Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 21. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Predčasné voľby do Národnej rady, ktoré sa uskutočnia 30. septembra, budú stáť vyše 16,8 milióna eur. Vyplýva to z harmonogramu organizačno-technického zabezpečenia volieb z dielne ministerstva vnútra, ktorý predpoludním schválila vláda.

- Z eurofondov programového obdobia 2014-2020 sa od konca mája do minulého týždňa podarilo vyčerpať 95,07 milióna eur. Vyplýva to z informácie o stave implementácie Európskych štrukturálnych a investičných fondov a implementácie investícií Plánu obnovy a odolnosti a Operačného programu Slovensko 2021 – 2027, ktorú dnes zobrala na vedomie vláda.

Nominantkou Slovenskej republiky na člena Európskeho dvora audítorov je generálna riaditeľka Úradu pre dohľad nad výkonom auditu Katarína Kaszasová. Návrh nominácie dopoludnia schválila vláda.

- Príspevok na opatrovanie jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím sa od začiatku júla zvýši na 569 eur mesačne. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorý schválil kabinet.

Na archívnej snímke rokovanie vlády SR odborníkov v Bratislave.
Foto: TASR/Jaroslav Novák


Bratislava - Tretia hodina telesnej výchovy na základných školách sa zavedie od 1. septembra 2023. Poslanci Národnej rady dopoludnia opätovne schválili novelu školského zákona, pričom odmietli pripomienky prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá legislatívu vetovala.

- Okruh detí, na ktoré možno poskytnúť dotáciu na obedy, sa rozšíri o žiakov, ktorí navštevujú prvý až štvrtý ročník osemročných gymnázií. Vyplýva to z novely zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce, ktorú predpoludním schválila Národná rada.



Bratislava - Spomaľovanie rastu cien na Slovensku bude pokračovať v roku 2023, ako aj v nasledujúcich dvoch rokoch. Prepad reálnych príjmov sa v tomto roku zastaví. Mzdy od budúceho roka porastú viac než inflácia. Vyplýva to z predikcie Národnej banky Slovenska.

Ilustračné foto.
Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková


Košice - Ústavný súd by na dnešnom neverejnom zasadnutí pléna mal rozhodnúť o ústavnosti paragrafu 363 Trestného poriadku. Sporný paragraf napadla na súde skupina poslancov Národnej rady a následne aj prezidentka Zuzana Čaputová.



New York - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres včera vyjadril sklamanie v súvislosti s implementáciou obilnej dohody medzi Ruskom a Ukrajinou. Pomalšie tempo inšpekcií lodí znamená, že do ukrajinských prístavov pripláva menej lodí.



MoskvaPočet obetí záplav spôsobených pretrhnutím Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny sa v oblastiach pod ruskou kontrolou zvýšil na 41. V oblastiach pod ukrajinskou kontrolou si záplavy vyžiadali najmenej 16 obetí.

Na archívnej snímke pohľad na zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruské ministerstvo obrany dopoludnia oznámilo, že obrannými systémami elektronického boja boli v noci na dnes zneškodnené tri bezpilotné lietadlá. Moskva to označila za teroristický útok.

– Ruská námorná flotila sa rozšíri o dve nové ponorky na jadrový pohon – ponorku nesúcu rakety s plochou dráhou letu Imperator Alexandr III. a viacúčelovú ponorku Krasnojarsk.

- Rusko legalizovalo nábor zločincov do vojenskej služby na Ukrajine a na front ich láka s vyhliadkou amnestie. Vyplýva to z dokumentu zverejneného na webovej stráne Štátnej dumy. Netýka sa to tých, ktorí boli odsúdení za teroristické a extrémistické činy, alebo sa dopustili sexuálnych deliktov voči mladistvým.



Washington - Spojené štáty nadhodnotili svoju vojenskú pomoc zaslanú Ukrajine o viac než šesť miliárd dolárov. Oznámilo včera ministerstvo obrany USA. Počas auditu sa zistili nezrovnalosti v určení hodnoty vybavenia.



Paríž - Investície do zelenej energie v rozvojových a rozvíjajúcich sa krajinách sa musia v záujme dohodnutých klimatických cieľov zvýšiť najmenej sedemnásobne – zo súčasných necelých 240 miliárd eur ročne na viac ako 1,8 bilióna eur. Píše sa to v správe Medzinárodnej agentúry pre energetiku.



Washington - Záchranári pátrajúci pomocou sonaru po nezvestnej ponorke Titanic s piatimi ľuďmi na palube zaznamenali v severnom Atlantiku v oblasti, kde plavidlo pred dvoma dňami zmizlo, pod vodou zvuky.



Berlín - Slovenskí športovci s intelektuálnym znevýhodnením získali na 16. Svetových hrách Špeciálnych olympiád v Berlíne už 12 medailí. Dve zlaté a jednu striebornú vybojovala Ela Nemčeková v modernej gymnastike.