, implementácia DRG systému či zefektívnenie ústavnej a ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

- Vláda tiež považuje za veľmi dôležité zabezpečenie dôstojných životných podmienok pre každého. Opatrenia budú zamerané na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, ktoré je potrebné ochrániť pred nadmerným vplyvom rastúcich cien energií a potravín.

Na snímke prvý zľava predseda vlády SR Ľudovít Ódor počas tlačovej konferencie po 5. rokovaní vlády SR o programovom vyhlásení vlády v Bratislave v pondelok 12. júna 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Medzi najvyššie priority Programového vyhlásenia vlády patrí oblasť verejných financií. Od nich sa odvíja schopnosť štátu zabezpečiť kvalitné fungovanie školstva, zdravotníctva či sociálnej oblasti pre všetkých občanov, zdôraznil v tejto súvislosti rezort financií.



Štrbské Pleso - Vzdušný priestor Slovenskej republiky bude spolu s Poľskom a Českom chrániť aj Maďarsko. Slovenský minister obrany Martin Sklenár spolu s ministrom obrany Poľska Mariuszom Blaszczakom, námestníkom českej ministerky obrany Danielom Blažkovcom a maďarským ministrom obrany Kristófom Szalay-Bobrovniczkym o tomto záväzku dnes na Štrbskom Plese podpísali spoločnú deklaráciu Vyšehradskej štvorky.

Na snímke zľava námestník ministerky obrany ČR Daniel Blažkovec, poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, minister obrany SR Martin Sklenár a maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky počas slávnostného privítania ministrov obrany V4 v priestoroch Grand Hotel Kempinski na Štrbskom plese pred rokovaním ministrov obrany krajín Vyšehradskej skupiny. V Štrbe, okres Poprad 12. júna 2023.
Foto: TASR Roman Hanc


Bratislava - Za stranu SaS bude v septembrových parlamentných voľbách kandidovať z 31. miesta Ábel Ravasz, ktorý v minulosti pôsobil v strane Most-Híd a bol aj splnomocnencom vlády pre rómske komunity.



Rím - Vo veku 86 rokov dnes zomrel bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi. Štvornásobný taliansky premiér a líder koaličnej strany Forza Italia bol od piatka hospitalizovaný v milánskej nemocnici San Raffaele, aby podstúpil plánované lekárske testy súvisiace s leukémiou.



Kyjev - Generálny štáb ukrajinskej armády dnes uviedol, že v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje. Kyjev zároveň oznámil oslobodenie obce Storoževe v Doneckej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Rusko sa k postupu ukrajinskej armády bezprostredne nevyjadrilo. Agentúra Reuters pripomenula, že správy z bojiska nedokáže nezávisle overiť.



Berlín - V nemeckom vzdušnom priestore sa dnes začnú najväčšie manévre vzdušných síl v histórii Severoatlantickej aliancie, do ktorých sa počas dvoch týždňov zapojí približne 10.000 vojakov a 250 lietadiel z 25 krajín. Manévre s názvom Air Defender 2023, ktoré bude viesť nemecký Bundeswehr, potrvajú do 23. júna a budú zamerané na nácvik toho, ako by jednotky NATO mohli odraziť útok východného agresora.



Moskva - Ruské ministerstvo obrany na pozadí sporu so žoldnierskou Vagnerovou skupinou podpísalo zmluvu s prvou súkromnou armádou - špeciálnou jednotkou Achmat čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, vyplýva z vyhlásenia rezortu obrany v Moskve. TASR správu prevzala z agentúry DPA.



Podgorica - Hnutie Európa teraz! (PES!) sa stalo víťazom včerajších parlamentných volieb v Čiernej Hore. Vyplýva to z predbežných výsledkov po sčítaní hlasov v takmer všetkých volebných okrskoch.

Milojko Spajič, predseda centristickej strany Európa teraz!, hovorí vo svojom sídle po parlamentných voľbách v čiernohorskom hlavnom meste Podgorica, v nedeľu 11. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Londýn - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa vďaka postupu do osemfinále dvojhry na Roland Garros posunula vo svetovom rebríčku WTA na 74. priečku. Po životnom úspechu na grandslamovej pôde si polepšila o 26 miest. Pozíciu líderky si udržala úspešná obhajkyňa titulu Poľka Iga Swiateková. Druhá je Bieloruska Arina Sobolenková a tretia Kazaška Jelena Rybakinová.