Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 21. júla 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Mimoriadnu schôdzu k návrhu skupiny 30 poslancov na prijatie uznesenia Národnej rady o kompenzačných opatreniach súvisiacich s rastom cien energií sa nepodarilo otvoriť. Po viacerých pokusoch na otvorenie schôdze neprišiel do rokovacej sály dostatok poslancov. Schôdzu odložil predseda parlamentu Boris Kollár na zajtra o 9.00 h.

- Schôdzu Národnej rady k situácii na Ministerstve vnútra a v polícii sa poslanci pokúsia opätovne otvoriť zajtra. Dopoludnia neboli poslanci uznášaniaschopní. Rokovanie inicioval Smer-SD. Chce presadiť uznesenie, ktorým by parlament zaviazal premiéra Ľudovíta Ódora povereného vedením rezortu vnútra, aby odvolal prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana.

- Požiadavka samospráv na ich dofinancovanie sumou 108 miliónov eur je oprávnená, peniaze v štátnom rozpočte sa nájsť musia. Vyhlásil to líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Mrzí ho, že sa dnes nepodarilo otvoriť schôdzu k tejto otázke. Čo sa týka ďalšej schôdze k situácii v rezorte vnútra, Pellegriniho poslanci ju podporia.

- Obe dnešné schôdze Národnej rady k samosprávam a polícii boli zbytočné, vyvolávajú chaos a sú kampaňou Smeru-SD. Vyhlásil to nezaradený poslanec a predseda mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger.

- Samosprávy sa v minulosti vždy správali zodpovedne, štát má teraz povinnosť urobiť to isté voči nim, keď majú problémy. Pomôcť tomu mala aj dnešná schôdza Národnej rady, na ktorej mali poslanci vyzvať vládu na ich dofinancovanie. Zdôraznil predseda Smeru-SD Robert Fico.

Na snímke zimná jazdiareň v areáli Bratislavského hradu pred začiatkom mimoriadnej 97. schôdze Národnej rady SR v piatok 21. júla 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Pavol Zachar


Bratislava - Štátny ústav pre kontrolu liečiv potvrdil nelegálny reexport liekov v ďalších 12 lekárňach na Slovensku. Celkovo je tak podľa doterajších zistení úradu do nelegálneho vývozu zapojených 29 lekární, ktoré vyviezli lieky za vyše sedem miliónov eur.



Bratislava - Pediatri, ako aj lekári z ďalších špecializačných odborov sa budú môcť opäť prihlásiť do rezidentského štúdia od 1. októbra. Uviedlo to Ministerstvo zdravotníctva. Od februára bolo ich prijímanie pozastavené, zaradiť sa mohli len všeobecní lekári.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Anna Staníková


Washington - Spojené štáty uvalili včera sankcie na približne 120 firiem a osôb z Ruska, Spojených arabských emirátov a Kirgizska. Má to zabrániť Moskve dostať sa k produktom, peniazom a finančným kanálom, ktoré pomáhajú jej invázii na Ukrajinu.



Washington - Ukrajina dostane americké stíhačky F-16 pravdepodobne už do konca tohto kalendárneho roka. Vyhlásil to dnes hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.



VaršavaPoľská armáda presunie časť svojich jednotiek zo západu na východ krajiny. Dôvodom je prítomnosť žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny na území susedného Bieloruska, ako aj ich spoločné cvičenia s bieloruskými vojakmi.



Moskva - Rusko nevylučuje zavedenie kvót na vývoz ropných produktov s cieľom stabilizovať ceny benzínu, ktoré sa dostali na historické maximá. Pre rastúci dopyt už niektoré rafinérie odložili plánovanú údržbu na neskorší termín.



Soul - Ak Severná Kórea zaútočí jadrovými zbraňami, musí počítať s tým, že to bude koniec jej režimu. Varovalo dnes juhokórejské ministerstvo obrany. Soul reagoval na predchádzajúce vyhlásenia Pchjongjangu o možnom jadrovom konflikte.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Ženeva - Takmer 300 ľudí evakuovali včera večer vrtuľníkmi z vysokohorskej stanice vo švajčiarskych Alpách, kde uviazli po tom, ako sa pokazila kabínková lanovka. Na lanovke v horskom masíve Les Diablerets nastal bližšie nešpecifikovaný technický problém.



Bratislava - Exotické šelmy sa stále nachádzajú na ranči v Žiline-Brodne. Prebiehajú potrebné procesy na ich trvalé spoločné umiestnenie do zahraničia. Uvádza Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Zdravotný stav zvierat je vyhovujúci a žiadne zo zvierat medzičasom usmrtené nebolo.



Michalovce - Nezvyčajný prípad zaznamenali príslušníci Colného úradu Michalovce, ktorí odhalili nelegálnu prepravu viac ako 2600 živých včiel. Vodič ich mal v kartónovej škatuli v batožinovom priestore svojho vozidla.



Bratislava - Dnes sa na celom území Slovenska môžu vyskytnúť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Výstrahy pred búrkami trvajú od 12.00 h do polnoci.