Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 22. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava/Brno - Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes popoludní zúčastní s českým prezidentom Petrom Pavlom na otvorení multižánrového festivalu Meeting Brno v záhrade Vily Tugendhat, kde v auguste 1992 došlo k dohode o rozdelení Československa. Hlavy štátov budú po 17.00 h spoločne diskutovať na tému Patríme k sebe?.



Bratislava - Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo bude mať vytvorené podmienky na poverenie inej právnickej osoby vykonávaním činností slovenského národného normalizačného orgánu. Vyplýva to z novely zákona o technickej normalizácii, ktorú Národná rada predpoludním definitívne schválila.



Bratislava - Predseda Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) nebude kandidovať v septembrových parlamentných voľbách. Svoje rozhodnutie odôvodnil dianím v parlamente, kde sa podľa neho presadzujú populistické a ťažko vysvetliteľné rozhodnutia.

Na archívnej snímke predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) pre hospodárske záležitosti a Peter Kremský.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Národná kriminálna agentúra zasahuje od rána v priestoroch Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka i v Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Medzi zadržanými by mal byť podľa Denníka N generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss. Portál Startitup.sk informoval aj o zadržaní generálnej tajomníčky služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva Zuzany Nouzovskej.



Banská Bystrica - Výpoveďou svedka, guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra, malo dnes na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica pokračovať hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik. Senát ho však odročil pre neprítomnosť obžalovaného podnikateľa Jozefa B., ktorého včera náhle hospitalizovali.

Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír (vľavo) prišiel vypovedať v kauze Mýtnik na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) 22. júna 2023 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR Ján Krošlák


Bratislava/Rovinka - V obci Rovinka v okrese Senec uzatvorili Majerskú ulicu a časť ulice Hlavnej na úrovni obytných blokov. Dôvodom sú namerané hodnoty škodlivých látok pre rozsiahly požiar. Informuje o tom polícia s tým, že tieto látky nie sú život ohrozujúce.

- V Rovinke vypukol ráno požiar v areáli firmy na Majerskej ulici. Obec Rovinka, ako aj bratislavská mestská časť Podunajské Biskupice i obec Dunajská Lužná odporúčajú obyvateľom pre hustý čierny dym pozatvárať si okná a obmedziť pohyb vonku.

- Dym z rozsiahleho požiaru sa dostáva aj do Bratislavy. Upozorňuje na to bratislavská mestská polícia.



Žilina - Na strednom Slovensku spôsobili intenzívne búrky v noci na dnes výpadky elektriny na viac ako 30.000 odberných miestach spoločnosti Stredoslovenská distribučná. Podľa hovorcu spoločnosti Miroslava Gejdoša sa podarilo obnoviť distribúciu elektriny pre väčšinu domácností ešte počas noci, bez elektrického prúdu je momentálne takmer 2700 domácností.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Trnava - Spolu 22 zásahov príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a ďalších 50 zásahov dobrovoľných hasičov si vyžiadala včerajšia podvečerná búrka na území Trnavského kraja.



Kyjev - Rusko by mohlo čoskoro ukončiť tranzit plynu do Európy. Päťročná zmluva o tranzite medzi Ukrajinou a ruským plynárenským monopolom Gazprom vyprší budúci rok a šance na jej predĺženie sa vzhľadom na ruskú agresiu znížili, vyhlásil ukrajinský minister energetiky German Galuščenko.



Cherson - Moskvou dosadený šéf Chersonskej oblasti Vladimir Saľdo uviedol, že ukrajinské jednotky podnikli útok na most, ktorý spája Ruskom nezákonne anektovaný polostrov Krym s Chersonskou oblasťou na juhu Ukrajiny. Podľa denníka The Guardian bol terčom útoku Čonharský most.



Londýn - Britský minister obrany Ben Wallace nepredpokladá, že by sa mohol stať nástupcom Jensa Stoltenberga na poste generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie. TASR o tom informuje na základe správy britskej agentúry PA Media.



Sydney/Wellington - Novozélandský premiér Chris Hipkins nesúhlasí so slovami amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý označil čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga za diktátora. Hipkins to povedal pred svojou oficiálnou návštevou Pekingu - Čínu plánuje navštíviť v dňoch od 25. do 30. júna.



Jeruzalem/Ramalláh - Traja palestínski ozbrojenci zahynuli včera večer pri útoku izraelského dronu na vozidlo neďaleko predjordánskeho Džanínu. Podľa palestínskych aj izraelských zdrojov išlo o prvý cielený letecký útok tohto druhu v oblasti Predjordánska po približne dvoch desaťročiach.



Peking - Deväť ľudí vrátane majiteľa reštaurácie zadržala čínska polícia po explózii plynu v meste Jin-čchuan na severozápade Číny, pri ktorej prišlo včera večer miestneho času o život najmenej 31 ľudí.