Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 17. júla 2023 - 11.45 h.



Moskva - Kremeľ dnes oznámil, že pozastavuje obilnú dohodu, ktorá by umožnila vývoz obilia z ukrajinských prístavov v Čiernom mori. Platnosť súčasnej dohody vyprší dnes pred polnocou. TASR správu prevzala z agentúry AP.

- Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov oznámil, že Rusko sa k implementovaniu dohody vráti "hneď, ako budú splnené jeho požiadavky týkajúce sa Čierneho mora".



Kyjev - Útok na Krymský most spájajúci Rusko s anektovaným polostrovom Krym údajne z noci na dnes uskutočnilo ukrajinské námorníctvo a Bezpečnostná služba Ukrajiny. Pre agentúru AFP to povedal zdroj z prostredia ukrajinských bezpečnostných zložiek. Rusko opísalo útok, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia, ako "teroristický čin" a tiež z neho obvinilo ukrajinské jednotky. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.



Bratislava - Slovenské elektrárne zvýšili na 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce výkon na úroveň 75 percent nominálneho výkonu. Stalo sa tak po ukončení všetkých skúšok na výkonovej hladine do 55 percent nominálneho výkonu. V etape energetického spúšťania dodal tento blok do polovice júla do siete približne pol milióna megawatthodín elektriny, čo zodpovedá ročnej spotrebe 200.000 domácností.
Na snímke chladiaca veža 3. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach.
Foto: TASR - Henrich Mišovič




Bratislava - Bombová hrozba v Prezidentskom paláci v Bratislave sa nepotvrdila. Pyrotechnická prehliadka priestorov sa skončila s negatívnym výsledkom. Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu šírenia poplašnej správy.

- Výhražný anonymný mail s nahlásením bomby bol doručený Kancelárii prezidenta SR dnes ráno.



Bratislava - Celkový podiel pracujúcich ľudí ohrozených príjmovou chudobou medzi rokmi 2020 a 2021 stúpol o 0,4 percenta na 7,1 percenta. Ohrozených príjmovou chudobou k júnu 2023 je podľa údajov Štatistického úradu 735.000 ľudí, teda 13,7 percent obyvateľstva. Pre TASR to uviedol rezort práce ako reakciu na odborový zväz KOVO, ktorý sa vyjadril, že odhaduje, že pracujúcich chudobných môže byť 14 percent.



Bratislava - Ministerstvo vnútra pokračuje v neoprávnenom vymáhaní nákladov za štátnu karanténu formou faktúr. Tvrdí to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. O nákladoch mal podľa neho rozhodnúť Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý karanténu nariadil. Minister vnútra Ivan Šimko sa podľa ombudsmana s analýzou Kancelárie verejného ochrancu práv nestotožnil. Po voľbách sa plánuje obrátiť na jeho nástupcu.



Bratislava - Štátny ústav pre kontrolu liečiv sťahuje z trhu jednu šaržu lieku Sabril používaného pri liečbe epilepsie. Ide o šaržu 2987A s exspiráciou 30. apríla 2025. Dôvodom je prítomnosť stopového množstva nečistoty.



Bratislava - Počet samovrážd medziročne stúpol. Vlani ich bolo 563, za rok 2021 ich evidujú 548. Častejšie ako ženy ich páchali muži. Vyplýva to z dát, ktoré na webe zverejnilo Národné centrum zdravotníckych informácií.



Bratislava - Na Slovensku je viac ako 444.500 (9,7 percenta) rozvedených osôb, čo je najviac v sledovanom období. Väčší podiel rozvedených majú ženy, ktoré sú tiež častejšie ovdovené ako muži. TASR o tom informovala hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder.



Bratislava - Ministerstvo školstva vyhlásilo výzvu na rekonštrukciu a modernizáciu budov vysokých škôl a internátov v hodnote 53 miliónov eur. Prihlásiť sa môžu verejné a štátne vysoké školy.
Na snímke minister školstva.
Foto: TASR Henrich Mišovič




Kyjev - Ukrajinské ozbrojené sily za posledný týždeň obsadili pri meste Bachmut územia s rozlohou sedem kilometrov štvorcových. Dnes o tom informovala námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. V blízkosti mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti naopak už od konca minulého týždňa "aktívne postupujú" ruské sily, dodala Maľarová v aplikácii Telegram.



Budapešť - Maďarský parlament nemusí zvolať mimoriadnu schôdzu, aby ratifikoval vstup Švédska do NATO. Vyhlásil to predseda zahraničného výboru parlamentu z vládnej strany Fidesz Zsolt Németh.



Brusel - Na dvojdňovom summite Európskej únie a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku sa lídri oboch združení budú dnes a zajtra zaoberať širokou škálou tém: od spolupráce v oblasti zaisťovania mieru, stability až po obchod, investície a boj proti zmene klímy. Slovensko bude na podujatí zastupovať predseda vlády Ľudovít Ódor.
Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor.
Foto: TASR - Martin Baumann




Fukuoka - Slovenská reprezentantka v synchronizovanom plávaní Viktória Reichová nepostúpila do finále vo voľnom sóle na MS v plaveckých športoch v japonskej Fukuoke. V kvalifikácii obsadila 16. priečku výkonom 135,4375 b.