Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 29. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Polícia obvinila zadržaného muža, ktorý sa mal vyhrážať prezidentke Zuzane Čaputovej a exministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi. Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného muža.



Poprad - Na Okresnom súde v Poprade sa začalo súdne pojednávanie s bývalým slovenským prezidentom Andrejom Kiskom v kauze jeho firmy KTAG. Bývalý prezident ešte predtým pre médiá uviedol, že ide o politický proces a vinu poprel.

Na Okresnom súde v Poprade sa vo štvrtok začalo súdne pojednávanie s bývalým slovenským prezidentom Andrejom Kiskom v kauze jeho firmy KTAG. Na nímke bývalý prezident SR Andrej Kiska počas rozhovoru s novinármi pred začiatkom súdneho pojednávania. Obaja čelia obžalobe pre pokračovací zločin daňového podvodu. V Poprade na Okresnom súde vo štvrtok 29. júna 2023.
Foto: TASR Adriána Hudecová


Bratislava - Slovenská ekonomika by mala v tomto roku napriek ťažkej situácii rásť tempom 1,2 %. Vrchol inflácie už má Slovensko za sebou a rast cien bude postupne klesať na jednociferné hodnoty. Vyplýva to z novej makroekonomickej prognózy, ktorú predpoludním predstavil dočasne poverený minister financií Michal Horváth a riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Juraj Valachy.

- Výpadky v rozpočte na tento rok budú predstavovať približne 1,2 miliardy eur, a to najmä v dôsledku slabšieho vývoja ekonomiky a mimoriadnej valorizácie dôchodkov. Uviedol to riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Juraj Valachy.



Brusel - Dvojdňový summit EÚ, ktorý sa dnes začína v Bruseli, sa bude venovať viacerým témam, prioritou je však Ukrajina, migrácia a vzťahy EÚ s Čínou. Na zasadnutí Európskej rady bude Slovensko po prvýkrát zastupovať premiér Ľudovít Ódor.



Moskva - Mierový vyslanec pápeža Františka kardinál Matteo Zuppi a zahraničnopolitický poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov hovorili včera v Moskve najmä o humanitárnych otázkach a utečencoch. Povedal to moskovský katolícky arcibiskup Paolo Pezzi.



Ženeva - Švajčiarska vláda prijala konečné rozhodnutie a zablokovala predaj 96 tankov Leopard 1 do Nemecka, odkiaľ mali byť dodané na Ukrajinu. Rozhodnutie odôvodnila politikou neutrality a zákonom o vojenskom materiáli.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Varšava/Washington - Poľsko sa predbežne dohodlo so Spojenými štátmi na kúpe moderných systémov protivzdušnej obrany Patriot v hodnote až 15 miliárd dolárov.



Washington - Americký prezident Joe Biden dôrazne odmietol, že bol v tej istej miestnosti vo chvíli, keď jeho syn Hunter Biden poslal v roku 2017 výhražnú textovú správu čínskemu obchodnému partnerovi. Hunter v nej v rámci stupňovania tlaku písal, že "práve sedí pri svojom otcovi" a poukazoval na svoje konexie.



Praha - Český prezident Petr Pavel vymenoval doterajšieho šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného do funkcie ministra pôdohospodárstva. Výborný je už štvrtým ministrom, ktorého Pavel vymenoval od svojho nástupu do funkcie začiatkom marca.



Rabat - Maroko dočasne odvolalo svojho veľvyslanca vo Švédsku v reakcii na včerajší protest v Štokholme, na ktorom muž pred najväčšou tamojšou mešitou roztrhal a zapálil Korán.



Džidda - Pred americkým konzulátom v saudskoarabskom meste Džidda došlo včera večer k prestrelke medzi ozbrojeným mužom a príslušníkmi bezpečnostných síl. Streľba si vyžiadala dva životy - jednou z obetí je útočník, druhou nepálsky ochrankár.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Suva - Organizácia Spojených národov prisľúbila, že dôkladne vyšetrí incident, v rámci ktorého pre pašovanie drog zadržal Izrael fidžijských mierotvorcov OSN.



Wellington - Na Novom Zélande začne od soboty platiť zákaz tenkých plastových vrecúšok, ktoré sa v obchodoch používajú na ovocie a zeleninu. Takéto opatrenie zavádza ako vôbec prvá krajina na svete.



Nashville - Dalibor Dvorský sa stal tento rok najvyššie draftovaným slovenským hokejistom. Osemnásťročného útočníka si z 10. miesta vybral klub NHL St. Louis Blues. V 1. kole sa dočkali výberu dvaja Slováci, po Samuelovi Honzekovi siahlo zo 16. priečky Calgary Flames. Draftovou jednotkou sa podľa očakávania stal Connor Bedard, 17-ročného kanadského centra si z najvyššieho miesta vybral klub Chicago Blackhawks.

Dalibor Dvorský si oblieka dres St. Louis Blues po tom, čo si ho mužstvo vybralo počas prvého kola draftu hokejovej NHL v stredu 28. júna 2023 v Nashville.
Foto: TASR/AP


New Jersey - Slovenský hokejista Tomáš Tatar nebude pokračovať v drese New Jersey Devils a po tom, čo mu vypršala zmluva, sa stane neobmedzeným voľným hráčom v NHL. Informoval o tom Le Journal de Montreal s odvolaním sa na slová generálneho manažéra klubu.