Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 26. júla 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Na Slovensku v druhom štvrťroku tohto roka zomrelo 12.265 ľudí. Úmrtnosť medziročne klesla o 11 percent. Najčastejšou príčinou smrti boli choroby obehovej sústavy. Informoval o tom Štatistický úrad.



Bratislava - Zdravotný stav Slovákov sa nezlepšuje. V lepšom prípade stagnuje, no vo viacerých oblastiach sa zhoršil. Upozornilo na to ministerstvo zdravotníctva v správe o vývoji v strategickom rámci starostlivosti o zdravie pre roky 2014 až 2030 za vlaňajšok. Vláda ju dopoludnia vzala na vedomie.

- Štátne záchranky nedostanú peniaze z plánu obnovy na nákup nových vozidiel. Vláda dnes zrušila svoje pôvodné uznesenie z januára. Ministerstvo zdravotníctva už skôr avizovalo, že vyše 22 miliónov eur bude rezervou pre iný projekt.

- Obyvatelia Banskej Bystrice, ktorých majetok poškodila v polovici augusta 2021 silná búrka, dostanú od štátu jednorazovú finančnú kompenzáciu v súhrnnej výške 58.300 eur. Návrh poskytnutia mimoriadnej finančnej pomoci schválila dopoludnia vláda.

- Eurofondy na programové obdobie 2014 až 2020 sa na Slovensku k 21. júlu čerpali na 74,51 %. Vyplýva to z materiálu o stave implementácie európskych štrukturálnych a investičných fondov k 30. júnu 2023 a implementácie Plánu obnovy a odolnosti, ktorý predpoludním schválila vláda.



Bratislava - Vláda súhlasí s podpisom Dohovoru Rady Európy o falšovaní medicínskych výrobkov a podobných trestných činoch ohrozujúcich verejné zdravie. Kabinet sa na tom uzniesol na dnešnom rokovaní.



Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny chce zvýšiť sumy stravného pre zamestnancov. Minimálna hodnota stravovacej poukážky sa zo súčasnej sumy 5,48 eura môže zvýšiť na 5,85 eura. Vyplýva to z návrhu opatrenia ministerstva.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry rozhodne o sťažnosti finančníka Jaroslava H. a ďalších osôb proti vznesenému obvineniu v horizonte mesiacov. Dôvodom sú početné námietky zo strany obhajoby i rozsah spisu, ktorý má po pripojení trestnej veci vyše 200 zväzkov. Uviedla to hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.



Brusel - Od včera je aj Cyprus súčasťou Schengenského informačného systému, najväčšieho systému zdieľania informácií pre bezpečnosť a riadenie hraníc v Európe. Vyplýva to zo správy Európskej komisie.



Bratislava - Slovenskí hasiči v Grécku počas včerajška ochránili objekt elektrickej trafostanice pri obci Gennadi pred blížiacim sa požiarom. Hasičom prácu komplikovala neustála zmena smeru a intenzity vetra.

Hasiči počas štvrtého dňa svojho nasadenia na ostrove Rodos ochránili elektrickú trafostanicu.
Foto: FB: Hasičský a záchranný zbor



Alžír/Atény - Viac než 40 osôb prišlo o život v dôsledku požiarov v okolí Stredozemného mora. Úrady pokračujú v evakuácii ohrozených. Najviac obetí hlásia z Alžírska, kde prišlo o život 34 ľudí.

- Grécko pripravuje ďalšie lety z ostrova Rodos, odkiaľ bolo v posledných dňoch evakuovaných viac než 20.000 ľudí. S požiarmi bojujú aj Korfu a ostrov Eubója, ktoré tiež museli opustiť tisíce ľudí. Úrady na Kréte vydali varovanie vysokého stupňa pred požiarmi.

- V sicílskej provincii Palermo prišli o život muž a žena, ktorých našli v zhorenom dome. Ďalšou obeťou je žena, ku ktorej sa hasiči pre plamene nemohli dostať. V Kalábrii zomrel 98-ročný muž.

- Viac ako 500 hasičov, 189 hasičských vozidiel a lietadlá bolo nasadených do boja proti požiaru, ktorý sa rozhorel včera v národnom parku neďaleko portugalskej metropoly Lisabon.

- Približne 130 hasičov bojovalo včera večer s prírodnými požiarmi v oblasti približne 12 kilometrov južne od chorvátskeho Dubrovníka na pobreží Jadranského mora.

Na snímke lesné požiare na talianskom ostrove Sicília 25. júla 2023. Rozsiahle lesné požiare v uplynulých dňoch zasiahli aj taliansky ostrov Sicília. Situácia je najhoršia v okolí Palerma.
Foto: TASR/AP


Madrid - Stredozemné more v čase vlny horúčav zaznamenalo rekordne vysokú priemernú dennú teplotu. Španielsky Úrad pre morské vedy tam začiatkom týždňa nameral teplotu 28,71 stupňov Celzia, čím bolo prekonané doterajšie maximum z roku 2003.



Mostar - Až na tretí pokus sa futbalistom Slovana Bratislava podarilo v Mostare skórovať. Belasí v predchádzajúcich dvoch dueloch v pohárovej Európe proti miestnemu HŠK Zrinjski vyšli strelecky naprázdno. Odveta sa odohrá o týždeň na Tehelnom poli.