Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Stručný prehľad najdôležitejších udalostí.

Bratislava 30. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 30. júna 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Viac ako 680.000 žiakov dostane dnes koncoročné vysvedčenia. Prevezme si ho 491.663 žiakov základných škôl a 189.048 žiakov stredných škôl. Prvýkrát si domov ponesie vysvedčenie aj 63.775 prvákov. Od zajtra sa pre školákov začínajú letné prázdniny, ktoré potrvajú do 31. augusta.

- Na jednom vysvedčení život nestojí, ide o spätnú väzbu, a ak sa niekomu nepodarilo, v budúcnosti známky možno opraviť. Pri príležitosti konca školského roka to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Zároveň poďakovala všetkým žiakom i učiteľom za ich celoročné úsilie.

- Slovenská komora učiteľov hodnotí školský rok 2022/2023 ako mimoriadne zmätočný z dôvodu striedania viacerých ministrov. Poukazuje aj na platy učiteľov, ktoré sa dostali pod 1,2-násobok v národnom hospodárstve i na to, že školstvo je opäť na chvoste záujmu spoločnosti.

Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová rozdáva vysvedčenia tretiakom, riaditeľka ZŠ Železničná Andrea Macháčová a starosta MČ Bratislava-Vrakuňa Martin Kuruc počas návštevy prezidentky SR na Základnej škole na Železničnej ulici v Bratislave 30. júna 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Stovky pediatrov k dnešku podávajú výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb. Odôvodňujú to okrem iného ich nedostatkom a preťaženosťou. Žiadajú dodržiavanie Zákonníka práce, rešpektovanie pracovného času, práva na oddych po práci aj na ochranu zdravia.



Bratislava - Dlžníci budú mať možnosť raz za mesiac uskutočniť predčasnú splátku úveru na bývanie bez toho, aby za to ich veriteľ požadoval poplatok, sankciu alebo náhradu nákladov. Vyplýva to z novely zákona o úveroch na bývanie, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Ilustračná fotografia.
Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková


Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva rozhodlo, ako sa má riešiť situácia v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni. O podrobnostiach chce informovať po pondelkovom rokovaní dozornej rady poisťovne. Strata poisťovne predstavovala ku koncu marca 50,2 milióna eur.



Bratislava - Hlas-SD povedie do predčasných parlamentných volieb jeho líder Peter Pellegrni. Dvojkou na kandidátnej listine bude exministerka vnútra Denisa Saková, tretie miesto obsadil Richard Raši. Kandidátnu listinu už strana podala na Ministerstve vnútra.

Na snímke uprostred predseda HLAS-SD Peter Pellegrini počas predstavenia kandidátky strany Hlas-sociálna demokracia do predčasných parlamentných volieb v Bratislave 30. júna 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Rekreáciu alebo inú formu trávenia voľného času na Slovensku či v zahraničí si v roku 2022 doprialo takmer 2,8 milióna Slovákov, čo predstavuje 61 % obyvateľov starších ako 15 rokov. Ich počet medziročne stúpol o 40 %, ale stále, o 18 %, zaostával za počtami dovolenkárov pred pandémiou v roku 2019. Informoval Štatistický úrad.



Brusel - Poľsko a Maďarsko v noci na dnes na summite EÚ zablokovali rodiacu sa dohodu o externej dimenzii migrácie. V tejto otázke trvali na záležitostiach, ktoré sa riešia na úrovni ministrov vnútra a prijímajú sa kvalifikovanou väčšinou a nie jednomyseľne. Český premiér Petr Fiala ráno postoj Maďarska a Poľska skritizoval.



Washington - Ukrajina dostane ďalšiu finančnú injekciu od Medzinárodného menového fondu. Výkonná rada fondu ukončila prvú revíziu programu pomoci v hodnote 15,6 miliardy USD (14,26 miliardy eur), čím umožnila Ukrajine čerpať približne 890 miliónov USD.



Kyjev - Bývalý americký viceprezident Mike Pence včera počas návštevy Ukrajiny uviedol, že odrazenie ruskej agresie je v národnom záujme USA. Pence je prvým uchádzačom o republikánsku nomináciu v budúcoročných amerických prezidentských voľbách, ktorý sa počas kampane stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Na tejto fotografii, ktorú poskytla Tlačová kancelária ukrajinského prezidenta, vľavo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a bývalý americký viceprezident Mike Pence pózujú počas stretnutia v Kyjeve na Ukrajine vo štvrtok 29. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Washington - Americké ministerstvo zahraničných vecí včera oznámilo, že plánuje Taiwanu predať strelivo a logistickú podporu v hodnote 440 miliónov dolárov. Cieľom je posilniť obranu tohto ostrova.



New York - V dôsledku 12 rokov trvajúceho konfliktu v Sýrii žije pod hranicou chudoby 90 percent obyvateľstva a milióny ľudí ohrozuje zníženie potravinovej pomoci pre nedostatok finančných prostriedkov. Varoval námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths.



WashingtonObľúbené umelé sladidlo aspartám by podľa zistení odborníkov zo Svetovej zdravotníckej organizácie malo byť zaradené do kategórie potenciálne karcinogénna látka pre ľudí. Sladidlo sa používa ako náhrada cukru v mnohých produktoch, ako sú napr. nápoje, zmrzlina či žuvačky.