Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 13. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Sociálna poisťovňa od 1. júla zvýši sumy minimálneho dôchodku, pričom sa mení i spôsob určenia jeho sumy. Minimálne dôchodky sa opätovne naviažu na sumu životného minima. Sociálna poisťovňa výšku dôchodkov prepočíta automaticky, poberatelia dôchodkov teda nemusia o zvýšenie osobitne žiadať. Minimálne dôchodky vo zvýšenej sume Sociálna poisťovňa vyplatí dôchodcom v auguste spolu s doplatkom za júl 2023.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Bratislava - Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá navrhuje zvýšiť pre RTVS štátny príspevok z navrhovaného 0,15 percenta hrubého domáceho produktu na 0,17-percentný podiel. Členovia výboru sa na tom uzniesli na dnešnom rokovaní, na ktorom pozmeňujúcimi návrhmi odobrili vládny návrh zákona o RTVS, ktorý má priniesť systémové financovanie telerozhlasu.



Bratislava - Nezaradení poslanci Národnej rady SR, pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Demokrati, podporia programové vyhlásenie vlády premiéra Ľudovíta Ódora a vyslovia kabinetu dôveru. Informoval o tom líder Demokratov a nezaradený poslanec Eduard Heger.

- Vláda včera schválila svoj program. V kľúčových oblastiach sľubuje pripravenie strategických materiálov s konkrétnymi krokmi pre budúcu vládu. Kabinet odborníkov zároveň nebude otvárať kultúrno-etické témy.



Bratislava - Výskumná a inovačná autorita Úradu vlády SR spustila výzvu na na podporu výskumu, vývoja a inovácií v sume 89,94 milióna eur. Má za cieľ transformovať kľúčové sektory ekonomiky, podporiť ich rozvoj, prepojiť aktérov z inovačného ekosystému, akademický sektor, organizácie výskumu a vývoja so súkromným sektorom a s inovatívnymi partnermi zo zahraničia.

Na snímke zľava podpredsedníčka vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková, riaditeľ odboru programov Výskumnej a inovačnej autority (VAIA) Úradu (ÚV) SR Daniel Straka a generálna riaditeľka VAIA Michaela Kršková počas tlačovej konferencie na tému "Zverejnili sme výzvu z plánu obnovy, ktorá vytvára jedinečnú príležitosť na transformáciu kľúčových sektorov ekonomiky", v Bratislave v utorok 13. jún 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Vo všetkých odvetviach ekonomiky nominálna mesačná mzda v apríli 2023 medziročne rástla, najrýchlejšie, o takmer 17 percent, v ubytovaní, najpomalšie, do 9 percent, v doprave a skladovaní a v priemysle. Informoval o tom Štatistický úrad SR.



Bratislava - Kresťanskodemokratické hnutie považuje oblasť zdravotníctva a sociálnych vecí za najdôležitejšie oblasti, ktorým sa chce venovať. Aj preto KDH pred septembrovými voľbami posilnil prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský. Oznámil to predseda hnutia Milan Majerský.



Bratislava - Každý piaty slovenský vysokoškolák študuje v zahraničí. Od roku 2017 sa počet našich vysokoškolákov v zahraničí drží zhruba na rovnakej úrovni okolo 32.000 študentov. Približne 70 percent študentov, ktorí odchádzajú do zahraničia, študujú v Česku. Vlani tam navštevovalo vysoké školy takmer 21.000 Slovákov. Informoval o tom Inštitút vzdelávacej politiky.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Kyjev – Ruský útok zasiahol v noci na dnes päťposchodovú útoku v meste Kryvyj Rih, rodisku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Počet obetí sa zvýšil na šesť. TASR správu prevzala z agentúry AFP a britskej spravodajskej stanice Sky News.



Moskva - Skúsený ruský generál Sergej Goriačev zomrel včera pri raketovom útoku Ukrajiny v Záporožskej oblasti. TASR informuje podľa dnešnej správy denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na správy ruských médií.



Washington - V Spojených štátoch sa začína prvý súdny proces týkajúci sa klímy. Skupina mladých aktivistov zažalovala americký štát Montana za porušenie ich ústavného práva na "čisté a zdravé životné prostredie".



Praha - Muž podozrivý z toho, že vlani založil požiar v Národnom parku České Švajčiarsko, bol bývalým zamestnancom tohto parku. Z jeho výpovede na polícii vyplýva, že požiar založil úmyselne. Podľa jeho otca má psychické problémy. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.



Paríž - Francúzsky futbalista Kylian Mbappe oznámil Parížu Saint-Germain, že nevyužije opciu na automatické predĺženie kontraktu o dvanásť mesiacov, keď mu v lete 2024 vyprší súčasná zmluva. Mbappe si tak otvoril cestu k prestupu už počas tohto leta, keďže o rok by francúzsky šampión riskoval, že odíde ako voľný hráč.