Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 19. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov, Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR, Asociácii priemyselných zväzov a dopravy, členovia Združenia miest a obcí Slovenska, ako aj zástupcovia zamestnancov združení v Konfederácii odborových zväzov SR , verejne vyzývajú poslancov Národnej rady SR a prezidentku, aby zastavili obchádzanie riadneho legislatívneho procesu a prijímanie návrhov zákonov škodlivých pre krajinu.



Bratislava - Slovensko by malo prijať účinné opatrenia na zamedzenie ponižujúceho zaobchádzania a neprimeraného použitia sily pri policajných zásahoch, rozšíriť by sa mala aj edukácia a príprava policajtov v oblasti ľudských práv, nediskriminácie a deeskalačných techník. Upozorňuje na to Amnesty International Slovensko v správe, ktorá vychádza z prieskumu monitorujúceho vplyv policajných zásahov na obete neprimeraného násilia i život komunity.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský


Bratislava - Rušenie detských ambulantných pohotovostí by mohlo sťažiť deťom prístup k zdravotnej starostlivosti. Myslí si to komisár pre deti Jozef Mikloško. Žiada preto rezort zdravotníctva, aby od zámeru ustúpilo a namiesto toho posilnilo počty pediatrov vzdelávaním mladých lekárov.



Bratislava/Užhorod - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa v sobotu stretol v Užhorode s generálnym prokurátorom Ukrajiny Andrijom Kostinom. Venovali sa stavu vyšetrovaní vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti na Ukrajine.



BratislavaOdsúdení v kauze vraždy medičky Ľudmily Cervanovej z roku 1976 žiadajú súd o povolenie obnovy konania. Verejné zasadnutie sa začalo na Krajskom súde v Bratislave dnes doobeda.



Moskva - Pri ostreľovaní pohraničného mesta Valujki v Belgorodskej oblasti na západe Ruska utrpelo zranenia sedem ľudí vrátane jedného dieťaťa, uviedol dnes na sociálnych sieťach tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

- Ostreľovanie dvoch dedín hlásil dnes aj gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt. Uviedol, že ukrajinská armáda zasiahla dediny Ťotkino a Popovo-Ležači, pričom zranenia utrpeli dve osoby.

Na snímke ukrajinský vojak.
Foto: TASR/AP


Kyjev/Londýn - Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová dnes sumarizovala, že počas dvoch týždňov ofenzívnych akcií na frontoch smerom na mestá Berďansk a Melitopol bolo oslobodených osem ukrajinských obcí: Novodarivka, Levadne, Storoževe, Makarivka, Blahodatne, Lobkovoje, Neskučne a Piatychatky. Informovala o tom britská stanica BBC.



Berlín - Medzi členskými štátmi Európskej únie sa rysuje široká zhoda v otázke reformy spoločného trhu s elektrinou. Vyhlásil to nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Cieľom je zlepšiť prístup spotrebiteľov k cenovo výhodným energiám z obnoviteľných zdrojov, povedal minister.



Kyjev - Všetky systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré Spojené štáty dodali Ukrajine v apríli tohto roka, stále fungujú, uviedol včera ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

- Ruský prezident Vladimir Putin na minulotýždňovom Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre tvrdil, že Moskva zničila päť systémov Patriot blízko ukrajinskej metropoly Kyjev.



Peking - Minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken sa dnes v Pekingu stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Podľa BBC konanie takejto schôdzky nasvedčuje tomu, že obe svetové mocnosti sa snažia zlepšiť svoje vzájomné vzťahy.

- Dnes sa Blinken stretol aj s vysokopostaveným čínskym diplomatom Wang Im, ktorý v rozhovore uviedol, že Čína a Spojené štáty si musia vo vzájomných vzťahoch vybrať medzi "spoluprácou a konfliktom". Zároveň zdôraznil, že Čína "nemá v otázke Taiwanu žiaden priestor na kompromisy či ústupky".



Poznaň - Slovenská šprintérka Viktória Forsterová obsadila druhú priečku vo finále 100 m prekážky na včerajšom striebornom atletickom mítingu (Memoriál Czeslawa Cybulského) v poľskom meste Poznaň.