Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 23. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady začali dnešné rokovanie 94. schôdze pokračovaním diskusie k novele zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú predložila Jana Bittó Cigániková z SaS. V rozprave v uplynulých dňoch vystúpili viacerí poslanci za OĽANO. Dnes vystúpil Marek Šefčík z OĽANO, ktorý vyzval poslancov, aby zákon nepodporili. Požiadal tiež predkladateľku, aby návrh stiahla.



Bratislava - Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč vylúčil, že by bola tajná služba zneužitá na osobné účely ústavného činiteľa. Urobil tak po rokovaní osobitného kontrolného výboru Národnej rady na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby. Výbor sa dnes zaoberal kauzou údajného sledovania Barbory Richterovej, expartnerky predsedu parlamentu a Sme rodina Borisa Kollára.

Na archívnej snímke riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Predseda Národnej rady a Sme rodina Boris Kollár podá na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na svoju expartnerku Barboru Richterovú a na ďalšie neznáme osoby, ktoré podľa jeho slov stoja za medializovanou kauzou o jej údajnom sledovaní. Vidí za tým snahu očierniť jeho i Sme rodina pred voľbami.



Bratislava - Nezaradení poslanci Národnej rady, pôsobiaci v mimoparlamentnej Republike, predložili uznesenie, ktorým žiadajú vyzvať vládu odborníkov, aby rešpektovali svoj dočasný a úradnícky charakter a zdržali sa rozhodovania o závažných otázkach vnútroštátnej a zahraničnej politiky.



Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje súdny proces s exposlankyňou Smeru-SD Ľubicou R. v kauze agrodotácií. Obžalovaná nie je na pojednávaní prítomná, súd vyhovel jej žiadosti o konanie v neprítomnosti.



Bratislava - Priemerný medziročný rast spotrebiteľských cien v obchodných sieťach združených v Slovenskej aliancii moderného obchodu bol aj v máji 2023 výrazne nižší než bol ich priemerný rast na Slovensku. U potravín to bolo 13,5 percenta, v prípade iných tovarov dennej spotreby ako drogéria a hygienické potreby to bolo 13,4 percenta.

Ilustračné foto.
Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková


Bratislava - Na zaplatenie odloženého poistného za február 2021 zostáva už len týždeň. Odložené poistné je potrebné Sociálnej poisťovni uhradiť do 30. júna.



Bratislava - V južných okresoch a na strednom Slovensku sa môže dnes teplota vyšplhať na 34 stupňov Celzia. Na väčšine územia krajiny hrozia búrky. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahy prvého stupňa.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Henrich Mišovič


Kyjev - Ukrajina dnes informovala, že zostrelila všetkých 13 rakiet s plochou dráhou letu, ktoré Rusko v noci vypálilo na vojenské letisko ležiace v Chmeľnyckej oblasti na západe krajiny.



Moskva - Ruská žoldnierska Vagnerova skupina sa pokúša do svojich radov získať nadšených hráčov videohier, ktorých by mohla využiť ako operátorov dronov. Inzerát ponúkajúci takéto pozície sa objavil na ruskej sociálnej sieti VKontakte.



Moskva - Ruská Federálna bezpečnostná služba uviedla, že zadržala piatich ľudí, ktorí sa údajne snažili zakúpiť jeden kilogram rádioaktívneho cézia-137 za 3,5 milióna dolárov (3,2 milióna eur). Nebezpečnú látku vraj mali zaobstarávať pre istého občana Ukrajiny.



Moskva - Ruská protilietadlová obrana údajne zostrelila dron nad západoruským mestom Kursk ležiacim neďaleko hraníc s Ukrajinou. Došlo k tomu včera neskoro večer, uviedol dnes gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt.



Moskva/Astana - Rada bezpečnosti Ruska obvinila Západ z údajného poškodzovania vzťahov Ruska a Kazachstanu a zo zasahovania do záležitostí suverénnych štátov. Vyjadrenie prichádza deň po návšteve tajomníka rady Nikolaja Patruševa v Kazachstane, kde sa stretol s partnermi z postsovietskych krajín v strednej Ázii.



Osvienčim - Slovenské akvabely Chiara Dikyová a Lea Anna Krajčovičová obsadili v technickej zostave na Európskych hrách v Poľsku 12. miesto. Získali 193,8233 bodu, o 72,6351 menej než víťazné Rakúšanky (266,4584). O lepší výsledok ich pripravila chyba v záverečnej stojke.