Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 16. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Uplynulý rok bol jeden z najťažších, zhodnotila pre TASR prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti štyroch rokov od nástupu do funkcie. Posledný rok svojho mandátu chce podľa svojich slov pokračovať v poctivej službe verejnosti, založenej na kultivovanej, slušnej a nerozdeľujúcej politike.

- Prezidentka Zuzana Čaputová oznámi rozhodnutie v súvislosti so svojou kandidatúrou začiatkom budúceho týždňa.

- Podpredseda SaS Branislav Gröhling verí, že exminister zahraničných vecí Ivan Korčok by bol dôstojným nástupcom prezidentky Zuzany Čaputovej. "Mrzelo by ma, ak by Zuzana Čaputová opäť nekandidovala. Bola to a aj je naša najlepšia prezidentka. Verím však, že Ivan Korčok by bol jej dôstojným nástupcom," uviedol na sociálnej sieti.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci Národnej rady začali dnešné rokovanie novelou zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní. Následne prerokovali aj novelu zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia.



Bratislava - Štatistický úrad predpoludním informoval, že spotrebiteľské ceny v máji 2023 podľa európskej harmonizovanej metodiky medziročne vzrástli o 12,3 %, v apríli 2023 bola táto hodnota 14 %.



Kyjev - Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa pricestoval dnes na Ukrajinu. V Kyjeve by sa mal stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ramaphosu na ceste sprevádza senegalský prezident Macky Sall, prezident Zambie Hakainde Hichilema a predseda Africkej únie a prezident Komorského zväzu Azali Assoumani. Delegácia afrických lídrov zavíta zajtra do Petrohradu, kde sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

- Agentúra Reuters v tejto súvislosti informovala, že lídri afrických štátov chcú zrejme predstaviť svoju iniciatívu na zorganizovanie mierových rokovaní s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. V sérii "opatrení na budovanie dôvery" je aj návrh na pozastavenie platnosti zatykača na Putina, ktorý vydal Medzinárodný trestný súd v Haagu.



Brusel - Nemecko dodá Ukrajine ďalších 64 rakiet zem-vzduch pre systém protivzdušnej obrany Patriot. Oznámil to šéf nemeckého rezortu obrany Boris Pistorius v rámci schôdzky ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli.



Rím - Pápeža Františka dnes prepustili z rímskej nemocnice Gemelli, kde minulý týždeň absolvoval operáciu brušnej hernie (pruhu).

Pápež František máva po prepustení z nemocnice Gemelli v Ríme v piatok 16. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Dohoda EÚ o rozdeľovaní migrantov je neprijateľná, vyhlásil v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.



Praha - Českí poslanci schválili sprísnenie zákona o strete záujmov známeho ako "Lex Babiš". Nová úprava zakazuje verejným funkcionárom prevádzkovanie televízie, rozhlasu alebo vydávanie periodickej tlače.



New York - Generálny tajomník OSN António Guterres vyhlásil, že svet sa ženie do klimatickej katastrofy, avšak jeho reakcia na túto skutočnosť je žalostne nedostatočná.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc


Peking - Americký podnikateľ a filantrop Bill Gates sa dnes stretol v Pekingu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Gatesova nadácia prisľúbila Číne 50 miliónov dolárov na pomoc v boji proti chorobám.



Soul - Americká jadrová ponorka priplávala dnes do juhokórejského prístavného mesta Pusan. Ide o súčasť spoločnej reakcie Washingtonu a Soulu na rastúce hrozby zo Severnej Kórey, uviedla juhokórejská armáda.



Senec - Zdravotná situácia v slovenskom tíme pred zajtrajším zápasom kvalifikácie ME 2024 proti Islandu je priaznivá, všetci hráči vrátane Milana Škriniara a Mareka Hamšíka by mali byť k dispozícii. Na predpoludňajšej tlačovej konferencii to uviedol tréner Francesco Calzona a zopakoval, že stretnutie v Reykjavíku má z hľadiska boja o druhé miesto v J-skupine mimoriadny význam.



Enschede - Futbalisti Španielska postúpili do finále Ligy národov. Vo včerajšom druhom semifinále Final Four v holandskom Enschede zdolali Talianov 2:1 a v boji o titul sa stretnú s Chorvátskom. To vyradilo domáce Holandsko 4:2 po predĺžení. Finálový duel je na programe túto nedeľu o 20.45 h, duel o bronz sa hrá v rovnaký deň o 15.00 h.