Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 19. júla 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Ivan Šimko končí vo funkcii ministra vnútra. Premiér Ľudovít Ódor navrhne dnes prezidentke Zuzane Čaputovej odobratie jeho poverenia viesť rezort. Zdôvodnil to naštrbenou dôverou medzi Šimkom a vedením polície.

- Tlačová konferencia Ivana Šimka sa uskutoční popoludní o 15.00 h.

Na archívnej snímke Ivan Šimko.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Viaceré strany podporia piatkovú mimoriadnu schôdzu Národnej rady k dofinancovaniu samospráv. Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára sa však schôdzu možno nepodarí otvoriť, keďže viacero poslancov nebude prítomných. Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD.



Bratislava - Úrad vlády vyhlásil osem výziev na podporu výskumu a inovácií z Plánu obnovy a odolnosti za 227 miliónov eur. Zapojiť sa môžu univerzity, ústavy Slovenskej akadémie vied, výskumné inštitúcie a inovatívne firmy.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra zadržala v rámci akcie Karpat viaceré osoby pre podozrenie zo zneužívania eurofondov v rezorte školstva počas rokov 2016 až 2019.



Bratislava - Slovensko dnes vyšle do Grécka na pomoc s lesnými požiarmi 31 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru. Tím by mal zasahovať v regióne Attika v oblasti Atén.

Miestni obyvatelia sledujú lesný požiar v obci Pournari pri gréckej metropole Atény v utorok 18. júla 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Spotrebiteľské ceny merané jednotnou európskou metodikou v júni medziročne vzrástli o 11,3 %. Harmonizovaná inflácia tak spomalila, v máji bola na úrovni 12,3 %. Medzimesačne dosiahol rast cien 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad.



Luxemburg - Európsky štatistický úrad Eurostat uviedol, že medziročná inflácia v eurozóne sa v júni spomalila na 5,5 % zo 6,1 % v máji. Inflácia v celej Európskej únii klesla na 6,4 % zo 7,1 %.



Washington - Americký prezident Joe Biden sa včera stretol v Bielom dome s kardinálom Matteom Zuppim, osobitným vyslancom pápeža Františka pre urovnanie konfliktu na Ukrajine. Okrem iného hovorili aj o snahách Vatikánu o repatriáciu ukrajinských detí deportovaných do Ruska.



Kyjev/Odesa - Rusko už druhú noc za sebou útočilo raketami a dronmi na kľúčové juhoukrajinské prístavné mesto Odesa. Varovania pred ruskými útokmi boli vydané pre viac než desať regiónov na juhu, respektíve východe Ukrajiny.



Kyjev - V muničnom sklade na Ruskom anektovanom ukrajinskom polostrove Krym vypukol rozsiahly požiar. Potvrdil to hovorca vojenskej správy ukrajinskej Odeskej oblasti Serhij Bratčuk. Požiar si podľa tamojších úradov vyžiada evakuácie najmenej 2000 ľudí. K zodpovednosti za požiar sa prihlásila Ukrajina.



Peking - Čínsky vysokopostavený diplomat Wang I na stretnutí s bývalým americkým ministrom zahraničných vecí Henrym Kissingerom povedal, že je nemožné "ovládnuť alebo obkľúčiť Čínu". Zároveň vyzdvihol Kissingerove snahy o otvorenejšie vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom.



Jeruzalem - Izraelská polícia počas protestov proti justičnej reforme, ktoré sa konali včera po celej krajine, zatkla za narušovanie verejného poriadku 45 ľudí. Potýčky s políciou pokračovali na mnohých miestach aj počas noci na dnes, pričom na dnešný deň sú zvolané ďalšie protestné akcie.



Atény - Zamestnanci aténskej Akropoly, najnavštevovanejšej pamiatky v Grécku, od zajtra prerušia prácu na štyri hodiny denne na protest proti pracovným podmienkam počas vlny horúčav.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


BratislavaGlobálna teplota na Zemi dosiahla v prvej polovici júla rekordné hodnoty. Ako uviedol pre TASR klimatológ profesor Milan Lapin, počas pätnástich dní od 3. do 17. júla dosahovala priemerná globálna teplota vzduchu vo výške 2 metre nad zemským povrchom na celej Zemi v priemere 16,94 až 17,23 stupňa Celzia. Tieto hodnoty prekonali doterajší rekord 16,92 °C z 24. júla 2022.



Čangwon - Slovenská strelkyňa Miroslava Hocková získala na juniorských MS v kórejskom Čangwone zlatú medailu v súťaži jednotlivcov i družstiev v skeete. Spolu s Adrianou Zajíčkovou a Dominikou Valkovou vyhrala aj súťaž družstiev.



Bratislava - Futbalisti Zrinjski Mostar postúpili do 2. predkola Ligy majstrov. V ňom narazia na víťaza dnešného súboja FC Swift Hesper - Slovan Bratislava. Duel v Luxembursku sa začína o 20.00 h.