Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 20. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 20. júla 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Rezort obrany prijal ponuku Spojených štátov na ľahké taktické viacúčelové vozidlá (JLTV) 4x4 od spoločnosti Oshkosh. Ozbrojené sily Slovenskej republiky získajú 160 vozidiel v dvoch variantoch v hodnote takmer 190 miliónov dolárov, zaplatené budú z fondu Spojených štátov. Dodanie vozidiel sa predpokladá v priebehu roka 2025.

Na snímke ľahké taktické viacúčelové vozidlá JLTV 4x4 Oshkosh v Bratislave 20. júla 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci Národnej rady, ktorí pôsobia v mimoparlamentnom Hlase-SD, plánujú iniciovať mimoriadne zasadnutie parlamentného brannobezpečnostného výboru. V najbližších dňoch budú zbierať podpisy na jeho zvolanie. Premiéra Ľudovíta Ódora sa chcú pýtať na detaily dôvodov odchodu Ivana Šimka z funkcie ministra vnútra.



Bratislava - Zákon je na strane Ivana Šimka, ktorému prezidentka Zuzana Čaputová odobrala poverenie viesť ministerstvo vnútra. Veľká časť verejnosti a dvaja z troch najvyšších ústavných činiteľov naleteli na intrigu vedenia Policajného zboru. Odvolávanie ministra po takomto tlaku a vydieraní môže vytvoriť nebezpečný precedens. Vyplýva to z vyjadrení predstaviteľov strany Modrí, Most-Híd.

Na archívnej snímke Mikuláš Dzurinda.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Slovensko sa prepadlo do systémovej chudoby. Približne 900.000 Slovákov, z toho zhruba 300.000 seniorov, si podľa Eurostatu nemôže pravidelne dovoliť jedlo, ktoré obsahuje mäso, ryby alebo ich vegetariánske náhrady. Dnes o tom informoval predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.



Pezinok - Verejnosť nemôže byť prítomná na dnešných výsluchoch svedkov v rámci súdneho procesu s guvernérom Národnej banky Slovenska Petrom Kažimírom. O jej vylúčení rozhodol samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z dôvodu, že predmetom výsluchov je aj daňové tajomstvo.



Telgárt - Obec Telgárt vyhlásila po nočnom požiari v miestnej osade mimoriadnu situáciu. Pri požiari prišla o život jedna osoba a plamene zničili viac ako polovicu tunajších drevených chatrčí. O strechu nad hlavou prišlo približne 70 ľudí.



Košice/Prešov - Po včerajších búrkach na východe Slovenska stále platí vo viacerých obciach povodňová aktivita. Mimoriadna situácia je podľa rezortu vnútra v obci Závadka v okrese Michalovce, kde sa v dôsledku poškodenia striech desiatky domov stali neobývateľné.

Na snímke škody po búrke a nárazovom vetre v meste Strážske v okrese Michalovce 19. júla 2023.
Foto: TASR František Iván


Bratislava - Finančná správa aktualizovala bezplatnú aplikáciu Virtuálna registračná pokladnica 2 na evidenciu tržieb. Novinky sa týkajú ukladania použitých mailových adries do zariadenia pri posielaní dokladu mailom a vypnutia zaokrúhľovania pre typ položky - vrátené obaly, vrátenie tovaru, oprava, ako aj ďalších menších vylepšení a opráv jej funkcionalít.



Bratislava - Protimonopolný úrad uložil pokutu v celkovej výške 21 miliónov eur podnikateľovi v pekárenskom sektore za porušenie povinnosti oznámiť koncentráciu, ako aj porušenie zákazu vykonávať práva a povinnosti vyplývajúce z koncentrácie.



Bratislava - Majitelia rodinných domov, ktorí požiadali o finančný príspevok z plánu obnovy na rekonštrukciu, majú k dispozícii špeciálnu poradenskú linku k výzvam na doplnenie. Od 17. júla ju zriadila Slovenská agentúra životného prostredia.



Myjava - Mesto získalo na projekt Manažment údajov mesta Myjava z ministerstva dopravy nenávratný finančný príspevok vo výške 439.653,26 eura.



Záhreb/Ľubľana/Sarajevo - Na najmenej päť sa zvýšil počet obetí prudkých búrok, ktoré sa včera prehnali Slovinskom, Chorvátskom a Bosnou a Hercegovinou.



Moskva/Praha - Vzácnu ikonu Najsvätejšej Trojice, ktorú vytvoril Andrej Rubľov, previezli z moskovského Chrámu Krista Spasiteľa, kde bola vystavená od 3. júna, do celoštátneho centra pre výskum a reštaurovanie umeleckých predmetov.



Teherán - Iránsky súd uložil dvojročný podmienečný trest odňatia slobody známej iránskej herečke Afsane Bajganovej za to, že na verejnosti nemala nasadený hidžáb. Súd okrem toho nariadil herečke, aby raz týždenne navštevovala psychologickú poradňu a liečila si tam na údajnú "duševnú poruchu" s "antirodinnými" sklonmi.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bogota - Pri zosuve pôdy v Kolumbii zahynulo najmenej 20 ľudí vrátane piatich detí.



Ágra - Stúpajúca hladina rieky Jamuna dosiahla vonkajšie deliace múry postavené okolo ikonickej historickej stavby Tádž Mahal a voda zatopila jednu z jej priľahlých záhrad.