Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 27. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR začali dnešné rokovanie aktuálnej 94. schôdze diskusiou o dvoch bodoch z dielne ministerstva financií, a to štátnym záverečným účtom za rok 2022 a Programom stability na roky 2023 až 2026.

Na archívnej snímke rokovacia sála.
Foto: TASR Martina Kriková


Bratislava - Napriek objektívnym ťažkostiam pri tvorbe rozpočtu na rok 2022 a potrebe jeho úpravy považuje Najvyšší kontrolný úrad plánovanie rozpočtu a jeho riadenie za nedostatočne kvalitné. Pri predstavovaní stanoviska k Štátnemu záverečnému účtu za rok 2022 v Národnej rade SR na to upozornil predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy.

- Dočasne poverený minister financií Michal Horváth súhlasí s kritikou niektorých aspektov prípravy rozpočtu, ktorú predniesol Ľubomír Andrassy. Otvoril podľa neho zaujímavé témy a poukázal na viaceré slabé stránky rozpočtového procesu na Slovensku. Rozpočtových opatrení, ktoré menia štruktúru rozpočtu priebežne počas roka, je príliš veľa, pripustil minister financií.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra zadržala podozrivého v prípade vyhrážania sa prezidentke SR Zuzane Čaputovej a bývalému ministrovi obrany SR Jaroslavovi Naďovi.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Zväz obchodu SR odmieta akúkoľvek cenovú reguláciu trhu s potravinami a stotožňuje sa s podpornými riešeniami a stimulmi pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. Uviedla to Zuzana Holičková, výkonná tajomníčka Zväzu obchodu SR v súvislosti s regulačnými návrhmi, ktoré prerokúva Národná rada SR.



Bratislava - Rada vysokých škôl SR si uvedomuje dôležitosť plnenia míľnikov spätých s plánom obnovy, ktorého súčasťou je aj podpísanie výkonnostných zmlúv medzi univerzitami a ministerstvom školstva, ako nového prvku podpory ďalšieho zvyšovania kvality vysokých škôl. Zároveň upozorňuje, že gro zodpovednosti je teraz v rukách vlády SR.



Bratislava - Bratislavská polícia sa zaoberá webom, ktorý znevažuje vybraných lekárov vykonávajúcich umelé prerušenie tehotenstva. Pre TASR to potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Bratislava - Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský volá po možnosti vyhotovovať obrazovo-zvukového záznam z každého služobného zákroku polície. Uvádza to v stanovisku, ktoré vzala na vedomie Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.



Moskva - Ruská Federálna bezpečnostná služba oznámila, že sťahuje obvinenia voči bojovníkom ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny z organizovania ozbrojenej vzbury.



Minsk - Lietadlo, ktoré je v amerických sankčných dokumentoch spájané so zakladateľov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom, letelo dnes z Ruska do Bieloruska. Nie je však jasné, kto bol na jeho palube, informuje TASR podľa správy denníka the Guardian.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vzdal hold pilotom zabitým počas víkendu v boji proti ozbrojenej vzbure. Šéf Kremľa tak prvýkrát potvrdil, že počas pochodu žoldnierskej Vagnerovej skupiny prišlo Rusko o vojakov.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok 26. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Washington - Americká televízia CNN získala zvukový záznam konverzácie z júla 2021, v ktorej bývalý americký prezident Donald Trump uviedol, že mal u seba utajovaný dokument Pentagónu o možnom útoku na Irán.



New York/Islamabad - Organizácia Spojených národov zaznamenala významný počet zabitých a zranených civilistov v Afganistane od prevzatia moci hnutím Taliban v auguste 2021. O život odvtedy prišlo 1095 osôb.



Mníchov - Bývalý šéf nemeckej automobilky Audi Rupert Stadler dostal za účasť na emisnom škandále podmienečný trest odňatia slobody v trvaní 21 mesiacov a pokutu vyše milióna eur. Stal sa tak prvým odsúdeným členom vedenia firmy v kauze emisných podvodov, ktoré zasiahli automobilový sektor v roku 2015.



Nashville - Útočník Edmontonu Connor McDavid získal tretíkrát v kariére Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča sezóny v zámorskej NHL. Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára si premiérovo v kariére odniesol Linus Ullmark z Bostonu, najlepším obrancom sa stal tretíkrát Erik Karlsson zo San Jose. Držiteľov cien vyhlásili počas slávnostného galavečera v Nashville.